Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fabler. Anders Morgenthaler har tegnet og digtet 'Lille Puha', som er fællestitlen for en række historier om dyr og deres kort, prut og forstoppelse. Det er klogt og vederkvægende, mener Politikens anmelder og anbefaler den som julegave.
Foto: JACOB EHRBAHN

Fabler. Anders Morgenthaler har tegnet og digtet 'Lille Puha', som er fællestitlen for en række historier om dyr og deres kort, prut og forstoppelse. Det er klogt og vederkvægende, mener Politikens anmelder og anbefaler den som julegave.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken-anmelder anbefaler 18 boggaver

Årets boggaver til børn og unge byder på drømmespil og digital mobning.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du Politiken-abonnent, får du 15 procent rabat på lagerførte bøger i Boghallen eller fri levering hos Saxo.com. Læs mere på www.politiken.dk/plus

ABC dig glad

Der findes adskillige flotte og nyttige abc-bøger på dansk. Deres målgruppe er børn, der skal lære alfabetet. Romers og Kørners abc er et smukt supplement til genren, og man behøver ikke at være 4-6 år for at nyde den. Er man yngre, kan man kigge på billeder og få læst op. Er man voksen, kan man lade sig forundre af bogens forestilling om dyrs konturer, kulører, adfærd og sind.

Eller i virkeligheden lige så meget menneskets adfærd og sind. For selv om lærken slår sine triller i virkeligheden og ikke blot i vores fantasi, er både Kørners gyldent mættede billede og Romers tekst om fuglen en genklang af en tone i det menneskelige væsen. Måske en længsel og en lyst til at lade lærken lette fra hjertet, mærke dets slag og blive gennemstrømmet af en varm, gul klang?

Ved at vægte både det abstrakte, det jordnære, det fantastiske og det uforklarlige giver denne abc i et glimt en slags alfabetisk lykke.

Knud Romer (tekst) og John Kørner (billeder): ABC. 72 sider, 150 kroner.

Højtlæsning

Snitten synes, det går godt derhjemme, hvor han bor alene med sin mor. Så ringer telefonen en dag, og mor, Kis, begynder at opføre sig mistænkeligt hemmelighedsfuldt. Sådan er introduktionen til denne lille snøvs, hvis dilemma fortælles med en ordentlig favnfuld varme og indsigt. Hella Joof kan perspektivere, så børn er med, uden at der sniger sig en mislyd af velment korrigerende opdragelse ind.

Hella Joofs tekst er ordrig og indholdsrig. Da først telefonmanden Ole Madsen kommer på besøg, gør Hella Joof sig umage med at beskrive, hvordan kroppe så godt som ord kan udtrykke følelser. Ole Madsen lægger armene om Kis, og Cato Thau-Jensen giver moderen blide lukkede øjenlåg. Bliver Ole Madsen og Snitten venner? Selvfølgelig! Hella Joofs bog er på den måde et eventyr om kærligheden, der ikke behøver blive skåret i skiver for at give flere andel i den. Den vokser simpelthen.

Hella Joof (tekst) og Cato Thau-Jensen (tegninger): Snitten & Kis – Frygt og bæven og en mand på strømpesokker. Carlsen, 49 sider, 130 kroner.

At høre til

Det er nok den klogeste bog, som er kommet i år! Den handler om meningen med livet. Kim Fupz ved noget om rodløse forstadsgorillaer, og Lilian Brøgger ved noget om, hvordan verden ser ud igennem et troldspejl. Hun indfanger det store, tunge, uforløste pelsede spørgsmålstegn i rene, livsglade farver.

Derfor er historien om gorillaen Gorilla i sværvægtsklassen. Det er bevægende at følge hans vej i livet fra Zoo over et byggemarked i Hvidovre til Afrika og hjem igen til rækkehuset, hvor Liselotte venter med hans søn og to glas ananassjus.

Gorillaen, der »gjorde, hvad han kunne, for at gøre, hvad man gjorde«, er et evigt epos om at finde hvile i verden og ro i kærligheden. Smukkere kan det vist ikke gøres. Og drengen fik navnet Willy, for de syntes alligevel, at Alexander var lidt for langt. Og han lærte hurtigt at stave til Afrika.

Kim Fupz Aakeson (tekst) og Lilian Brøgger (tegninger): Gorillaen der var en gorilla. Gyldendal, 32 sider, 229,95 kroner.

Skybrud

Ih, hvor det regner! Men Karl vil i skole. Han fornemmer, der vil ske noget stort. Makkerparret Kodal & Koudahl slår til igen. Deres ’Ny i nulte’ fra sidste år var et brag af en billedbog.

På sin vej mod nulte møder Karl sine plageånder fra skolen. De er på vej ud i Kattegat. »Kornelis og Markus og Boris skal sikkert begynde i en ny skole i Norge, hvis de når så langt«, tænker Karl. Og dagen bliver bedre, da læreren stikker Karl en hund og sender ham ned til dyrehandleren for at købe fiskemad til klassens akvarium. Hele byen er nu på vej ud i Kattegat – også dyrehandleren – så Karl kan både få fiskemad og beholde pengene. En perfekt dag i nulte.

Det regner. Og da Karl kommer tilbage til nulte, er nulte væk. Det er helt perfekt. Det kan man i sandhed også sige om Jenz Koudahls fede blanding af farvesplat og kollage.

Janus Kodal (tekst) og Jenz Koudahl (tegninger): En rimelig våd men alligevel temmelig perfekt dag i nulte. Jensen & Dalgaard, 32 sider, 248 kroner. 5 hjerter

Skrøbelig

Når mor råber højt ad Ib, lyder det som en skarp kaglen i hans ører. Når de spiller rundbold i idrætstimen, fortrækker han helst til toilettet, hvor han kan være alene uden klassekammeraternes råb og uden at frygte slag fra boldtræet. Og når han cykler ud i skoven om eftermiddagen for at gå sig en tur, værner han sig så grundigt imod at få kogler i hovedet, at han er tegnet med en udfoldet paraply i hånden.

Historien om Ib er for børnehavebørn og fortæller meget konkret, hvordan det er at være et barn så skrøbeligt som en æggeskal.

Ib får en ven. Hun hedder Sif og er en livsglad dansebi, der kan få ham til at slippe frygten. Den udvikling skildres med stor ømhed og herlig forundring på det ene elegant farvede opslag efter det næste. Gråblåt, lyst grønt, gulhvidt, orangesort og violet er farverne, der dominerer baggrunden på de enkelte opslag med det dejlige æggehoved Ib i centrum.

Lisa Aisato: Ib er et æg. Oversat fra norsk af Hugin Eide. Torgard, 36 sider, 199 kroner. 5 hjerter

Drømmespor

’Sommerregler’ er en vidunderlig bog! Og Shaun Tan fra Australien er en gave til billed- og livskiggere i alle aldre. Han ved besked! Og: »Bryd aldrig reglerne. Især hvis du ikke forstår dem«.

Så her er to drenge, der skal navigere igennem den lange varmemættede sommer. Reglerne handler om helt almindelige ting for det meste, men konsekvenserne kan være fatale. »Træd aldrig på en snegl«. Hvorfor ikke? Jo, for så kommer der en tornado. »Diskuter aldrig med en dommer«. Hvorfor ikke? Jo, for så taber du kampen og måske mere end den!

Smukkest er regel nummer sidst, der har et velkendt meteorologisk budskab: »Gå aldrig glip af sommerens sidste dag«. Billedet viser de to drenge, der hjælper hinanden op over dagligdagens grå murværk. Man skal ikke fortolke Shaun Tan. Man skal overgive sig til hans billedverden, der er født i det ubevidste på voldsomme visioner og sære syner. Han er fortsat on the move.

Shaun Tan: Sommerregler. Oversat af Flemming Møldrup. Abc, 56 sider, 270 kroner. 5 hjerter

Det er for børn

Forfatteren har vundet manges hjerter med sin uendelige række af dyrefabler. Her kommer fire nye under fællestitlen ’Lille Puha’. De er fortsat hentet i den ryggesløse ende og skånselsløse i deres omgang med lort, prut, forstoppelse og det modsatte. Men disse fabler rummer også en forunderlig ægte kærlighed til naturen og dens mange variationer.

Tag for eksempel det malende næsehorn, som bliver offer for en stinkende fugleklat, der vil dirigere hans kunstneriske karriere. Eller bemærk det sydfranske væsen croissangutangen med en skorpe så blid og sprød, at alle dyr bliver befriet for sorg og ruelse af at nippe til det. Og bogen afsluttes med en vred kanin, der hedder Yoyo Haresen og digter om sin far i versaler og udråbstegn. Hvor er det kærligt, klogt og vederkvægende.

Anders Morgenthaler: Dyrefabler. Illustreret af forfatteren. Carlsen, 109 sider, 197 kroner. 5 hjerter

Super-Ayse

Er det ikke tankevækkende, at de to MF’er, som skriver børnebøger, har indvandrerbaggrund? Nu kommer Özlem Cekic med sin lille Ayse i hånden. Hun er sej som Pippi og kæk som den gule trøje med det slagkraftige ’A’ på.

Ordet ’hvorfor’ er nøglen til serien. Hvorfor må Ayse ikke komme til pyjamasparty hos veninderne? Hvorfor begynder Ayse at gå med tørklæde? Skole og veninder er målløse, men Ayse har sine grunde. Det er små tæt fortalte, venligtsindede og kloge indblik i en hverdag, der bygger på andre normer end hos det lyserøde flertal af befolkningen.

Til billedsiden har forlaget valgt Runa Steppinge. Hun er et fund med en glad og solidarisk streg, der fokuserer på den lille hovedperson, som står der med et ’A’ på maven, korslagte arme og et bestemt ’hvorfor’ på læberne. Super-Ayse.

Özlem Sara Cekic: Ayses røde tørklæde. Gyldendal, 48 sider, 186 kroner. 4 hjerter

Mesterstykke

’Eventyrbogen’ er en sjældent helstøbt udgivelse. Peter ’Valhalla’ Madsen giver alt, hvad han har i sig, af sprælske perspektiver, ømhedog dirrende spænding. Det er mesterligt. Og så er billedsproget varieret og lægger sig lækkert omkring de 25 gamle eventyr. De er både velkendte og ikke så kendte. ’Lillekort’ er ikke almen viden, men den, der nu har set Peter Madsens ækle, grønglinsende havtrold med de fem hoveder, glemmer aldrig historien.

Der er kælet for tilhøreren-kiggeren-læseren med fint layout og et handy format. Billederne er anbragt med omtanke. Et eventyr som ’Prinsessen på glasbjerget’ får ny mening. Det er lige til at spise! Hvis ikke Peter Madsen havde lavet så meget godt, og sikkert vil fortsætte med det, kunne man sige, at her var hans livs mesterstykke.

Peter Madsen: Eventyrbogen. Alvilda, 208 sider, 250 kroner. 6 hjerter

Firkantet form

Der var engang. Det er 22 år siden. Da udkom en forunderlig bog med 100 små historier om fugle og næser og spegesild. Teksten stod i en konkret firkant i sidens gyldne snit. Og forfatteren var fra Aarhus. Arkitekt med grønne fingre, saltvand i årerne og eventyr i hjertet. Han lovede os 1.001 eventyr af samme slags, hvor det runde og bløde bliver til firkanter. Med ’Hurra & velkommen! Nye firkanter’ er Louis Jensen nær vejs ende.

Heri finder du numrene fra 801 til 900 plus et bonuseventyr. Han er god til retoriske spørgsmål, som han selv besvarer, og fra eventyrhatten har han denne gang trukket udsagn op, som man ikke troede fandtes. En »rejselysten sideskilning« eller en »selvbokser«. Det er stort! Sådan er eventyret aldrig fortalt før.

Louis Jensen: Hurra & velkommen! Nye firkanter. Illustreret af Lilian Brøgger. Gyldendal, 144 sider, 250 kroner. 6 hjerter

Hack!

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Denne bog fortæller om overvågning, kontrol, løgne og bortforklaringer. Kort sagt: Politik! Det er stærk kost, der giver læseren digital hjertebanken. Men historien handler også om, hvordan man spænder hackerbæltet og tager kampen op på Xnet imod NSA & Co. Bogen giver gode anvisninger i usynlighed.

Marcus er 17 år. Han kan alt med en computer. Omkring ham er overvågningen total. På skolen spotter kameraer eleverne på deres gangart. Et større terrorangreb i San Francisco forstærker kontrol og retsløshed. Marcus bliver anholdt. Senere organiserer han kampen imod dem, der strammer skruen under dække af sikkerhed. Og hvem sprængte egentlig de bomber? Det er vanvittig spændende og dødhamrende relevant. Bogen er klarsynet skrevet i 2008. Den er stadig forud for sin tid, tror jeg. Men ikke meget!

Cory Doctorow: Little Brother. Oversat af Lea Thume og Michael Pilgaard. Science Fiction Cirklen, 362 sider, 298 kroner. 5 hjerter

Tog til tiden

’Akavet’ er en aparte bog. Dels skal den læses sidelæns, dels er den sat sammen af indtryk og udtryk og reklameslogans og oprigtige observationer til en flimrende kollage, imens Mikkel, kaldet Mikke, bevæger sig ned igennem Jylland med sommerferiefuttoget fra Grenaa til Fredericia omgivet af damer med dameblade og prustende medpassagerer.

Mikke bor på Hjemmet sammen med andre unge med psykiske problemer. Rundt om ham er der rare mennesker. En stor del af Mikkes liv, der flimrer forbi, mens toget kører, består af ’socialtræning’. Det er sådan en slags pottetræning i at gå ud og købe dåseøl. Faktisk er hele bogen en forfatters selvvalgte pottetræning, som går ud på at få ro ud af flimmer og få indsigt af kaos. Det er en opsigtsvækkende velskrevet og klog bog. Man bliver rundtosset af ’Akavet’, men man bliver det på et højere niveau.

Ronnie Andersen: Akavet. Høst, 272 sider, 230 kroner. 5 hjerter

Her er din fortid

Her er Jellicoe Road. I en lille australsk by med skoler, ungdomsgrupper og hemmeligheder. Taylor bor på kostskolen. Hun er familieløs, fantasifuld og fornuftig. Da Taylors eneste voksne ven forsvinder, finder hun en stak papirer, som fortæller om fem unge, der hang ud sammen på Jellicoe Road for 12 år siden.

Taylor opdager sin fortid. Melina Marchetta er en formidabel fortæller, som kan kunsten at være både højstemt og dunkel på den rigtige måde. Forfatteren fortæller fra bag et forhæng, så man selv må stykke den lille by sammen af antydninger og gætværk. Naturen fylder godt med sine store træer, vandhuller og den bredt flydende flod. Og der er mange kloge udsagn at tænke over: »Hvad er forskellen på en tur og en rejse? Det finder du ud af, når du når frem«. Bogen svøber sig om sin læser som en stille sommervind. Og med en slutning, der kan få selv hærdede anmeldere til at fælde en tåre.

Melina Marchetta: Jellicoe Road. Oversat fra engelsk af Louise Ardenfelt Ravnild. Høst, 352 sider, 250 kroner. 5 hjerter

Jeg hader dig

Det gør ondt at læse denne bog om nådesløs og udspekuleret digital mobning. Den fortæller om Stella fra 9. klasse, der har mistet sin mor og nu mister sin bedste veninde. Amalie føler sig snydt i forbindelse med et kortvarigt, men løfterigt bekendtskab med fænomenet ’X Factor’. Amalie får vendt klassen og hele verden – sådan føler Stella det – imod sig. Hendes hadeside får tæt ved 300 likes. Der er også en i Ungarn, som hader hende.

Med benhård akkuratesse gelejder forfatteren sin læser ind i dette helvede af bortvendte øjne, hadefulde sms’er og falske klip på YouTube. Historien åbner også for den skræmmende side af digital mobning, hvor offeret ligefrem bliver suget til displayet i stedet for at slukke for mobilen. Fra relevante sites kender Stella til andre mobbeofres skæbne, og nu planlægger hun sin exit fra denne verden. Det skal være en smuk video med god musik og skarpe billeder.

En god bog!

Sarah Engell: 21 måder at dø. Carlsen, 344 sider, 270 kroner. 4 hjerter

Aab forever

Vi er i det lag, hvor man siger: »Du tror fand’me, du er så klog, bare fordi du tager tiende«. Vi er i Aalborg, hvor tre hjernelamme AaB-fans ved et tilfælde kommer i besiddelse af en sort taske med en halv million i. Faktisk var Skipper, Ronny og Bo selv i gang med at røve banken, men nogle østeuropæere fra Kolding kom dem i forkøbet. Nu går den vilde skattejagt over til FCK-land, hvor Skipper bliver lun på en storbarmet Brøndby-pige.

Problemerne står ligefrem i kø, og forfatteren fyrer op under løjerne med grovkornede gags og underspillet nordjysk humor. Der bliver skidt, drukket, bandet, fyret fede og slåsset hen over 200 sider, så læseren er nødt til at bruge en stund bagefter til at få vejret igen. Det er et kæmpe krampegrin af en action road-AaB-stinker. Skrevet af en, der ved besked.

Glenn Ringtved: Kings of Jutland. Gyldendal, 204 sider, 256 kroner. 5 hjerter

Roma i Koma

Her er en hamrende effektiv thriller af en forfatter, der ved, hvordan kagen skal skæres, både sprogligt og sprængfarligt. De to første bind om vennerne Lulu og Mads hed ’Cykose’ og ’Insania’.

Nu kommer ’Hypnosia’, der holder alt, hvad den lover, og går lige på. Allerede på side 2 modtager Mads en mystisk pakke fra Frankrig, og snart efter er de to på eventyr blandt romaer i Saintes-Maries-de-la-Mer ved bredden af Middelhavet.

Det viser sig, at Mads har både en fortid og en familie, han ikke kender til. Det hele bliver åbenbaret til stammekomsammen i den lille sydfranske by, hvor romaer samles for at fejre Den Sorte Sara. Der er vilter musik natten lang, røg i øjnene og dunkle hemmeligheder. Handlingen glider ubesværet frem på bølger af fortidig mystik og turbulent samvær. Selv doktor Mengele dukker op. Og Lulu og Mads er levende mennesker med knuder og knaster. Stærkt!

Birgitte Lorentzen: Hypnosia. Bookbooks, 386 sider, 250 kroner. 4 hjerter

Sara, min Sara

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

15. april 1971 skriver 12-årige Sara Ljungcrantz til 63-årige Astrid Lindgren. Det er et brev fra hjertets smertekammer, og det rammer sin modtager som ingen andre af de tusindvis af breve, hun har modtaget. Sara og Astrid bliver soulmates, og selv om det er pigen, der har det hårdt – rigtig hårdt! – er det i lige så høj grad Astrid, der får noget at tænke over. Et forskræmt og originalt barn bliver gelejdet frem ad livets landevej af en, der selv har haft det svært. Ofte med indledningen »Sara, min Sara«.

Det meste af korrespondancen fandt sted i 70’erne, så vi kommer omkring ’Brødrene Løvehjerte’, dyrevelfærden, Frankfurter-bogmessens fredspris og det vældige opgør med den socialdemokratiske måde at forvalte magten på. Det er en af de smukkeste bøger, jeg har læst. For selv om der er gået alle disse år, er der dog intet nyt under solen, når det handler om at vokse og blive et menneske.

Sara Schwardt og Astrid Lindgren: Jeg lægger dine breve under madrassen. Oversat fra svensk af Kina Bodenhof. Gyldendal, 208 sider, 230 kroner. 6 hjerter

Johnnys indvolde

Zombier er det nye sort. Nu kommer de for at advare. Ikke kun mod heldagsskolen, men mod skolegang som sådan. For her er rødsmilende Billy. Billy er en pingvin udenpå. Men indeni er han en mobbet dreng, som lover hævn over sparkende Johnny. Johnny smiler, men det er, fordi han ikke ved, at en rumsonde fra Venus er på vej mod Jorden, som gør Billy (og os andre) til zombier. »Helvede er fuldt«, som der står i bogen. Og lix-tallet er 14.

Det er en skrækkeligt vellystig historie holdt i begynderlæsnings-pottetræningssprog. Om blod og splat. Tegningerne er helt uden rullegardiner med liflig brug af den røde farve. Kan man sådan noget? Er det nødvendigt at skræmme skolesøgende, lærere, bibliotekarer og pingviner på den måde? Ja! En gang imellem er det nødvendigt at slå i bolledejen for at få historien til at hæve. Bogen er velgørende politisk ukorrekt og helt i tråd med, hvad børn i øvrigt ser og læser.

Zenia Johnsen: Billy smiler rødt. Illustreret af Tom Kristensen. Calibat, 54 sider, 200 kroner. 5 hjerter

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden