Det er blevet nemmere at forestille sig, at Jorden går under, end at kapitalismen bryder sammen. Sådan sagde den amerikanske litteraturkritiker Fredric Jameson for nogle år siden. Det lyder absurd, men det passer.
Vi har scenarier for, hvordan temperaturen stiger, vandstanden stiger og store områder af jordkloden bliver ubeboelige for mennesker. Men vi har ikke scenarier for noget økonomisk system, som skulle kunne afløse kapitalismen.
Jorden har vist sig temmelig sårbar over for vores brug af dens ressourcer, mens kapitalismen har vist sig uovervindelig. Den store kapitalismekritik handler derfor ikke længere om at smadre kapitalismen, men om at forbedre den. Spørgsmålet er ikke, om man er for eller imod kapitalismen, men om, hvilken kapitalisme man vil have.
Og så med et brag kommer pludselig en bog og angriber kapitalismen forfra. Den britiske tv-journalist og økonom Mason udgav for et par uger siden ’Postcapitalism – A guide to our Future’, som straks blev en bestseller, og det uddrag af bogen, som blev lagt ud af The Guardian, blev delt 300.000 gange.
Paul Mason har som journalist ved Channel 4 i skjorteærmer rapporteret direkte fra eurokrisen i hele Sydeuropa, og han har skrevet bøger, der hylder de protesterende og tilsviner magthavere i hele verden.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind