Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Analyse. Der står ikke krise hen over den analyse, som netop er offentliggjort af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, men bogbranchen er ikke tilfreds.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Analyse. Der står ikke krise hen over den analyse, som netop er offentliggjort af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, men bogbranchen er ikke tilfreds.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogbranchen er skuffet over ny analyse af markedet

Bogkøberne har tjent godt på liberaliseringen af bogmarkedet. Branchen er skuffet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fredag, lørdag og søndag stod læserne i kø for at møde de danske forfattere på BogForum. Det lignede ikke en branche i krise. En digter, indbegrebet af smal litteratur, Yahya Hassan, trak et enormt publikum, og hans digtsamling blev revet væk.

Åbningstalen på messen blev holdt af Kim Leine, der lige var kommet hjem med Nordisk Råds Litteraturpris.

Der bliver solgt flere bøger til lavere priser

Der står heller ikke krise hen over den analyse, som netop er offentliggjort af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Analysen fortæller om den effekt, liberaliseringen af bogmarkedet har haft for forbrugerne, og konsulentfirmaet Incentive har ikke fundet mange negative ting frem om afskaffelsen af de frie bogpriser og boghandlernes monopol. Eksempelvis bliver der solgt flere bøger til lavere priser.

LÆS OGSÅ

Ja, der er kommet færre boghandler siden 2000. Til gengæld er en række store supermarkeder begyndt at handle med bøger, så der nu er flere udsalgssteder end før liberaliseringen. Det er også rigtigt, at supermarkederne kun har omkring 500 populære titler, så vil man have ret meget andet end Jussi Adler-Olsen, Dan Brown eller Brødrene Price, bliver man måske nødt til at gå i boghandlen eller handle på nettet.

Begrænset begejstring
Bogbranchens begejstring over den nye rapport er til at overse. Ja, siger man i branchen, det er da godt, at forbrugerne synes, de stadig kan finde interessante bøger, men undersøgelsen af bogmarkedet fortæller jo udelukkende noget om den helt kontante effekt for den danske forbruger, bogkøberen, og det meste vidste vi i forvejen.

Alle vil hellere diskutere litteraturpolitik eller kvalitet i bred forstand, underforstået, at det også er noget, kulturpolitikerne bør tage sig af.

Forlæggerne ser truslen fra globale spillere og en bestsellerisme, hvor de populære titler fylder meget, og forfatterne taler om, at de såkaldte mellemforfattere har svært ved at få bøger udgivet. Både forlæggere, boghandlere og forfattere har til konsulentfirmaet sagt, at der i dag er færre smalle titler på boghandlernes hylder end før liberaliseringen.

Det har Incentive forsøgt at efterprøve, men de har ikke kunnet finde tal for det, ligesom det i det hele taget er svært at finde brugbare tal for ret meget i bogbranchen.

Før de begynder at tælle til 90

Hvis man spørger kulturminister Marianne Jelved, så går det jo faktisk rigtig godt i bogbranchen, selv om en del boghandlere har store udfordringer i konkurrencen med netboghandler og supermarkeder. Men skal man tro den nye rapport, lukker der faktisk flere butikker i den øvrige detailhandel, end der lukker boghandler, så hvilke problemer er det lige, politikerne skal tage stilling til?

Når man har haft sin gang på Christiansborg, ved man godt, at ingen forsøger at banke et flertal sammen til et kulturpolitisk initiativ, fordi nogen er bange for, at kvaliteten af dansk litteratur vil gå ned i løbet af de næste fem-ti år. Og ingen overvejer at ændre på eksisterende regler, som en kulturordfører siger, fordi nogen oplever, at mellemforfattere i dag har sværere ved at få udgivet bøger end tidligere.

LÆS OGSÅ

I foråret forsøgte en samlet bogbranche at få begrænset de faste priser. Henvendelsen til politikerne mislykkedes, for hvad var det særlige problem? Der bobler små forlag op hele tiden, som udgiver smal litteratur. Litteraturstøtten er stor. Bøgerne er tilgængelige og billige.

Boghandlere og forlæggere har været ramt af den økonomiske krise og har desuden problemer med at finde brugbare forretningsmodeller i en ny, moderne og meget digital verden, men hvem har ikke det?

Om kort tid nedsætter kulturministeren et litteraturpanel, der skal holde øje med udviklingen i bogbranchen, men lige nu tilsiger alt, at branchen må leve med verden, som vi kender den. Hvis Amazon kommer til landet og vender op og ned på alting, har vi nok en ny situation, men kulturpolitikerne skal præsenteres for et reelt og meget håndfast problem, før de overhovedet gider begynde at tælle til 90.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden