Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Modtager. Tim Hinman fra Thrid Ear modtager et legat sammen med sin makker Krister Moltzen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statens Kunstfond giver penge til graphic novels og radiopionerer

Statens Kunstfonds litteraturudvalg har ændret kurs og deler i år penge ud til andet end traditionelle forfattere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er blevet delt tre usædvanlige arbejdslegater ud af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur.

Et til det digitale magasin Third Ear, der især er kendt for deres radiomontager, et til graphic novel-forfatteren Rikke Villadsen og et til hendes kollega Halfdan Pisket.

Det usædvanlige er ikke, at de har fået støtte, men at de har fået det store treårige arbejdslegat på 850.000 kroner, legatudvalgets største hæder. Hidtil er det udelukkende 'almindelige' forfattere, der har fået del i pengene.

En guldalder

»Vi har fået en ny struktur, og vi vil gerne vise, at vi har mange støtteområder. Det fantastiske er, at der lige nu nærmest er en guldalder inden for danske graphic novels, og det skal også afspejle sig i vores legater«, siger formand for Legatudvalg for Litteratur, forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der mener, at der var så mange kvalificerede ansøgninger fra tegneserietegnere, at 20 procent af de store legater er gået til dem.

LÆS PORTRÆT AF PISKET

»Det er som om den grafiske litteratur er blevet voksen, nu hvor Litteraturudvalget giver et 3-årigt arbejdslegat til os. Jeg er nogle gange oplevet, at tegneserien er blevet fastlåst i en lidt underlødig kategori, men nu har man fået øjnene op for, at billedet og ordene kan skabe noget sammen for den voksne læser også. Noget andet end det klassiske tegneseriealbum«, siger Rikke Villadsen, der står bag bøger som ‘Et knald til’ og ‘9 PIGER – LIFTET’ sammen med forfatteren Bjørn Rasmussen og ’Skægmanden’ sammen med Jens Blendstrup.

»For mig er det ud over anerkendelse også en tryghed, hvor jeg slipper for at tage illustrationsopgaver for at få brød på bordet. Det giver mig en endnu større mulighed for at udfordre tegneseriemediet. Jeg håber, jeg kan gøre flere interesserede i det. Og vi kan begynde at kalde det for den grafiske litteratur«, siger hun.

Historisk og visionært

Hun deler sin begejstring med det andet hjørne af det, vi ikke kalder den traditionelle litteratur, der også har fået en økonomisk tilkendegivelse af, at de gør et godt stykke arbejde.

»Der sker også noget virkelig interessant med radiomontagen nu, og vi er glade for, at vi kan støtte her. Det er kendetegnende for alle otte legatmodtagere, at det er den bedste kvalitet inden for områderne, og noget vi tror på. Vi tror, at pengene er godt givet ud«, siger legatudvalgets formand.

Pengene er ud over et pusterum også en stor blåstempling, mener Tim Hinman, der sammen med Krister Moltzen har fået legatet til at udvikle de radiomontager, de sammen udsender under navnet Third Ear.

»Vi synes det er historisk og storslået og visionært, at de har anerkendt det vi laver, som en slags litteratur. Nu har de virkelig blåstemplet hele genren. Vi synes det er genialt, at de har gjort det. Det betyder meget for os og genren at blive anerkendt«, siger Tim Hinman.

GUIDE

»Takket være den støtte, vi tidligere har fået, går vi verden rundt med det, vi laver lige nu, og nu kan vi blive ved med at lave det, vi elsker; at arbejde detaljeret i langsomt tempo og lave ting af høj kvalitet«, siger han.

I alt har legatudvalget modtaget 737 ansøgninger, hvoraf der er blevet givet penge til 297 af ansøgerne. De otte, der har fået de store treårige legater på 850.000 kroner er ud over de tre nævnte forfatterne Iben Mondrup, Ida Marie Hede, Kenneth Jensen, Eva Tind og Tina Sakura Bestle. I alt blev der delt 29.400.000 kroner ud i legater.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden