Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Erik Petersen
Foto: Erik Petersen

Beat. Dan Turèll i hans mest cut-up inspirerede periode i begyndelsen af 70'erne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter: Dan Turèll ville have været en helt anden digter uden Burroughs

Den amerikanske beatforfatter William S. Burroughs ville være fyldt 100 år i dag.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag for 100 år siden blev den amerikanske forfatter William S. Burroughs født.

Han blev en definerende figur i den såkaldte beatgeneration af forfattere og digtere, der tæller navne som Allen Ginsberg, Jack Kerouac og Gregory Corso, og hans indflydelse strakte sig ikke udelukkende til USA.

Også i Danmark har en gruppe af forfattere med Dan Turèll helt i spidsen, været inspirerede af den tynde forfatter med fedorahatten og bedemandshabitten.

»Dan Turèll omfavnede ham på alle måder. Han både brugte ham i sit forfatterskab og skrev om ham«, siger Lars Movin, der både har lavet filmene 'Onkel Danny - portræt af en karma cowboy' om Dan Turèll og 'Words of Advice – William S. Burroughs on the Road' om Burroughs.

PORTRÆT

Det mest eklatante eksempel, mener Movin, på Burroughs-inspireret litteratur i Danmark er Turèlls bog 'Sidste forestilling bevidstløse trancebilleder af eksploderende spejltricks igennem flyvende tidsmaskine af smeltende elektriske glasfotos' fra 1972, som gør brug af den såkaldte cut-up teknik.

Teknikken, der i korte træk handler om at skrive en tekst, klippe den ud i bidder for siden at sætte den sammen på en alternativ måde, er ikke opfundet af Burroughs, men han har gjort den berømt.

»Turèlls bog er ulæselig og rent fragment. Det er meget mere radikalt end Burroughs. Han brugte cut-up som redskab, men arbejdede det ind i en form for fortælling«, siger Movin.

Svært at lade sig inspirere af
Han forklarer, at Burroughs er svær at lade sig inspirere af uden at komme til at plagiere, fordi han er så radikal og særlig i sin måde at skrive på.

»Derfor er det også svært at nævne specielt mange, der er direkte påvirkede «, siger han.

ZEUS/ZUMA Press
Foto: ZEUS/ZUMA Press

En af Danmarks store beatpoeter er Peter Laugesen.

Han er meget optaget af William S. Burroughs, men mener ikke, at man kan spore hans fascination af den amerikanske forfatter i hans eget forfatterskab.

»Cut-up teknikken kendte jeg allerede i forvejen fra dadas kollager, så det har ikke haft så stor indfyldelse på mig, at man kunne skrive på den måde«, siger han,

»Det har haft størst indflydelse på folk som Dan Turèll eller Henrik Bjelke«.

Mere end bare junkie
Laugesen mener, at Burroughs »giver stemme til en del af verden, som før ham aldrig har haft en«.

»Det er et helt nyt erfaringsområde, der er virkelig, virkelig stort og strækker sig langt ud over junkieuniverset, som han trækker ind«.

Junkieuniverset er især berømt fra bøgerne 'Junkie' og 'Nøgen frokost' og fra Burroughs eget liv som åbenmundet stiknarkoman. Det var mange fra den danske beatgeneration fascineret af, og mange var til stede i Saltlageret, da forfatterens oplæsningsturné i 1983 havde ramt Danmark.

DREYER METTE/Politiken-Tegning
Foto: DREYER METTE/Politiken-Tegning

»Henrik (Bjelke, red.) mødte op med alle sine bøger og fik dem signeret, og Dan (Turèll, red.) blev så nervøs, at han fik drukket lidt for meget og ikke kunne styre sin begejstring. Det er lidt synd for ham, for han havde virkelig set frem til mødet med den store helt«, siger Laugesen, som ikke selv var til stede, fordi han dengang ikke boede i København.

LYT

Dan Turèll skulle interviewe sit store idol og havde drukket sig lidt for meget mod til, og aftenen, som amerikaneren indledte med ordene »God aften, små fjolser«, endte temmelig tåkrummende.

Selv om Burroughs mest er berømt for at skrive om sin narkomani - provokerende nok uden at undskylde for den - er der også andre dele af forfatterskabet, som er spændende mener Laugesen.

»Når han skriver om katte er det uhyre bevægende. I det hele taget, når han skriver om levende væsner, som ikke er mennesker. Han er ikke så vild med mennesker, sådan set«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden