Fodbolddrømme. Billedet er fra den berømte 'Zlatan Court', der ligger midt i Rosengården i Malmø, hvor den store stjerne voksede op.
Foto: ANDERS FIND (arkiv)

Fodbolddrømme. Billedet er fra den berømte 'Zlatan Court', der ligger midt i Rosengården i Malmø, hvor den store stjerne voksede op.

Bøger

Litteraturredaktør: Findes der tankeforbrydelser i Sverige?

Man kan ikke løse problemer, hvis eksistens man benægter.

Bøger

Det værste, man kan begå i George Orwells skræmmende roman ’1984’, er tankeforbrydelser.

For at skåne befolkningen mod at havne på den forkerte side af loven har Big Brother-regimet derfor fjernet en række ’farlige’ ord.

Man har f.eks. fjernet ordet ’dårlig’, som er blevet erstattet med ’ugod’. Hvis man vil udtrykke, at noget er bedre, hedder det ’godere’, ’bedst’ er blevet til ’godest’. Strålende hedder ’plusgod’ og ’excellent’ er ’dobbeltplusgod’.

Bekymrende kritik Når jeg citerer Orwell, skyldes det, at jeg, som man måske vil have bemærket, har en del at se til på grund af min nye tilværelse som ’racist’ og ’højreekstrem’ i Sverige.

Forfatter og kritiker Elise Karlsson, som er tilknyttet Svenska Dagbladet, gav mig disse prædikater og kritiserede sin redaktør for, at han overhovedet havde ladet min tekst om baggrunden for Yahya Hassans succes i Danmark blive trykt.

Hvad skal man stille op med sådan en beskyldning? Bagatellisere den? Betragte det som så ærekrænkende, at man burde anlægge sag mod hende, fordi den grundløse beskyldning er ærekrænkende eller – herregud – tage det som endnu en rundgang i mediemøllen om det meget følsomme emne ’integration’?Jeg har valgt det sidste, men faktisk er jeg rystet over mit svenske intermezzo. For kernen i det er jo, at Elise Karlsson lever i en kulturel kontekst, et debatklima, hvor man rask væk kan finde på at anklage folk for racisme og højreekstremisme.

Jeg finder det stærkt bekymrende, at en oplyst svensk kvinde spiller racismekortet på så absurd et grundlag.

Karlsson finder mig åbenbart skyldig i så slem en tankeforbrydelse, at hun må skamme denne danske mand, undertegnede, ud i fuld offentlighed, samtidig med at hun opfordrer til fremover ikke at bruge pladsen på så ekstreme holdninger som mine.

En ny virkelighed
Personligt kan jeg sagtens klare mosten, men jeg er bekymret for Sverige, som jeg sætter så højt.

Jeg kommer der ofte, jeg elsker ’det svenske’. Tranströmers digte, Astrid Lindgrens historier, Strindbergs vildskab, Olof Palmes courage, Bergmans film.

Det hele forankret et sted mellem realitet og eventyr i et land med dybe skove, holdbare biler, rødmalede tidslommer, godt knækbrød, dårlig øl og fabrikker af en størrelse, som er ukendt i Danmark. Sverige er frihed. Sverige er solidaritet. Sverige er arbejderbevægelsens største sejr.Men Sverige, som engang var et udvandrigsland, er også et indvandringsland, hvor der efterhånden bor op mod en halv million borgere med muslimske rødder.

Her er vi ved det vigtige, for hvis der er noget, vi har lært i Danmark, er det, at de forudsigelige udfordringer i forbindelse med integration ikke bliver tacklet ved tavshed, og at fortrængning ender i polarisering. Man kan ikke løse problemer, hvis eksistens man benægter eller nægter at have sprog for.

Ind på midten

Vejen frem er ytringsmod, og det får man ikke, hvis hr. Jønsson og fru Petersson risikerer at blive anklaget for tankeforbrydelser eller ligefrem bliver udstyret med det modbydelige racistprædikat, hvis de ymter sig ’forkert’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selvfølgelig er det muligt at praktisere ansvarlig humanisme på det retoriske plan, samtidig med at man f.eks. forholder sig konkret til risikoen for parallelsamfund som det, Zlatan Ibrahimovic fortæller om i sin selvbiografi, hvor han oplyser, at han, indtil han var omkring tyve, ikke rigtig vidste noget om Sverige og det svenske samfund uden for bydelen Rosengården i Malmø, hvor han voksede op.

Det nytter ikke at lade højrefløjens skingre populister, fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard til Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, løbe med definitionsretten i forhold til ’udlændingepolitik’ og integration. Debatten skal ind på midten. Ind hvor den pragmatisk-humane tilgang trives.

LÆS OGSÅ

Elise Karlsson er ikke Sverige. Jeg vælger at tro, at hun blot er et yderligtgående udtryk for den bekvemme virkelighedsflugt, som kan gribe middelklassemennesker, som har deres på det tørre og ikke skal have noget i klemme.

Der foreligger selvfølgelig også den mulighed, at Karlsson er en dobbeltplusgod repræsentant for selveste den indflydelsesrige stockholmske kulturelite, men det nægter jeg simpelthen at tro på. Heja Sverige!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce