Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Foto fra bogen
Foto: Foto fra bogen

udfordret. Melodierne kom let til John Mogensen. Teksterne var sværere. Og det allersværeste for ham var at finde balancen, som blandt andet druk og præstationsangst var en konstant trussel imod. John Mogensen blev 48 år. Foto fra bogen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biografi kaster ikke lys over John Mogensens druk

’Så længe jeg lever’ fortæller i et værtshusromatisk skær levende om musikeren.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Mogensen foran sit livs koncert’, stod der på forsiden af B.T.

Anledningen var John Mogensens optræden i Tivolis Koncertsal søndag 24. marts 1974, der blev betragtet som en stor begivenhed i det danske kulturliv.

Solokoncerter på et sted som Tivolis Koncertsal var forbeholdt den klassiske musik samt enkelte jazznavne og internationale rockmusikere.

Men tiderne var ved at skifte, og nu var det blevet John Mogensens tur til at forcere skellet mellem finkultur og masseunderholdning.

LÆS OGSÅ

Siden sit comeback fire år forinden havde han optrådt på byfester og i omrejsende tivolier med hits som ’Der er noget galt i Danmark’, ’Så længe jeg lever’ og ikke mindst ’Fut i fejemøget’, der endte som den bedst sælgende single i 1972.

Ikke flere markedspladser
Det havde tæret på den 45-årige Mogensen, og blev koncerten i Tivoli en succes, ville han fremover nøjes med at skrive musik derhjemme og lave plader samt kun rejse på én mindre årlig turne.

»Der er ikke flere markedspladser for mig, hvis koncerten går godt«, udtalte han til Se og Hør, og hans kone, Ruth, delte håbet:

»Jeg er meget glad for, at min mand opgiver rakkerlivet«, sagde hun til B.T. »Jeg har aldrig kunnet holde ud at se ham komme træt hjem«.

Med denne begivenhed indleder Henrik Vesterberg (i samarbejde med Frank Toft-Nielsen) biografien ’Så længe jeg lever’, der følger John Mogensen fra opvæksten på Amager og succesen i 50’erne med Four Jacks over nedturen i 60’erne til det folkelige gennembrud i 70’erne.

Bedst er bogen, når den stiller skarpt på musikeren John Mogensen, og specielt underholdende er den i kapitlerne, der udspiller sig i netop 70’erne.

Her flyder anekdoterne fermt, og samtidig fanger forfatterne på elegant vis tidsånden via perspektiveringer til blandt andet Christiania, P3 og Socialdemokratiet.

Til gengæld kommer biografien sjældent helt under huden på mennesket John Mogensen.

Både fordi megen research er baseret på gamle interview fra ugeblade og formiddagsaviser, der lader alt for meget stå uimodsagt. Og fordi John og Ruth Mogensen værnede om deres privatliv.

»Der er én udgave af John Mogensen, sangeren, der har væltet Dansktoppen og landets foreningshuse med sin hæse stemme«, sagde Ruth til Familie Journalen i 1974, inden hun uden at uddybe det pointerede: »Men der er 364 andre John Mogensen’er«.

Øl, brændevin og værthusromantik

Dem havde vi gerne lært bedre at kende, ligesom en skarpere vinklet jagt på de store spørgsmål om, hvorfor han var plaget af druk og præstationsangst, havde haft godt af at fylde mere.

I bogens optik fremstår musikerens skæbnesvangre alkoholisme langt hen ad vejen i et værtshusromantisk skær, der primært kalder på det muntre smil.

Helt galt gik det efter gennembruddet. Mogensen blev taget for spirituskørsel, fik et nervesammenbrud og endte desuden på forsiden af Se og Hør, der skrev: ’John Mogensen for fuld til at synge’, efter at 4.000 fans havde ventet forgæves på entertaineren ved Blomsterfesten i Aakirkeby i juli 1972.

LÆS OGSÅ

Alt det skulle koncerten i Tivoli ændre, men det gjorde den bare ikke. Trods en succesfuld optræden fortsatte karrieren ad samme usikre kurs med enkelte hits, hårdt arbejde samt godt med øl og brændevin.

Påskelørdag 1977 faldt Mogensen om på Færgegaarden i Dragør efter at have underholdt ved Køge Byfest. Dagen efter døde han i en alder af 48 år.

Hans sange lever som bekendt stadig, og det er primært for at få den gode historie om dem, at ’Så længe jeg lever’ skal læses.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden