Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Valgmuligheder. Anmeldelser kan inspirere til det næste bogvalg. Men der er stor forskel på kønsfordelingen blandt anmelderne på henholdsvis print og online.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Valgmuligheder. Anmeldelser kan inspirere til det næste bogvalg. Men der er stor forskel på kønsfordelingen blandt anmelderne på henholdsvis print og online.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På nettet sidder kvinderne solidt på bogkritikken

Mens aviserne giver mest spalteplads til mandlige anmeldere og forfattere, er det primært kvinder, der anmelder bøger online.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mændene fylder på avisernes kritiksider, men når man læser boganmeldelser på landets største onlineforum for litteratur, er det som hovedregel kvindelige kritikere, man støder på.

Litteratursiden – der drives af landets biblioteker og sidste år havde 3,3 mio. besøgende – har i øjeblikket tilknyttet 63 kvindelige og 18 mandlige kritikere.

SE OGSÅ

Anmelderne er primært bibliotekarer og litteraturformidlere fra biblioteksverdenen, hvor der traditionelt er flere kvindelige end mandlige ansatte. Ifølge sidens chefredaktør, Lise Vandborg, lægger anmelderne mere vægt på læseoplevelse og inspiration end en akademisk analyse, når de anmelder.

»Vores anmeldere, som er tilknyttet bibliotekerne, er meget tæt på dem, der faktisk læser bøger og ikke blot læser om bøger eller orienterer sig i nye bøger via anmeldelser«.

Mændenes verden

Politiken fortalte i går om den skæve kønsfordeling i litteraturkritikken på landets tre største morgenaviser: Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken.

En analyse foretaget af Politiken Research af over 2.200 anmeldelser bragt siden januar 2014 viser, at færre end hver tredje anmeldelse er skrevet af en kvinde. Godt en tredjedel af de bøger, der bliver anmeldt, er skrevet af en kvinde.

Både forskere, forfattere og de anmeldere, der hyres og tildeles værker af avisernes litteraturredaktører, kritiserer skævheden. Med flere kvinder blandt kritikerne kunne den litterære debat indeholde flere emner og perspektiver, siger flere.

Lektor i litteraturformidling ved Københavns Universitet Niels Dichov Lund påpeger, at selv om der bør rettes op på kønsskævheden på litteraturredaktionerne, er medier som Litteratursiden i dag mindst lige så vigtige platforme for litterær debat som aviserne:

»Fagfolk holder øje med hinanden i det lille selskab (aviserne, red.), men læserne læser jo ikke anmeldelser. De får ofte deres inspiration i andet led – på bibliotekerne, i omgangskredsen, på de sociale medier og nettet«.

Mens mændene traditionelt har siddet med autoritet som kritikere i både litteraturens, musikkens og kunstens verden, har der i biblioteksverdenen, der formidler bøger og vejleder læserne, traditionelt været en overvægt af kvinder.

Fagfolk holder øje med hinanden i det lille selskab, men læser jo ikke anmeldelser

LÆS ARTIKEL

Norske undersøgelser har påvist, at fordi 9 ud af 10 ansatte på de norske folkebiblioteker er kvinder, er landets biblioteksvæsen influeret af ’kvindelige præferencer’, der eksempelvis vægter psykologisk orienteret skønlitteratur højere end science fiction.

Er internettet mest for kvinder?

Litteratursiden, hvis læsere tæller cirka 75 procent kvinder, forsøger især at anbefale og perspektivere til andre forfatterskaber og bøger, når de anmelder:

»Vi anmelder med fokus på en mere personlig formidling, end dagbladskritikerne gør. Men vi er naturligvis fagligt funderede, ligesom vi analyserer tematisk og sprogligt og kan være kritiske, hvis en bog ikke er god«, siger Lise Vandborg.

Niels Dichov Lund minder om, at også landets hundredvis af læseklubber, hvor læsere mødes for at diskutere litteratur, består af langt flere kvinder end mænd.

Litteraturprofessor ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai oplever også, at de brugerdrevne anmelderspor på de internetbaserede bogforhandlere bliver domineret af kvinder:

»Det kan være, at kvinder med lyst til at anmelde litteratur i højere grad bruger disse kanaler«, siger Anne-Marie Mai.

Det kan være, at kvinder med lyst til at anmelde litteratur i højere grad bruger disse kanaler

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun mener, at det er vigtigt at ruske op i det litterære patriarkat på dagbladene, hvis anmeldelser kommer ud til et bredere publikum og har betydning for, om boghandlerne tager bøgerne hjem, samt for bibliotekernes interesse for bøgerne.

Avisanmeldelserne bliver også diskuteret blandt forfatterne og på universiteter, ligesom en anmelderrost bog har lettere ved at finde vej ind i undervisningssystemet, vurderer Anne-Marie Mai.

Analysen fra Politiken Research viser også, at når de kvindelige anmeldere får spalteplads, bliver de i højere grad end mændene sat til at anmelde kvindelige forfattere.

Selv om de kvindelige anmeldere kun udgør en fjerdedel af den samlede kritikerskare, står kvinderne nemlig for næsten halvdelen af alle anmeldelser af kvindelige forfattere. Det giver ifølge flere risiko for, at litteraturen bliver belyst i reservater, der holder sig til det, man kender.

Mand, kend din kvinde

Modsat dagbladenes redaktioner, hvor redaktørerne sender bøger til anmelderne, vælger anmelderne på Litteratursiden ofte selv. Men tallene ser også skæve ud her. Mens kvindelige kritikere anmelder nogenlunde lige mange mandlige og kvindelige forfattere, har kun 9 ud af 44 bøger anmeldt af mænd i perioden haft en kvinde som forfatter.

Hvorfor forholder det sig sådan?

»Jeg tror blandt andet, det handler om identifikation og genkendelse. Samtidig ser man desværre også stadig en opfattelse hos nogle mænd om, at den bedste og mest vægtige litteratur skrives af mænd«, siger Lise Vandborg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden