Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andrea Mabry/AP
Foto: Andrea Mabry/AP

Berømmelse. Sjældent har Monroeville i Alabama været genstand for så stor opmærksomhed som i juli i år, hvor forfatteren Harper Lees anden roman er udkommet. Den 89-årige forfatter bor stadig i byen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlag er på jagt efter Harper Lees tredje bog

Postyret har dårligt lagt sig, før historierne ruller om nyt manuskript.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bankboks i forfatteren Harper Lees hjemby Monroeville i Alabama ser ud til at være et guldrandet hjemsted for overraskelser, der konstant tilføjer nye historier om det berømte forfatterskab.

Det var i bankboksen i Monroeville, at man fandt manuskriptet til forfatterens aktuelle verdenshit, romanen ’Sæt en vagtpost ud’, og det er i den samme bankboks, man tilsyneladende har fundet endnu et manuskript, som kan vise sig at være den tredje bog i Harper Lees forfatterskab.

»Ingen ved endnu, om der er tale om et fuldt romanmanuskript, men eksperter er i øjeblikket i gang med at undersøge manuskriptet, og alle mener, at der snart vil foreligge et svar«, siger redaktionschef Susanne Bent Andersen fra Lindhardt og Ringhof.

Forlaget har netop udgivet den danske udgave af ’Sæt en vagtpost ud’. Selv om flere danske boghandlere i sidste uge udtalte, at det har været nemmere at sælge den nye udgave af Harper Lees klassiker ’Dræb ikke en sangfugl’, er L&R meget tilfreds med salget og modtagelsen generelt.

Den nye bog er netop nu nummer tre på bestsellerlisten hos Arnold Busck.

Ja tak til en treer

Forlaget ønsker ikke at gå i detaljer om salget, men man er i gang med andet oplag. Op til udgivelsen blev der trykt i omegnen af 10.000 eksemplarer.

»Vi er helt klar interesseret, hvis der skulle komme endnu en Harper Lee-bog«, siger Susanne Bent Andersen.

Indtil i år var 89-årige Harper Lee i offentligheden kendt som den mediesky forfatter, der kun havde skrevet én bog, klassikeren ’Dræb ikke en sangfugl’, som udkom i 1960.

Historien om, hvordan man fandt manuskriptet til ’Sæt en vagtpost ud’, findes i flere versioner. Ikke mindst i New York Times har der været kritiske historier om, at man i virkeligheden fandt manuskriptet tilbage i 2011 og ikke i august sidste år, som Harper Lees advokat Tonja Carter har sagt.

En del af kritikken har handlet om, at Harper Lees sensationelle roman dukkede op på et tilsyneladende meget heldigt tidspunkt. Gennem flere år har Harper Lee haft en beskyttet bolig i Monroeville, fordi både syn og hørelse blev væsentligt nedsat efter et slagtilfælde.

Vi er helt klar interesseret, hvis der skulle komme endnu en Harper Lee-bog

Forfatterens søster, advokaten Alice Lee, sørgede meget effektivt for at beskytte sin berømte søster. Det mest anvendte svar på enhver forespørgsel var ’nej’. Man skal eksempelvis tilbage i 1960’erne for at finde interviews med Harper Lee.

Mod Alices vilje?

Alice Lee døde i november sidste år, og tre måneder senere blev det offentliggjort, at Harper Lees anden roman ville blive udgivet. De mest kritiske har ment, at hvis Alice Lee stadig havde levet, havde hun sat foden ned og modsat sig udgivelsen.

Ingen ved imidlertid, om Alice Lee overhovedet blev præsenteret for manuskriptet, og hvordan hun i givet fald reagerede. Sikkert er det imidlertid, at hvis hun havde stoppet udgivelsen, ville alle involverede være gået glip af en formue.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Sæt en vagtpost ud’ er allerede nu en af årets mest indbringende bogudgivelser. Romanen blev trykt i et amerikansk førsteoplag på to mio., som allerede er suppleret med yderligere 1,3 mio. eksemplarer

For at imødegå de kritiske spekulationer har Tonja Carter skrevet et længere indlæg i Wall Street Journal. Det er her, hun fortæller, at der eksisterer et tredje, hidtil ukendt manuskript. Også dette manuskript befandt sig i den efterhånden berømte bankboks i Monroeville.

Ifølge Tonja Carter lå det betydelige antal tekstsider imellem manuskriptet til ’Sæt en vagtpost ud’ og det, der skulle vise sig at være originalmanuskriptet til ’Dræb ikke en sangfugl’.

Opdaget i 2011 eller 2014

Om de mange, hidtil ukendte, manuskriptsider skriver Tonja Carter:

»Var det en tidligere kladde til ’Vagtpost’ eller til ’Sangfugl’, eller var det oven i købet, som en tidlig brevveksling antyder kunne være tilfældet, en tredje bog, som bygger bro mellem de andre to? Jeg ved det ikke. Men jeg ved så meget, at eksperter i de kommende måneder, efter Nelles (Harper Lee, red.) anvisninger, bliver indbudt til at undersøge og bekræfte ægtheden af de dokumenter, der var i bankboksen«, skriver Tonja Carter i Wall Street Journal.

Carter skriver desuden, at hun indtil sidste sommer aldrig havde hørt, at Harper Lee skulle have skrevet flere bøger end ’Dræb ikke en sangfugl’.

Under en sammenkomst i sommeren 2014 med en blanding af venner og medlemmer af Lee-familien blev der imidlertid talt om, at der måske eksisterede en anden roman, og en af de tilstedeværende huskede enten at have læst eller hørt et interview med forfatteren, hvor hun selv havde omtalt denne anden roman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forklaringen fra Carter er imidlertid blevet modsagt af Harper Lees tidligere agent Samuel Pinkus og bogeksperten Justin Caldwell fra auktionshuset Sotheby’s. Begge fastholder, at Tonja Carter var med til at finde ’Sæt en vagtpost ud’ allerede i 2011.

Dengang skulle Caldwell vurdere de originalmanuskripter, der lå i bankboksen i Monroeville, og både Pinkus og Caldwell har fastholdt, at Tonja Carter var til stede, mens manuskripterne blev gennemgået.

Carters forklaring er, at hun var nødt til at gå et ærinde, og at hun ikke vendte tilbage.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden