Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Berørt. Sagen om fortsættelsen af Stieg Larssons bøger efter forfatterens død berører stadig hans enke, Eva Gabrielsson, der finder det krænkende over for Stieg Larsson.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stieg Larssons enke: Det berører mig stadigvæk, at man udnytter ham

Stieg Larssons kæreste ser fortsættelsen af Millenium-trilogien som en hån mod alt, hvad Stieg Larsson stod for.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verden over venter 80 millioner læsere spændt på fortsættelsen af Stieg Larssons Millennium-serie, der udkommer i mindst 25 lande verden over i morgen.

Men hans kæreste gennem over 30 år, Eva Gabrielsson, bliver ikke en af dem.

Bind fire er nemlig skrevet - efter Stieg Larssons død i 2004 - af forfatteren David Lagercrantz, manden bag den storsælgende og omdiskuterede Zlatan-biografi 'Jeg er Zlatan Ibrahimovic' fra 2012.

Du har udtalt, at Stieg Larsson ville være chokeret, hvis han vidste, at nogen fik lov at skrive videre på hans bøger. Hvorfor?

»Han var meget nøjeregnende med at bevare sin stil og sin fortælling. At han fik skrevet tingene, som han ville have. Jeg kunne godt diskutere tekster med ham, især journalistik, men de skønlitterære tekster fik man ikke lov til at røre. Jeg prøvede heller aldrig på det, for så afbryder man jo en skabende proces«.

LÆS BAGGRUND

Der skulle ikke komme flere

Har du tænkt, at der måske kunne komme en fortsættelse?

»Nej, sådan tænkte jeg aldrig. Forlagschef på Norstedts, Eva Gedin, sagde også, at der kun findes tre bøger, og der kommer ikke flere, og det samme sagde Stiegs bror, Joachim. At Stieg havde sat sit aftryk på verden med trilogien, og at der nu ikke kom flere. Derfor tænkte jeg heller ikke, at der skulle komme flere«.

Men det er fremgået tidligere, at du måske selv ville skrive videre på historierne?

Jeg havde aldrig sat fjerde roman i gang. Ophavsretsloven siger, at man skal værne om og ikke krænke rettighedshaverens integritet.

»Ja, det er rigtigt. Det var mindre end et år efter Stieg var død, og det var en del af forhandlingen med Larssons familie om, hvorvidt jeg skulle forvalte forfatterskabet. Da sagde min advokat til mig, at jeg måtte tilbyde dem noget, og på det tidspunkt sagde jeg, at det ville jeg så forsøge. Jeg var slet ikke interesseret i det, og i dag kan jeg se, at det ville være helt forkert, og at ingen bør skrive videre på hans bøger«.

»Forhandlingerne med Larssons stoppede, for de insisterede på, at de selv ville forvalte alle rettigheder sammen med Norstedts. Og at de også ville have udleveret alt det materiale, der lå på Stiegs bærbare computer. Min nye advokat har så sagt til dem, at det ikke er muligt at udlevere den computer, for den indeholder materiale fra fortrolige kilder, som Stieg fik som journalist«.

Hvor findes den computer i dag?

»Det kan jeg ikke svare på. Den er i hvert fald ikke hos Larssons eller Norstedts. Jeg har også sørget for, at den ikke er i min besiddelse«.

Du ved, hvor den er eller kender dem, der ved, hvor den er?

»Det er lidt kompliceret, så det vil jeg ikke gå nærmere ind i, for de har stadig ikke fattet, at de ikke må se materialet. De forstår ikke, at han var journalist. Han fortalte heller mig om, hvilke kilder han havde, men jeg kunne forstå, at det bl.a. var informanter inden for de højreekstremistiske miljøer. Både de og andre skal stadig beskyttes som kilder«.

KOMMENTAR

Som jeg forstår det, støtter du ideen/loven om at beskytte kilderne og dermed computeren. At det har at gøre med Stiegs job som journalist.Jeg har dog også det indtryk at selv om der ikke var andet end starten på et bogmanuskript på computeren, ville du være imod at udlevere den til Erland og Joachim?

»Jeg vil ikke tale mere om computeren. De ønskede at få den og selv gennemgå den. Det viser i sig selv, at de intet har forstået om Stiegs arbejde som journalist, eller interesserer sig for, hvad det indebærer. Sørgeligt«.

Hvordan ser du principielt på, at man skriver videre på andres bøger?

»Som princip synes jeg, at man ikke skal gøre det. Jeg føler mig også svigtet, eftersom både Eva Gedin og Joachim Larsson var enige med mig om, at der kun skulle være tre bøger, og at det måtte række. Nu har de svigtet deres ord, men Norstedts er jo i store økonomiske vanskeligheder og har haft store underskud. Jeg forstår slet ikke, hvor de har gjort af alle de penge de har tjent på de 80 mio. eksemplarer, der er solgt verden over«.

20 millioner for at lukke munden

Forfatterskabet har givet mange penge. Alene Larsson-selskabet Moggliden har en egenkapital på omkring 300 mio. kr. Er det rigtigt, at de på et tidspunkt tilbød dig 20 mio. kr.?

»Ja, det tilbud fik jeg, da det amerikanske filmselskab kom ind i billedet. De ønskede, at jeg skulle holdes ude, så de 20 mio. kr. skulle sørge for, at jeg ikke blandede mig derefter«.

Var det for at lukke munden på dig?

Jeg vil ikke tale mere om computeren

»Ja, og det var for at forhindre, at jeg derefter kunne gøre krav på noget. Jeg fik også tilbud om, at jeg kunne få plads i selskabet Moggliden, men jeg ville ikke få nogen juridisk magt, og desuden var en del af vilkåret, at jeg ikke måtte sige noget kritisk om dem udadtil, som stillede dem i dårligt lys«.

Jeg talte med Magdalena Hedlund (litterær agent, der samarbejder med Larsson-familien), og hun sagde, at familien har foreslået samarbejde, men at du har afvist alle forslag?

»Jamen, alle deres forslag gik på, at jeg skulle være deres lille konsulent uden at få nogen magt. Jeg skulle være deres alibi. Joachim sagde direkte til mig, at hvis jeg sagde noget, de ikke brød sig om, ville de smide mig ud«.

Du har ikke fortrudt, at du ikke tog de 20 mio. kr.?

»Jamen, det var jo elendige vilkår, så det kunne jeg jo ikke tage«.

I hvilket omfang blev du informeret om bog nr. fire?

»Jeg missede den første nyhed (i dec. 2013, red.), så jeg opdagede det først for et år siden«.

Dit forslag var, at du skulle forvalte de litterære rettigheder og besluttede, hvad man kunne bruge dem til?

»Ja, og det ville de ikke være med til«.

Der har været mange spekulationer om fortsættelsen?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Stieg sagde til mig, at der skulle være ti bøger. Men dem ville han jo selv skrive«

Hvor tænker du, at han ville bringe historien hen?

»Jeg ved jo en del om det, men det vil jeg ikke tale om. Det har dog været fremme, at en del af handlingen skulle foregå på Grønland. Men ellers vidste han nok ikke selv, hvad der skulle ske. Han skrev spontant, for det var som at være journalist. Han reagerede på de begivenheder, der foregik ude i verden«.

Hvad ville du have gjort, hvis du havde forvalte forfatterskabet?

»Jeg havde aldrig sat fjerde roman i gang. Ophavsretsloven siger, at man skal værne om og ikke krænke rettighedshaverens integritet. Hvis man fortsætter en forfatters bøger, er det jo en krænkelse. Jeg forstår heller ikke, at det kan være lovligt«.

Men indehaverne af rettighederne, Larsson-familien, har jo givet tilladelse til en fortsættelse?

»Præcis, men det skyldes efter min mening et hul i loven«.

Du og Stieg havde en fælles bolig. Fik du lov til at beholde den?

»Ja, for min advokat fortalte, at deres selskab ikke kunne eje vores lejlighed, med mindre de selv boede der. Jeg fik også mine egne sparepenge fra vores fælleskonto, men Stiegs penge beholdt de«.

Bor du der stadig?

»Nej, jeg er flyttet i dag«.

Hvad betyder det for dig, at pengene fra Lagercrantz-bogen skal gå til Expo (tidsskriftet, som Stieg Larsson var engageret i, red.)?

»Jeg synes, det er synd for dem, for de bliver en slags alibi for Larsson-familien. Hvis de mente, at Expo var vigtig, kunne de for længst have givet dem mindst hundrede millioner. Dengang jeg selv troede, at jeg skulle arve Stieg, talte jeg med folkene på Expo. Jeg og Stieg havde talt om, at pengene fra hans bøger og mine bøger og min arkitektløn skulle ligge i et selskab, vi begge stod som ejere af, og så var det ikke nødvendigt med et testamente. Jeg troede faktisk, at selskabet eksisterede, men det gjorde det ikke. Jeg ville have delt pengene med Expo, men sådan gik det ikke«.

Forventer du, at der kommer flere bøger i Millennium-serien?

»Jeg tror, at Norstedts og Larssons venter og ser, hvordan det går med nummer fire, og det er jo ikke sikkert, der kan komme flere«.

Hvorfor ikke?

»Det var jo læserne af hans bøger, der anbefalede dem til hinanden. Det har jeg selv hørt folk sige på møder i Europa, hvor jeg har talt om både hans bøger og min egen bog. At mange fik bøgerne anbefalet af venner. De fandt dem ikke selv. I Frankrig kom salget først i gang efter bog nr. tre«.

Hvad betyder det for dig, hvis kritikerne og millioner af læserne nu elsker den nye bog?

»Det ændrer ikke noget for mig. Hans bøger var historier om, hvordan de små i samfundet prøver at ændre verden. Bøgerne er en samfundskritik, men hvor mange krimiforfattere bruger samfundskritikken til at skrive om et mord, så var det selve fundamentet for Stieg. Han ville forandre verden og ramme magtmenneskene, de korrupte, voldtægtsmændene. Det var det, livet handlet om for ham. Det er engagementet, der er vigtigt i Millennium-serien«.

Siger du dermed, at forfatterskabet ikke handler om underholdning, men om oprør?

Det berører mig stadigvæk, at man udnytter en mand, som gennem hele sit liv var imod enhver form for udnyttelse

»Ja, og derfor tror jeg også, bøgerne ramme så mange. De bevægelser i samfundet, hans bøger beskriver, kan de genkende i deres egne samfund. Og de ser nogle almindelige mennesker kæmpe mod uretten. I fællesskab«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skal du selv læse bog nummer fire?

»Nej«.

Er du ikke nysgerrig?

»Nej, faktisk ikke. Det handler om business. Larssons business og Norstedts business. Hvis jeg vil læse om business, så læser jeg noget helt andet«.

Er du stadig berørt af sagen?

»Ja, det berører mig stadigvæk, at man udnytter en mand, som gennem hele sit liv var imod enhver form for udnyttelse«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden