Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bestseller. Den litterære agent Andrew Wylie har lavet forlaget Odyssey Editions med tyve titler, som eksklusivt vil blive udgivet på Amazons Kindle.
Foto: TED S. WARREN/AP

Bestseller. Den litterære agent Andrew Wylie har lavet forlaget Odyssey Editions med tyve titler, som eksklusivt vil blive udgivet på Amazons Kindle.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slagsmålet om e-bøger er blodigt

En litterær agent har lavet en aftale med Amazon om at sælge bestsellere uden om forlagene.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slagsmålet om det stærkt ekspanderende marked for e-bøger er for alvor i gang.

Den amerikanske litterære agent Andrew Wylie har lavet en aftale med Amazon om at udgive 20 bestsellere af blandt andre Salman Rushdie, Hunter S. Thompson, Orhan Pamuk og Vladimir Nabokov uden at spørge deres forlag.

Forfatterne i offensiven
Der er tale om ældre titler, som Andrew Wylie ikke mener, at forlagene har digitale rettigheder til.

Og da han repræsenterer forfatterne eller boet efter dem, har han lavet aftalen med Amazon direkte for at sikre dem en væsentlig højere andel af indtjeningen, end forlagene normalt tilbyder forfattere for digitale udgaver.

»Faktum er, at de digitale rettigheder til bagkataloget aldrig er blevet overgivet til forlagene, og derfor er der mulighed for at gøre noget med de rettigheder«, siger Andrew Wylie til New York Times.Dermed er forfatterne og Andrew Wylie gået i offensiven i krigen med forlagene om digitale rettigheder til det store bagkatalog af titler, som de traditionelle forlag ligger inde med.

Forlagene mener, at de har rettighederne også til det digitale salg, fordi de har brugt tid, kræfter og penge på at tage sig af forfatterne og markedsføre dem, selv om aftalerne er lavet, før nogen overhovedet tænkte på, at der ville komme et digitalt marked for bøger.

Kopier uden omsætning
Omvendt mener en række forfattere og deres agenter, at de digitale rettigheder aldrig har været en del af forlagsaftalerne, fordi der ikke står noget om dem i deres kontrakter. Samtidig kritiserer de, at betalingen for digitale udgaver af deres bøger er alt for lav.

I Storbritannien og USA får forfatterne ofte kun 25 procent af indtægterne. Forfatterne mener, at andelen skal væsentligt op, på mindst 50 procent, fordi forlagene har langt færre udgifter, når bøgerne hverken skal trykkes, distribueres ud til boghandlere eller optager lageplads.

Groft sagt er det bare kopier, der kan trykkes i det uendelige uden ekstra omkostninger.Ifølge Guardian tilbyder Amazon.com forfattere 70 procent for bøger solgt gennem deres Kindle-forretning.

Spark markedet i gang
Andrew Wylie har lavet forlaget Odyssey Editions med de tyve titler, som eksklusivt vil blive udgivet på Amazons Kindle, efter at han i juni annoncerede, at han ville gennemgå forlagsaftalerne for de 700 forfattere, han repræsenterer, for at undersøge, hvilke rettigheder der ikke var overgivet til forlagene.

Herhjemme har Gyldendal og Forfatterforeningen lavet en aftale om en standardkontrakt for digitale bøger, hvor forfatterne overgiver de digitale rettigheder i to år og modtager mellem 25 og 30 procent i royalty af salget.

Måske vil det blive splittet op, så jeg sælger de digitale rettigheder direkte til for eksempel Amazon, mens de almindelige forlag tager sig af det trykte salg

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derefter skal aftalen genforhandles, og kan parterne ikke blive enige, går de digitale rettigheder tilbage til forfatteren.

»Jeg anbefaler mine forfattere at indgå den aftale for at få sparket markedet i gang. Men der er ingen tvivl om, at royalty-delen skal væsentligt op, når der er et marked. Vi skal op på mellem 50 og 70 procent per bog«, siger den litterære agent Lars Ringhof, der blandt andre repræsenterer forfattere som Hanne-Vibeke Holst, Jacob Ejersbo og Lene Kaaberbøl.

Ifølge Lars Ringhof har forlagene ved de to tidligere store teknologiske og distributionsmæssige gennembrud for litteratur, paperbacken og bogklubberne, haft held til at få forfatterne til at acceptere, at de kun skulle have det halve i honorar for den slags udgivelser i forhold til normale udgivelser.

»Den situation skal ikke gentages«, siger han.

Truer Rushdie og Pamuk
En del af de 20 bøger, som Andrew Wylie nu har lavet en eksklusiv aftale om at sælge som e-bøger til Kindle, udgives af et af verdens største forlag Random House.

Og her kan begejstringen for Andrew Wylie være på et meget lille sted.

Wylies beslutning om at sælge e-bøger direkte til Amazon, som Random House ellers har udgivet, »underminerer vores langsigtede forpligtelse til at investere i vores forfattere«, hedder det i en erklæring fra forlaget.

Random House mener, at forlaget har rettighederne til e-bøger af hele forlagets bagkatalog.

Random House siger i en erklæring, at forlaget ikke vil lave forretninger med Andrew Wylie noget sted i verden igen, før der er fundet en løsning på konflikten.

Dermed truer forlaget også Andrew Wylies 700 forfattere, heriblandt Martin Amis, Salman Rushdie og Orhan Pamuk.

Hårdt slag for forlagene
Robert Gotlieb, der er formand for det store litterære agentur Trident Media Group, siger til New York Times, at mange forlag forventer, at 50 procent af deres salg i 2015 vil være digitale e-bøger.

Og forlagenes bagkatalog i form af tidligere udgivne titler udgør en væsentlig del af forlagenes indtjening.

»Har forlagene ikke de digitale rettigheder, vil det være et meget hård økonomisk slag«, mener Robert Gotlieb.

E-bogsmarkedet er allerede så stort, at Amazon sælger væsentlig flere digitale bøger til deres e-læser, Kindle, end trykte hardcoverudgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceLars Ringhof tror, at han på samme måde som Andrew Wylie vil tage sig af forfatternes digitale rettigheder i fremtiden og indgå aftaler med andre end de traditionelle bogforlag.

»Måske vil det blive splittet op, så jeg sælger de digitale rettigheder direkte til for eksempel Amazon, mens de almindelige forlag tager sig af det trykte salg. Det afhænger helt af, hvad forlagene vil betale for de digitale rettigheder, og hvor gode de er til digital distribution. Der er jo ingen, der siger, at de traditionelle forlag er bedst på det område«, siger Lars Ringhof.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden