Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Syret. De belgiske tegneserieskabere Kamagurka og Herr Seele har i 33 år lagt fantasi og streger til deres smågeniale og syrede tegneserie om den særdeles veludrustede Cowboy Henk med sund sex-appetit og naivt gå-på-mod.
Foto: Illustration fra bogen: Kama og Seele

Syret. De belgiske tegneserieskabere Kamagurka og Herr Seele har i 33 år lagt fantasi og streger til deres smågeniale og syrede tegneserie om den særdeles veludrustede Cowboy Henk med sund sex-appetit og naivt gå-på-mod.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tummelumsk tegneserie er smågenial i glimt

’Cowboy Henk’ er et frisk og ikke mindst farvestærkt popkunstigt pust sydfra.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vakte furore, da en popkunstner som Roy Lichtenstein lod sig inspirere af noget så vulgært som tegneserier. De belgiske tegneserieskabere Kamagurka og Herr Seele var ikke længe om at tage revanche.

I 33 år har deres serie om Cowboy Henk halet den tegneserieinspirerede popkunst tilbage over i tegneserieland og skabt en smågenial, syret og temmelig fækal mellemting mellem tegneserie, absurdisme og popkunst.

Cowboy Henk har bl.a. fyret den af i det franske magasin Hara Kiri og i det amerikanske kultmagasin Raw, og man forstår den internationale påskønnelse. Popkunstens rene reklameskrigende primærfarver står strunke og klare i ’Cowboy Henk’, hvor de lokale helte Magritte og Hergé tørner sammen i et univers, der rummer stilhilsner til både ’Li’l Abner’, de to banebrydende katterebeller Fritz the Cat og Krazy Kat og andre af tegneseriehistoriens outsidere.

Absurde paradokser

Som danske Wulffmorgenthaler elsker også Kamagurka & Herr Seele en god kropsfunktion, en absurd finte og har det samme mod til at risikere at ramme helt ved siden af. Hvad der godt kan undre i den danske introduktion af ’Cowboy Henk’ er, at der overhovedet er smuttere, når man nu har kunnet plukke fra mange års produktion. Men, o.k., smutter eller ej kan være en meget individuel sag, når det handler om langt ude-humor!

Den muskelsvulmende, veludrustede Henk med Tintin-toppen og den sunde sexappetit går med naivt gå-på-mod til stålet på mange måder. En hel del af striberne er absurde paradokser, hvor Magritte-påvirkningen er massiv.

Hvorfor kan man egentlig ikke få en eclair med lynlås, bygge en mand om til en bogreol eller få gode råd i herremodeforretningen, hvis man pludselig har fået et tredje ben, eller de to ben er vokset sammen til et?

Andre steder handler det mest om at provokere borgermusikken med en stådreng, en dildo eller en 6 meter lang vaginaforlængelse, der meget Crumb-agtigt ligner en haveslange med en våd skalp for enden. Naturbarnet Cowboy Henk har en ukuelig trang til at lave pølser og lufte svaberen i tide og utide. Et middel mod ufrivillig erektion har Henk også. Det hedder Hansi Hinterseer.

Mest uimodståelig er Henk, når hans verden er mest absurd. Som da han efter en våd drøm vågner op til en oversvømmet lejlighed, græsser ved siden af køerne for at opretholde en balance i billedet eller gør både logikken, kunsthistorien og forplantningsevnen tummelumsk med sine tossede tankestreger.

Introduktionen af ’Cowboy Henk’ er et frisk og ikke mindst farvestærkt popkunstigt pust sydfra.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden