Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bogmoms. Saxo.com, Danmarks største netboghandler, flytter salget af e-bøger til Luxembourg for at spare på momsen.
Foto: Niels Hougaard(Arkiv)

bogmoms. Saxo.com, Danmarks største netboghandler, flytter salget af e-bøger til Luxembourg for at spare på momsen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Førende e-boghandel flytter i momsly

Saxo.com har ligesom iTunes og Netflix flyttet sit salg af digital kultur til Luxembourg, hvor der kun betales tre procent i moms.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Saxo.com har flyttet salget af e-bøger til Luxembourg, hvor momsen på salget kun er 3 pct. mod de 25 pct. moms, der skal betales i Danmark.

Danmarks største netboghandler følger dermed i fodsporet på en række store internationale aktører. Køber man digitale kulturprodukter som apper, musik, bøger, film eller programmer hos iTunes, Netflix eller Microsoft, betaler man nemlig moms i Luxembourg, ikke i Danmark.

LÆS OGSÅ Hvis den lavere moms får Saxo.com til at dumpe priserne på e-bøger, er et e-bogsforlag som det lille Riidr nødt til også at sænke priserne.

Og så forsvinder fortjenesten, siger administrerende direktør i selskabet, Anders Breinholst, der kalder Saxo.coms flytning af distributionen »konkurrenceforvridende«.Ekspert: Tendens kommet for at blive
På forlaget Lindhardt og Ringhof sælger man ikke selv e-bøger, men leverer til e-boghandlerne og er bange for, at faldende priser kan devaluere produktet i forbrugernes øjne.

»Det kan ødelægge systemet for normale avancer«, siger forretningsudviklingsdirektør Cliff Hansen.

Men ekspert i international skat på Copenhagen Business School, professor Pascalis Raimondos-Møller, tror ikke på, at vi igen kommer til at betale dansk moms på e-bøger.

Det kan ødelægge systemet for normale avancer»Jeg tror, det er en tendens, der er kommet for at blive«, siger han.

Nu overvejer Riidr modvilligt at følge trop. »Men det er ærgerligt at være tvunget til at flytte til et andet land for at overleve«, siger direktør Anders Breinholst, der finder det forkert at flytte arbejdspladser ud af landet.Saxo.com: Vi betaler stadig skat

Hos Saxo.com understreger bestyrelsesformand Martin von Haller Grønbæk, at selskabet fortsat betaler selskabsskat i Danmark, og at ingen arbejdspladser er nedlagt herhjemme i forbindelse med distributionens flytning til Luxembourg. Selskabet håber tværtimod, at skridtet på sigt vil sikre flere af slagsen. Umiddelbart er der ingen planer om at sænke prisen på e-bøger. Gevinsten stryger selskabet, men – bedyrer formanden – e-bøger er ingen guldgrube, og der bliver rigeligt brug for pengene i den internationale konkurrence.

LÆS OGSÅ »Når Saxo flytter distributionen til Luxembourg, er det ikke for at skævvride det danske marked, men fordi alle de internationale spillere på det her område gør det, også vores væsentligste konkurrenter Amazon og iTunes. Den konkurrence er vi nødt til at forberede os på«, siger bestyrelsesformanden, der forklarer, at Saxo.com ønsker at geare sig til andre markeder end det danske. Det er fuldt lovligt at flytte salget til Luxembourg, men EU vil med nye regler forsøge at bremse handlen. Men det kan tidligst ske 1. januar 2015.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden