Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

e-bøger. Gyldendal og Lindhart og Ringhof bejler med en nyt digital e-bogs udlån.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

e-bøger. Gyldendal og Lindhart og Ringhof bejler med en nyt digital e-bogs udlån.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

eReolens udlån falder ikke trods færre bøger

De store forlag laver snart nyt system for udlån af digitale bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De store forlags omdiskuterede fremfærd med at fjerne populære titler fra bibliotekernes eReolen har ikke skadet udlånet.

Godt nok faldt udlånet af e-bøger fra oktober til november i år med en tredjedel, men set over længere tid er der tale om støt stigende fremgang, understreger eReolens ansvarlige, Bo Fristed.

LÆS OGSÅ »I forhold til gennemsnittet over resten af året, er udlånet ikke faldet«, siger han. Forlag uenigeI oktober i år, inden de store forlag 1. november trak en række titler tilbage, var e-lånerne usædvanlig aktive, formentlig fordi de ville hamstre og skynde sig at låne nogle af de eftertragtede titler, inden de forsvandt fra reolen.

De store forlag som Gyldendal og Lindhardt og Ringhof var – og er – uenige i bibliotekernes betalingsmodel og mener, at de digitale udlån får bogsalget til at dale så meget, at forlag og forfattere bør kompenseres med en højere afregning.

Udlån faldt med 35 procent
De trak derfor populære bøger som eksempelvis Zlatan Ibrahimovic-biografien tilbage. Og eReolen gik fra et udvalg på 4.100 titler til kun 1.700. Det fik omgående udlånet fra eReolen til at falde med 35 procent.

»Og det er selvfølgelig problematisk, men omvendt er det heller ikke bibliotekernes kerneopgave at stille bestsellere til rådighed, og vi er faktisk glade for, at det ikke er gået værre, når så mange titler trækkes«, siger Bo Fristed.

»Det viser os, at lånerne gør det samme på et bibliotek med digitale bøger som på et bibliotek med fysiske bøger: De låner det, der er«.

Lånerne gør det samme på et bibliotek med digitale bøger som på et bibliotek med fysiske bøger: De låner det, der erI november besøgte 210.000 danskere hjemmesiden, og Bo Fristed pointerer, at der stadig er efterspurgte og nye titler på eReolen som for eksempel Øvig Knudsens bog om hippiebevægelsen. Fristed vurderer, at eReols-udlånet i 2013 trods de færre titler vil blive mindst lige så stort som i 2012.

Forlagene går solo
På Københavns Kommunes Biblioteker er materialeansvarlig Inger Gyldenkærne lige så optimistisk.

»Det er da ærgerligt med nedgangen fra oktober til november, men målt over hele året har vi trods de færre titler stadig et større antal udlån nu«, siger Inger Gyldenkærne, der understreger, at hun tror på fremgang næste år, men at hun håber, at forlagene og bibliotekerne vil kunne finde en model, der kan tilgodese alle.Det gør også leder af Hovedbiblioteket i Aarhus Knud Schultz, mens lederen af Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen, taler om »eReolens 2012-gennembrud« og glæder sig over, at næsten 120 forlag stadig er med i samarbejdet.

Ny digital reol start januar

Forlæggerforeningen er imidlertid så utilfreds med ordningen, at den stadig planlægger en parallel digital reol, formentlig under navnet eBib, med egne e-bøger og særlig afregningsordning.

LÆS OGSÅ

Den ventes at gå i luften til januar, siger foreningens direktør.

»Lånerne vil så kunne låne også de store forlags titler via biblioteket, hvis altså vel at mærke de lokale biblioteker vælger at gå med«, siger direktøren for Forlæggerforeningen, Christine Bødtcher-Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden