Omtale. Yahya Hassans debut som digter har skabt massiv interesse for hans person, fordi han giver opsigtsvækkende fortællinger om indvandrermiljøer.
Foto: FINN FRANDSEN

Omtale. Yahya Hassans debut som digter har skabt massiv interesse for hans person, fordi han giver opsigtsvækkende fortællinger om indvandrermiljøer.

Bøger

Yahya Hassan: Læs min bog, hvis du vil forstå mig

Den omstridte digter vil ikke være debattør i integrationsdebatten.

Bøger

Historien om Yahya Hassans hårde opvækst i ghettomiljøet i Aarhus Vest med tæsk, forældresvigt og kriminalitet har i disse dage gjort den 18-årige digterdebutant med palæstinensiske rødder til landets mest omtalte 2. generationsindvandrer.

Yahya Hassans angreb på sine forældres generation har skabt vrede i indvandrermiljøer, og han har fået trusler på livet for at skildre, hvad kritikkerne mener, et falsk billede af indvandrere.

Men den unge lyriker har også modtaget flere skulderklap, end han nogensinde har fået for at være modig og sige sin mening. Og for at beskrive et miljø som kun få kender til.

Ønsker ikke Dansk Folkeparti I går udkom hans megen omstridte digtsamling, der beskriver den tragiske opvækst, som sendte ham ud i hård kriminalitet. Bogen er revet væk fra hylderne, på trods af at Forlaget Gyldendal har trykt den i nu 11.000 eksemplarer. Et usædvanligt højt tal for en digtsamling, der plejer at sælge 300-400 eksemplarer.

LÆS ARTIKEL

Men selv om Yahya Hassans historie er blevet en del af fortællingen om indvandrerkultur, og han bliver hevet ind i integrationsdebatten som meningsdanner, ønsker han slet ikke en rolle som samfundsdebattør, fortæller han til Politiken.

»Blandt mine danske venner kunne jeg være den, der blev puttet ind i en dagsorden, som skulle illustrere, at udlændinge er dårlige. Så det er heller ikke mærkeligt, at Dansk Folkeparti bruger mig til at fortælle, at indvandrere er dårlige. Men det er ikke mit ansvar. Jeg udtaler mig ikke som debattør i integrationsdebatten. Jeg er digter. Jeg siger bare min mening, til dem, der vil høre den«, siger Yahya Hassan.

Hash og sex med danske piger
Kritikken og truslerne fra baglandet kommer langtfra bag på ham, for han har hele sit unge liv taget afstand fra sit muslimske miljøs levemåde. Og i dag har han stort set ingen kontakt til sin familie.

»Det har ikke været noget chok for mig at få dødstrusler. Jeg har altid været sådan, og jeg er før blevet truet, fordi jeg er den, jeg er. Nu er det bare blevet en offentlig begivenhed«, fortæller Yahya Hassan.

Selv er han ikke guds bedste barn. For bare to år siden var han varetægtsfængslet for røveri, og han kan også godt lide at ryge hash og drikke spiritus. Ting som ikke er i overensstemmelse med islams religiøse forskrifter.

»Indvandrerdebatten har altid været beskidt. Men hvis invandrerne ikke vil sættes i bås, så må de finde ud af, hvad de står for. De står ikke ved sig selv. De lever et dobbeltliv og er hykleriske, når de som muslimer med påbud og forbud samtidig begår kriminalitet, ryger, drikker og går i seng med piger. Det giver ikke mening for mig. Det er derfor, jeg ikke er muslim«, siger han.

På trods af at Yahya Hassan ikke kan lade være med at bruge skarpe vendinger om indvandrere, fastholder han, at hans udtalelser afspejler hans værk og ikke skal opfattes som benzin på integrationsbålet.

Femstjernet anmeldelser

Han fortæller, at han er meget overrasket over, at så mange viser positiv interesse for hans digte, og gårsdagens fem-stjernede litteraturanmeldelser har givet ham vished om, at han har valgt det rette talerør.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er rigtig rart, når det bliver set som den litteratur, det er. Mine overvejelser og tanker omkring bogen har gået på den litterære kvalitet og ikke på repressalier. Hvis folk virkelig vil forstå mig, så skal de sætte sig ned og læse min bog. Ja, jeg har sagt nogle ting om udlændinge i medierne, men de er baseret på mit værk, og billedet vil blive mere nuanceret, hvis folk læser bogen. Hvis man gerne vil dykke ned i det miljø, jeg taler om, så skal man hellere læse bogen end lytte til, hvad jeg siger i et minuts interview i medierne«, siger Yahya Hassan.

LÆS ANMELDELSE

»Jeg gør ikke det her for at bygge en karriere. Jeg gør det fordi, jeg har følt noget. Nogle indtryk, der skulle komme udtryk på. Den nødvendighed har gjort, at jeg har lavet bogen«, fortæller han.

Når den hektiske presseomtale har lagt sig, vil han igen koncentrere sig fuldt ud om sine studier på forfatterskolen, hvor han skal gå de næste to år.

»Jeg ved ikke, om jeg vil lave mere. Det er et spørgsmål om, der er noget andet, som er nødvendigt at komme ud med. Når man læser andres litteratur, bliver man jo også inspireret«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce