Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

fuldt. Der blev talt om undergang, da Theis Ørntoft (tv.) mødte Yahya Hassan. 250 mennesker lyttede med.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hassan og Ørntoft samlet til poetisk topmøde på Hvidovrevej

Økokrisen mødte den sociale opløsning til oplæsning i Hvidovre Medborgerhus.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er umiddelbart rigtig langt fra Hvidovrevej 280 til tanken om den store altopslugende planetariske klimakrise.

Ikke desto mindre var dagsordenen undergang og social opløsning, da Hvidovre Medborgerhus torsdag aften lagde hus til et poetisk topmøde.

På scenen, foran et kongeblåt teatertæppe, sidder to af tidens mest omtalte digtere. Yahya Hassan, manden hvis digtsamling er den mest solgte i nyere tid, og Theis Ørntoft, hvis økopoetiske undergangsdigte ’Digte 2014’ hjemtog seks hjerter her i avisen og i Information blev kaldt »et hovedværk i de sidste 10 års danske lyrik«.

Salen er allerede fyldt, længe før digterne går på. 250 mennesker har købt billet. Borgmester Helle Adelborg (S) er her. På parkeringspladsen bagved holder et par salatfade med betjente, hvis det skulle komme til uroligheder. Det gør det nu ikke, stemningen er mere i retning af aftenkaffe end optøjer.

De ligner ikke socialdemokrater Publikum ligner folk flest, men der er nu alligevel noget galt, skal man tro Viggo Nielsen, der er udsendt fra Hvidovre Avis: »De ligner sgu ikke rigtige socialdemokrater, det er vist mere caffelatte-segmentet, og de er vist også yngre, end gennemsnittet er herude i Hvidovre«. Ved døren står Kim Krogh og skuer ud over folkehavet. Det er fede tider for en bibliotekschef. »Det er utroligt«, fortæller han. »Oprindelig skulle vi have holdt arrangementet i cafeen, hvor der kun er plads til 25, så det her er fremragende«.Faktisk, fortæller han, var Hvidovre Bibliotek firstmovers, når det kom til at hoppe med på Hassan-vognen.

»Vi bookede Yahya tilbage i september, det var Rikke Mertz fra børne- og lyrikafdelingen, der havde spottet ham i miljøet«.

»Og udkom han ikke først i oktober?«. Kim Krogh smiler.

Oppe på scenen messer Theis Ørntoft om den yderste tid – de dage, vi gennemlever nu. Hans stemme er som en kirkeklokke, der ringer gennem en udbombet by:

»Hvergang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål, tænker jeg på apokalypsen«.

Da han er færdig med at læse op, spørger moderatoren ham, om det er en politisk digtsamling, han har skrevet, om han forsøger at ændre noget.

»Njarh, eller jo. Hvis jeg kan hjælpe med at omkonfigurere nogle bevidstheder – så fint nok«.Nu er det Yahya Hassans tur til at læse op. Han har ikke sagt et ord endnu, før han rejser sig, og næsten synger:

»Fem børn på række og en far med en kølle // Flergræderi og en pøl af pis«.

Seancen varer i et kvarter. Efter han har sat sig ned igen, vil moderatoren vide, om han synes, hans digtsamling er blevet misbrugt af politikere og medier.

»Det ved jeg ikke«, siger han og kigger ned i bordet. »Men, det er jo heller ikke alt toiletpapir, der bliver brugt til at tørre sig i røven med«. Indvandrer er et lorteord


De taler videre om prædikatet indvandrerdigter. Det gider Hassan ikke at være.

»Indvandrer er et lorteord. Det får det til at lyde, som om det er nogle folk, der har været på hyggetur og så er vandret ind i landet, fordi her er godt vejr – det er her så ikke alligevel – og ikke nogen, der er flygtet fra krig. Det er misvisende«.

Efter arrangementet hænger folk lidt spredt i den kolde omegnskommunale natteluft og snakker om Yahya Hassan og den økologiske katastrofe. Folkeskolelæreren Christina Dyrmose på 34 er glad for, at hun er kommet.Hun har undervist sin 6. klasse i både Hassan og Ørntoft, så det var fedt at se dem live. Hun forklarer, at børnene sagtens kan få noget ud af digtene, selv om de handler om apokalypsen eller patriarkalsk vold. Det er vigtigt, at de bliver undervist i det, der sker nu.

»Og når man tænker over det, er den jo helt gal. Jorden er ved at gå under, og tv er fyldt med nyheder om folk, der går og samler hundelorte op«.

Hvidovre Biblioteks litterære cheftalentspotter, Rikke Mertz, fortæller, at arrangementet oprindelig skulle være holdt for lang tid siden »før al medievirakken«, så hun er lettet over, at det endelig er blevet afviklet. Men hvad var det, hun så i Hassan før alle andre?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


»Det var et klip på nettet, hvor han gik rundt i Aarhus og snakkede om skønheden i alting. Det er svært at forklare, jeg syntes bare, han var fantastisk«. »Og så var det godt, at folk også fik mulighed for at høre Theis Ørntoft. Han var meget intens«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden