Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Fremragende portræt skildrer Dumas fra playboy til knækket mand

Tom Reiss nye bog er et fascinerende tilbageblik på virkelighedens Alexandre Dumas.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

James Joyce fandt, at Alexandre Dumas’ ’Greven af Monte Cristo’ havde verdens bedste plot.

Sømanden, som uretfærdigt kastes i fængsel for evigt, mister sin kæreste og far, vender så tilbage mange år senere som en mystisk adelsmand, der tager en raffineret hævn over sine ’banemænd’. Men får dog aldrig ram på den rigtige bagmand for alle hans lidelser: Napoleon.

LÆS OGSÅ

Og Napoleon er præcis skurken i Tom Reiss’ fascinerende og fremragende biografi. Om personen, der var forbilledet for Dumas’ grevelige hævner, hans egen far, mulatten Alexandre Dumas, søn af en fransk markis og dermed selv greve. En høj, smuk mand, som i tiden før den franske revolution var en parisisk playboy, som gjorde lykke hos damerne.

Falsk overlegenhed

Tiden var oplysningens, en tid, hvor racisme kun var kendt som det infame slaveri ude i kolonierne, og som tidsånden bekæmpede. Under revolutionen 1789 og frem blev den ekstremt republikanske og fransksindede sergent i et farvet kompagni og som så mange talentfulde og dristige soldater i revolutionshæren avancerede han hurtigt. Blev en fremragende general og gift med en hvid pige og udmærkede sig heroisk på alle fronter.

Men endte så på vej hjem fra Egypten i 1799 i et rædselsfuldt fængsel i Syditalien. Da han i 1801 vender hjem til Paris, er han en knækket og mærket mand.

LÆS OGSÅ

Napoleon, der altid har haft et jaloux horn i siden på ham, vender ham ryggen, samtidig med at han indfører racismen igen i det ellers så farveblinde Frankrig. Dumas dør i en alder af 44 år i 1806 højst sandsynligt af mavekræft og præger for evigt sin lille søn, Alexandre på 4 år.

Hans familie stødes ned i fattigdom, men den senere forfatter får en slags hævn med sine verdensberømte romaner, hvor faderen både går igen som Greven af Monte Cristo og musketeren d’Artagnan.

Et velskrevet panorama og portræt af den dramatiske og historiske overgang fra 1700-tallets rationalisme til 1800-tallets romantik. Et tidehverv, som brød med det racemæssige frisind og lancerede den hvide mands falske overlegenhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden