Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bøger. Fredrik Backman er slået stort igennem i Sverige med sin humoristiske bestseller 'En mand der hedder Ove'.
Foto: Henric Lindsten

Bøger. Fredrik Backman er slået stort igennem i Sverige med sin humoristiske bestseller 'En mand der hedder Ove'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Megasælgende svensk forfatter: Jeg har virkelig ingen ide om, hvorfor jeg har succes

Fredrik Backman har solgt 500.000 eksemplarer af sin bog om en bitter, gammel mand.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere i år skulle den svenske forfatter Fredrik Backman optræde på en bogmesse i Finland.

Med sig i ryggen havde han sin debutbog ’En mand der hedder Ove’, som havde fået fine anmeldelser i hjemlandet. Men rygtet om Backman og bogen var tilsyneladende ikke nået til Finland. For da forfatteren ankom til til bogmessen og gik op på en scene, hvor han skulle interviewes, var der gabende tomt, der hvor publikum skulle have været.

Faktisk stod der kun to mennesker foran scenen.

»Og de to var min agent og den finske oversætter af min bog. På et tidspunkt begyndte ham, der interviewede mig på scenen, også at læse op fra bogen, på finsk, som jeg jo ikke forstod noget af. Det var surreelt… Jeg håber, det bliver bedre, når jeg på søndag kommer til BogForum i København«, siger Fredrik Backman.

Politiken har den 32-årige svenske forfatter i røret på en linje fra Stockholm. Han fortæller om sit besøg på den finske bogmesse med et glimt i øjet. For folk har altså lagt mærke til hans forfatterskab. ’En mand der hedder Ove’ er nemlig blevet solgt ikke mindre end 500.000 eksemplarer i Sverige. Rettighederne til bogen er derudover købt af 25 lande, og næste år bliver den lavet som film.

Ikke dårligt gået af en mand, der for bare en snes år siden arbejdede som truckfører på et frugtlager i Helsingborg.

»Jeg har virkelig ingen ide om, hvorfor min bog er blevet så stor en succes. Det handler om held, tror jeg. Jeg sendte oprindelig manuskriptet rundt til alle de store forlag i Sverige og fik nej alle steder. Indtil et af dem bed på. Nu har en halv million svenskere købt bogen i et land, hvor der bor 10 millioner mennesker. Det er helt vanvittigt«, siger forfatteren i telefonen fra Stockholm.

LÆ S OGSÅ

Den rigide regelrytter
Da Fredrik Backman var 25 år gammel røg han ud en identitetskrise. Han havde haft en masse kedelige jobs og gik rundt og var i tvivl om, hvad han skulle bruge sit liv på.

Han besluttede sig for at give sig selv et år, hvor han sendte de skriblerier, han havde liggende hjemme i skuffen, rundt til forskellige aviser og magasiner. Det var små historier om dagliglivet, episoder fra hans egen tilværelse. Det måtte briste eller bære, tænkte han, og hvis det ikke gik, ville han vende tilbage til truckførerjobbet på frugtlageret.

Til at begynde med skrev Backman gratis for bl.a. avisen Metro og magasinet Moore. Siden udbyggede han sit skriverarbejde med blogindlæg og opnåede en pæn læserskare. Men det kunne slet ikke måle sig med den popularitet, han nu har opnået med ’En mand der hedder Ove’.

For historien om den 59-årige, rigide regelrytter Ove, en bitter mand, som kører Saab og hver morgen går en inspektionsrunde i sit kvarter, hvor han kvalitetstjekker naboernes affaldssortering i skralderummet til trods for, at det er flere år siden, han blev afsat som formand for grundejerforeningen, er en af de største litterære sensationer i Sverige i årevis.

»Der er meget af mig selv i Ove. Han har alle de her små regler, der skal overholdes, og som alle andre selvfølgelig også skal overholde. Du ved; man skal komme til tiden, man skal opføre sig ordentligt, man må ikke cykle på fortovet. Ove mener, at hvis folk bryder bare en af de regler, der findes i samfundet, så bliver alle reglerne brudt. Så bliver der anarki… Jeg tror, at det, der gør, at folk synes, det er sjovt at læse om Ove, er at hans vrede over for sine omgivelser er helt ude af proportioner. Han kan blive virkelig sur over ting, der slet ikke befordrer, at han bliver så sur. Sådan er jeg også. Jeg er klar til at gå i krig, hvis jeg får dårlig betjening på en café eller nogen svarer mig arrogant igen. Eller hvis kaffemaskinen ikke virker. Så bryder verden sammen«, siger Fredrik Backman.

Mislykket selvmordsforsøg
’En mand der hedder Ove’ indledes med, at læserne møder Ove på et tidspunkt, hvor han er blevet tvangspensioneret og ikke føler, der er mere at leve for. Han gør sig klar til at trække stikket.

Men hans selvmordsforsøg mislykkes, og da den persiske kvinde Parvaneh og hendes mand flytter ind ved siden af Ove og uheldigvis kommer til at køre deres bil ind i hans postkasse, bliver der – af årsager som ikke skal afsløres her – endelig åbnet op for den pedantiske, svenske knudemand, der ellers havde givet op.

Fredrik Backman, nu prøver vi lige igen, hvorfor tror du, at din bog, er gået så rent ind hos de svenske læsere?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg aner det virkelig ikke. Jeg skriver bare om det, jeg oplever i mit eget liv. Jeg ved ikke særlig meget om noget. Jeg vil helst være hjemme med min familie, og jeg er ikke særligt social. Derfor er jeg nødt til at skrive om ting, der er virkeligt tætte på mig selv. Men måske folk kan nikke genkendende til, når jeg skriver om de små, irriterende ting, som alle folk gør«, når den svenske forfatter at sige, inden han bliver afbrudt af et andet indgående opkald på hans telefon. Han er væk et halvt minuts tid og kommer så tilbage på linjen.

Jeg er klar til at gå i krig, hvis jeg får dårlig betjening på en café eller nogen svarer mig arrogant igen.

»Undskyld, Anders. Det er min kone, der ringer her midt i det hele. Hun har ringet tre gange i træk. Jeg ved ikke, hvad det er, hun vil. Det kan jo dreje sig om liv eller død. Eller også vil hun måske bare gerne vide, hvor jeg har lagt fjernbetjeningen, da jeg gik hjemmefra«, siger Fredrik Backman. Knastørt.

Succesen bliver umulig at gentage
Den samme kontante humor får læserne serveret i ’En mand der hedder Ove’, der udkom i Danmark for lidt over en måned siden og har fået pæne anmeldelser. Næste sommer sendes bogen ud på de store markeder i Tyskland og England, og Fredrik Backman behøver, formentlig, ikke længere frygte at skulle vende tilbage til truckførerjobbet i Helsingborg.

»Jeg er meget, meget taknemmelig for min succes. Jeg har fået en gave, for jeg elsker at skrive. Det er mit job nu; at sidde derhjemme hele dagen og finde på ting. Men jeg lærer også hele tiden. Bare fordi du har solgt en masse bøger, så betyder det jo ikke, at det, du har skrevet, er god litteratur. Jeg er i en læreproces, og lige nu bruger jeg egentlig det meste af min tid, fordi jeg har et barn på 11 uger, på at sidde og læse e-bøger på min iPhone på toilettet. Vi er i gang med pottetræning«, siger forfatteren.

Kan du, med den succes, du har opnået, mærke omgivelsernes forventningspres?

»Nej. Jeg er lettet. For lige gyldig hvad jeg skriver herfra, vil jeg aldrig kunne gentage den succes. Lige gyldig, hvad jeg skriver, vil det være en kommerciel fiasko i sammenligning med ’En mand der hedder Ove’. Jeg havde faktisk allerede skrevet min næste bog, da salget af ’En mand der hedder Ove’ begyndte at eksplodere«.

Har den også en krakilsk, gammel mand i hovedrollen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej. Den handler om en snusfornuftig, syvårig pige, der er alt for klog og voksen til sin alder og sine jævnaldrende. Hun henviser til Wikipedia, når hun belærer sine kammerater om at de ikke har ret i dit og dat. Og så bor hun sammen med sin mormor, der er sindssygt politisk ukorrekt. Mormoderen ryger inden for i huset, kører i sin bil, selv om hun ikke har kørekort og sidder nøgen på sin altan«, siger Fredrik Backman.

Det lyder også som en god historie. Den kan vi måske høre mere om, når du søndag gæster BogForum?

»Ja. Jeg glæder mig til at komme til København. Og hvis der bare vil være en eller to ’rigtige mennesker’ blandt publikum, så er det jo en klar forbedring i forhold til, da jeg var på den bogmesse i Finland. Det vil være alt rigeligt for mig. Men jeg flyver altså bare ind om morgenen og så hjem igen senere. Jeg hader at rejse. Og jeg er heller ikke så glad for lige pludselig at skulle drikke en anden type kaffe end den, jeg er vant til at drikke. Lige som Ove«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden