Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Løsning? Både Venstre og Socialdemokratiets kulturordførere anbefaler de store forlags nye licensmodel til bibliotekerne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store danske forlag lancerer udlån af e-bøger

Landets største biblioteker er skeptiske over for forlags bogudlån.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både Socialdemokraterne og Venstre opfordrer landets biblioteker til at benytte den model for udlån af e-bøger, eBib.dk, som de store forlag sammen med Forlæggerforeningen lancerede i går.

Der er tale om en såkaldt licensmodel, hvor biblioteket køber retten til at udlåne en e-bog af forlaget – fire gange per licens.

LÆS OGSÅ

Modellen betyder, at brugerne lige som med fysiske bøger risikerer at skulle stå i kø til e-bøger, fordi biblioteket ikke har købt lige så mange licenser, som der efterspørges. Sådan er det i dag med fysiske bøger, hvor der ikke kan udlånes flere, end biblioteket har købt.

Allerede afvist
»En licensmodel er den rigtige vej. Det skal være muligt at låne e-bøger på biblioteket, men der må ikke være et uhæmmet forbrug, så forlagene ikke kan lave en forretning på e-bøger«, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Han bakker fuldt op om den socialdemokratiske kulturordfører, Mogens Jensen, der opfordrer landets biblioteker til at afprøve forlagenes model i stedet for at forkaste den på forhånd. Bibliotekerne i Aarhus og København har allerede afvist modellen.»Jeg synes, det er et problem, at Aarhus og København på forhånd afviser modellen. Alle må bidrage til at finde løsninger for udlån af bøger, der er tilfredsstillende for såvel forfattere, forlag som biblioteker. Og jeg mener, at bibliotekerne har en forpligtelse til at gøre e-bøger tilgængelige over for deres brugere«, siger Mogens Jensen, der kalder en boykot af forlagenes model »uansvarlig«.

Sammenbrudte forhandlinger
Sidste efterår brød forhandlingerne om den eksisterende model for udlån af e-bøger, ereolen.dk, sammen, fordi de store forlag mente, at ereolen.dk ødelagde deres mulighed for selv at sælge e-bøger.

På ereolen.dk er der ingen begrænsninger på, hvor mange e-bøger der kan lånes ud. Bibliotekerne betaler derimod mellem 15 og 18 kroner til forlaget, hver gang en e-bog bliver udlånt.

De store forlag ville have den model, som de selv har lanceret i dag. Og de forlod ereolen.dk i efteråret og med dem over halvdelen af e-bøgerne på ereolen.dk, heriblandt mange af de mest efterspurgte titler.

Jeg mener, at bibliotekerne har en forpligtelse til at gøre e-bøger tilgængelige for deres brugere»Nu må vi prøve en ny model, og det håber vi bibliotekerne vil være med til. De aftaler, vi laver nu, er ikke nogen, der skal gælde i mange år, men får vi ikke erfaringer, bliver vi ikke klogere på, hvordan det påvirker lånerne, og hvordan det påvirker markedet«, siger direktør i Forlæggerforeningen Christine Bødtcher-Hansen.

Skepsis
De store forlag mener, at deres model vil koste nogenlunde det samme for bibliotekerne, som ereolen.dk i dag koster. Ifølge Forlæggerforeningen viser beregningerne, at det i gennemsnit vil koste bibliotekerne 62 kroner at udlåne en bog fire gange.

Men chef for Hovedbiblioteket i København Jakob Heide Petersen mener, at forlagenes model stiller bibliotekerne ringere end ved udlån af fysiske bøger.

Og han mener i lighed med en række andre biblioteker, at det vil være problematisk at markedsføre et udlån af e-bøger, som brugerne risikerer at skulle stå i kø til, fordi bibliotekerne ikke har råd til at tilgodese efterspørgslen.»Hvis vi køber en fysisk bog, kan vi udlåne den 20 gange, før den er slidt op, og vi har selv bogen. Med den model, Forlæggerforeningen lancerer, risikerer vi, at vi ikke har bogen efter fire måneder, fordi forlaget måske har fjernet tilbuddet. Og det skal ikke være forlagene, der bestemmer, hvad vi har på hylderne«, siger han.

Min frygt er, at forlagene helt opgiver bibliotekerne, hvis de føler, at de bliver boykottet

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceDerfor er det tvivlsomt, om borgerne i København får mulighed for at bruge tilbuddet, siger Jakob Heide Petersen.

Overgangsfase

Bibliotekerne i Gentofte og Herning er mere positive. »Vores brugere er interesserede i at få de nye bøger. Derfor vil vi nu se på, om det er fair, og om det er noget, vi har råd til. Men prisen betyder selvfølgelig noget«, siger bibliotekschef i Herning Pernille Schaltz.

LÆS OGSÅ Bibliotekarforbundet opfordrer bibliotekerne til at se på forlagenes tilbud med fordomsfrie briller. »Vi står i en overgangsfase, hvor det er nødvendigt at afprøve forskellige modeller. Min frygt er, at forlagene helt opgiver bibliotekerne, hvis de føler, at de bliver boykottet. Og så mister bibliotekerne adgang til størstedelen af den danske fag- og skønlitteratur som e-bøger«, siger formanden Pernille Drost.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden