0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Appel: Stop Flemming Roses bog

Muslimske lande opfordrer Norge til at stoppe bog med Muhammedtegningerne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Tegninger. Organisationen Den Islamiske Konference, OIC, forsøger at få stoppet den norske udgave af Flemming Roses bog 'Tavshedens Tyranni'. Striden drejer sig igen om Muhammedtegningerne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De 57 lande i organisationen Den Islamiske Konference, OIC, forsøger nu at få FN til at stoppe den norske udgivelse af Flemming Roses bog om ytringsfrihed, ’Tavshedens tyranni’.

Med Tadsjikistan i spidsen beder organisationen i et brev til FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, om, at FN tager initiativer, der kan forhindre den norske udgivelse.

LÆS OGSÅ

Flemming Roses anmelderroste bog om ytringsfrihedens historie gengiver de berømte karikaturtegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten trykte første gang i 2005.

De udløste en af de største danske udenrigspolitiske kriser siden Anden Verdenskrig med voldsomme protester i store dele af den muslimske verden. Og de har ført til dødstrusler mod Flemming Rose, attentatforsøg mod tegneren Kurt Westergaard og permanente terrortrusler mod Jyllands-Posten.

»Tegninger, som spotter«
I brevet til Ban Ki-moon udtrykker OIC ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax bekymring over det norske forlag Cappelen Damms planer om at udgive ’Tavshedens tyranni’ i denne måned.

»Bogen indeholder tegninger, som spotter den islamiske profets navn«, hedder det ifølge Interfax i brevet.

LÆS OGSÅ

Tadsjikistans udenrigsminister, Hamrokhon Zarifi, er underskriver af brevet, fordi Tadsjikistan lige nu har formandskabet for Den Islamiske Konference, OIC. Organisationen repræsenterer 57 muslimske lande fra Mellemøsten, Afrika og Asien og har en permanent delegation i FN.

Siden oprettelsen i 1969 har det det været OIC’s mål at støtte muslimer i deres kamp for at sikre værdighed, selvstændighed og nationale rettigheder samt at støtte oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat.

Protesterede også over dansk udgivelse
Det norske forlag Cappelen Damm ønsker ifølge den norske radio NRK ikke at kommentere brevet fra OIC, men forlagsdirektør Tom Harald Jensen har tidligere sagt, at Muhammedtegningerne er hele centrale i Flemming Roses bog.

»Tegningerne er navet i Flemming Roses fortælling, derfor bliver de gengivet, i øvrigt sammen med en række andre illustrationer«, forklarede han NRK.

LÆS OGSÅ

’Tavshedens tyranni’ udkom på dansk 30. september 2010 på femårsdagen for trykningen af karikaturtegningerne i Jyllands-Posten. Også dengang protesterede OIC og kaldte bogen et bevidst forsøg på at underminere bestræbelserne på at »fremme forståelse og fredelig sameksistens mellem befolkningsgrupper med forskellig religiøs og kulturel baggrund«.

Organisationen opfordrede dengang udenrigsminister Lene Espersen (K) til at stoppe udgivelsen af Flemming Roses bog.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce