Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debut. Tyske Arne Jysch har en sikker hånd på både grafikken og farvelægningen, ligesom han har fint styr på handlingens tempo.
Foto: Illustration fra bogen/ Arne Jysch

Debut. Tyske Arne Jysch har en sikker hånd på både grafikken og farvelægningen, ligesom han har fint styr på handlingens tempo.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afghanistan-tegneserie sætter billeder på tyske soldaters svære rolle

'Wave and smile' er en relevant tegneserie om krigen i Afghanistan.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er 4.705 km fra Berlin til Kunduz i det nordøstlige Afghanistan, hvor tyske soldater i indsatsstyrken Isaf risikerer liv og lemmer i en krig, hvis endelige målsætning efterhånden fortaber sig i støv, blod og bristede idealer.

Der er langt fra soldaternes virkelighed i Afghanistan til virkeligheden hjemme i Tyskland og Danmark. Geografisk er afstanden større til USA med verdens stærkeste hær, men den mentale afstand til landene i Vesteuropa, der igennem et halvt århundrede er blevet vænnet til fred og fordragelighed, er en anden sag.

Det er denne mentale afstand, den tyske tegner og fortæller Arne Jysch spiller på i ’Wave and smile’.

LÆS OGSÅ

På den ene side soldaternes frustration over uvidenheden og de omkostningsfrie idealer hjemme i det fredelige Tyskland. På den anden side de tyske soldaters rolle som militære klemmelus i en konflikt, hvor de skal agere som fredsskabende soldater i en blodig konflikt, hvor hverken amerikanere eller talebanere respekterer positionen.

»Hvis de ikke vil dø eller slå ihjel, så skulle de tyske soldater hellere rejse hjem«, som en gammel Taleban-leder siger til den tyske kaptajn Chris Menger, der er på hemmelig mission for at opspore den forsvundne seniorsergent Marco forklædt som indfødt i det lovløse stammeland mellem Afghanistan og Pakistan.

Sikker håndtering
Den 40-årige Arne Jysch er uddannet i animation, kommunikation, storyboard og manuskript, men ’Wave and smile’ er hans debut som tegneseriefortæller.

En kompetent debut, hvor både den grafiske side, farvelægningen og den sikre håndtering af handlingens tempo røber den tyske tegners mange kompetencer.

Noget på hjerte har Arne Jysch også. Han vil vise tyskerne, hvad det er for en krig, de er involveret i. En krig i et fjernt land, hvor de lokale opfatter alle allierede som en slags amerikanere, mens amerikanerne – i hvert fald ifølge denne fremstilling – nærmest opfatter deres fintfølende allierede som en blanding af dilettanter og irritationsmomenter.

Som visuelt researchet historie er ’Wave and smile’ forbilledlig. Skildringen af livet blandt de tyske soldater i 2009 fungerer fint, mens de personlige fortællinger, som skal forbinde Menger med den kvindelige fotojournalist Anni og soldaterkammeraten Marco, virker mere stive i betrækket.

Specifikt tysk henvendelse

Men mest problematisk er paradoksalt nok alt det, Jysch har på hjerte. Arne Jysch vil fortælle tyskerne om den tyske hærs rolle i Afghanistan.

Det betyder, at der bliver præket politisk i ikke ringe grad. Det er indimellem som at læse statistisk begrundede lederkommentarer i en avis henvendt til en tysk offentlighed, der trænger til lidt oplysning og oprusk.

Mange af de samme pointer kan relativt let oversættes til danske forhold, men den specifikt tyske henvendelse er mere end en anelse ekskluderende for en dansk læser.

Verden er ikke overrendt med tegneseriefortællinger om de nye krige. ’Wave and smile’ slutter sig til ’Bagdads løver’ på dansk.

LÆS OGSÅ

Som sådan er den velkommen og relevant, men dens politiske budskab rummer diplomatisk udtrykt ikke nogen nye vinkler. Det virker på den baggrund skævt, at målsætningen med den tyske tilstedeværelse i Afghanistan er så lidt forklaret, som tilfældet er, når nu dilemmaet ved tilstedeværelsen i dén grad bliver skåret ud i pap.

Amerikanerne må som de eneste finde sig i at blive fremstillet ’tegneserieagtigt’ krigeriske, mens både tyskere og talebanere er omhyggeligt menneskeliggjorte.

Amerikanerne klarer det nok. De er vant til mosten og det, der er værre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden