Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medfange deler ikke Nybroes gidselberetning

Rami Aysha fortæller om tre måltider om dagen og daglige bade. Jeppe Nybroe afviser.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En række punkter i Jeppe Nybroes bog ’Kidnappet' bliver nu betvivlet af hans ven og medfange Rami Aysha.

Det oplyser Radio24Syv , der har interviewet Rami Aysha.

I bogen beskriver Jeppe Nybroe sine 28 dage som gidsel i Libanon, hvor han blev taget til fange af en islamistisk gruppe sammen med kollegaen Rami Aysha. I weekenden vakte DR-værten Adam Holm opsigt med en omstridt anmeldelse af bogen, hvor journalisten betvivler rigtigheden af passager i bogen og peger på, hvad han selv kalder en række »generende uklarheder«.

Nu træder Rami Aysha, som optræder hyppigt i bogen, frem og fortæller sin version af historien. En version, som på flere centrale punkter strider imod Jeppe Nybroes fortælling i ’Kidnappet'.

»Vi fik to, måske tre, måltider om dagen. Og næsten hver dag kom de (gidselstagerne, red.) med sandwich til os, og Jeppe lavede mad til os. Jeppe lavede også mad til dem«, hævder Rami Aysha over for Radio24Syv.

»Ikke ligesom det derhjemme, men udemærket«

Jeppe Nybroe skriver ellers i sin bog, at de to gidsler blev behandlet som en hund bliver det i de arabiske lande; som et beskidt dyr, der skal fodres, have lidt vand og så afretning, som Jeppe Nybroe skriver i bogen.

Men Rami Aysha modsiger Jeppe Nybroe.

Blandt andet fik gidslerne lov til at gå i bad hver dag, hævder medfangen. Og toilettet, som Jeppe Nybroe beskriver som »et stinkende hul i jorden«, hvor gulvet var fyldt med urin og afføring, kalder Rami Aysha et toilet »ikke ligesom det derhjemme, men udmærket«.

»Der var rindende vand. Jeg, Jeppe og kidnapperne gjorde det (toilettet, red.) ofte rent«, siger Rami Aysha til Radio24Syvs reporter.

Tog selv initiativ til billede

Også Fagbladet Journalisten har interviewet Rami Aysha.

Rami Aysha bekræfter passager fra 'Kidnappet', men over for Journalisten betvivler han også flere af Nybroes skildringer.

Blandt andet hævder Rami Aysha, at Jeppe Nybroe var med til at iscenesætte forsidefotoet på 'Kidnappet', som er blevet ivrigt diskuteret, efter Adam Holm betvivlede Nybroes fortælling ved at pege på, at Jeppe Nybroe har rene negle og er solbrun på billedet, selvom Nybroe i bogen fortæller, at han på billedet havde været indespærret i to uger.

»Jeppe foreslog, at de kunne tage sådan et foto af ham og sende hjem. Det syntes kidnapperne var en god ide. De beordrede ham ikke ud og vaske sig. Vi kunne på det tidspunkt bade frit, når vi ville. Vi sagde det til dem, og så kogte de vand og gjorde klar til os«, siger Rami Aysha til Journalisten og modsiger altså Jeppe Nybroe, der i sin bog skriver, at fotoet blev taget, fordi forhandlerne i Danmark bad om et tegn på, at han var i live.

Jeppe Nybroe fastholder skildringen fra 'Kidnappet'. En bog, hvori Jeppe Nybroe gennemgående beskriver Rami Aysha som ustabil og utroværdig.

»Min familie bad gennem de professionelle forhandlere om et proof of life-foto - så nej, det var bestemt ikke på mit initiativ. Det er også forkert, at jeg selv skulle have krævet et bad, ligesom det er forkert, at jeg selv skulle have foreslået, hvordan kidnapperne tog billedet«, siger Jeppe Nybroe til Journalisten.

Fik ofte hvad de bad om

Rami Aysha siger også til Radio24Syv, at han ofte fik, hvad han bad om, når han spurgte gidselstagerne. Blandt andet chokolade.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og da jeg så bad om nødder, sagde de 'slap nu lige af. Vi er i en krigszone'«, hævder Rami Aysha, der undrer sig over Jeppe Nybroes skildring af kidnapperne som islamister, og i stedet kalder dem »gemene banditter« på jagt efter penge.

Til spørgsmålet om, om Jeppe Nybroe ikke fik lov til at få de samme ting som sin medfange, svarer Rami Aysha, at der ikke var nogen forskel på de to fanger. En påstand, som Jeppe Nybroe flere gange har afvist og tilføjet, at Rami Aysha personligt kendte en af kidnapperne. Faktisk den samme mand, som piskede Jeppe Nybroe, siger danskeren til Journalisten.

Jeppe Nybroe fastholder over for både Radio24Syv og Fagbladet Journalisten sin udlægning af begivenhederne.

Blandt andet kan Jeppe Nybroe ikke genkende Rami Ayshas skildring af blandt andet den mad, kidnapperne skulle have tilbudt fangerne. De første mange dage fik fangerne kun gammelt brød og humus, siger Jeppe Nybroe og tilføjer, at der var dage, hvor de slet ikke fik noget mad overhovedet.

Dog, da der til sidst i forløbet var indgået en aftale om løsesum, ændrede det sig, siger Jeppe Nybroe og forklarer, at fangerne først der blev »belønnet« med sandwiches.

Jeppe Nybroe afviser også, at de fik lov til at tage daglige bade. I stedet fik de efter »en del dage« lov til at tage vaske sig ude ved toilethullet.

»Men det var bestemt ikke som en daglig foreteelse«, siger Jeppe Nybroe, der over for Radio24Syv kalder badene »en belønning«.

»Vi blev behandlet forskelligt«

I flere år har Rami Aysha arbejdet som journalist og tolk. Han er af palæstinensisk-libanesisk baggrund, og med base i Beirut har han flere gange samarbejdet med journalister om at etablere kontakt til kilder i Libanon.

I 'Kidnappet' skriver Jeppe Nybroe, at Rami Aysha er blevet udpeget af den libanesiske efterretningstjeneste som medskyldig i kidnapningen. Og til Radio24Syv siger Jeppe Nybroe, at han og Rami Aysha heller ikke har måtte udstå det samme, men blev behandlet »temmelig forskelligt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rami Aysha afviser over for Fagbladet Journalisten, at han har haft en del i kidnapningen. Tværtimod gjorde han alt, hvad han kunne, for at beskytte Jeppe Nybroe, siger han.

Det var først i sidste uge, han fandt ud af, at Jeppe Nybroe har skrevet en bog om gidselstagningen, hævder Rami Aysha og tilføjer, at han er ked af, at han bliver mistænkeliggjort i bogen, hvori man får det klare indtryk, at han er medskyldig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden