0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Store danske forlag lancerer udlån af e-bøger

Landets største biblioteker er skeptiske over for forlags bogudlån.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Løsning? Både Venstre og Socialdemokratiets kulturordførere anbefaler de store forlags nye licensmodel til bibliotekerne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Både Socialdemokraterne og Venstre opfordrer landets biblioteker til at benytte den model for udlån af e-bøger, eBib.dk, som de store forlag sammen med Forlæggerforeningen lancerede i går.

Der er tale om en såkaldt licensmodel, hvor biblioteket køber retten til at udlåne en e-bog af forlaget – fire gange per licens.

Modellen betyder, at brugerne lige som med fysiske bøger risikerer at skulle stå i kø til e-bøger, fordi biblioteket ikke har købt lige så mange licenser, som der efterspørges. Sådan er det i dag med fysiske bøger, hvor der ikke kan udlånes flere, end biblioteket har købt.

Allerede afvist
»En licensmodel er den rigtige vej. Det skal være muligt at låne e-bøger på biblioteket, men der må ikke være et uhæmmet forbrug, så forlagene ikke kan lave en forretning på e-bøger«, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Han bakker fuldt op om den socialdemokratiske kulturordfører, Mogens Jensen, der opfordrer landets biblioteker til at afprøve forlagenes model i stedet for at forkaste den på forhånd. Bibliotekerne i Aarhus og København har allerede afvist modellen.»Jeg synes, det er et problem, at Aarhus og København på forhånd afviser modellen. Alle må bidrage til at finde løsninger for udlån af bøger, der er tilfredsstillende for såvel forfattere, forlag som biblioteker. Og jeg mener, at bibliotekerne har en forpligtelse til at gøre e-bøger tilgængelige over for deres brugere«, siger Mogens Jensen, der kalder en boykot af forlagenes model »uansvarlig«.

Sammenbrudte forhandlinger
Sidste efterår brød forhandlingerne om den eksisterende model for udlån af e-bøger, ereolen.dk, sammen, fordi de store forlag mente, at ereolen.dk ødelagde deres mulighed for selv at sælge e-bøger.

På ereolen.dk er der ingen begrænsninger på, hvor mange e-bøger der kan lånes ud. Bibliotekerne betaler derimod mellem 15 og 18 kroner til forlaget, hver gang en e-bog bliver udlånt.

De store forlag ville have den model, som de selv har lanceret i dag. Og de forlod ereolen.dk i efteråret og med dem over halvdelen af e-bøgerne på ereolen.dk, heriblandt mange af de mest efterspurgte titler.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce