bogmoms. Saxo.com, Danmarks største netboghandler, flytter salget af e-bøger til Luxembourg for at spare på momsen.
Foto: Niels Hougaard(Arkiv)

bogmoms. Saxo.com, Danmarks største netboghandler, flytter salget af e-bøger til Luxembourg for at spare på momsen.

Bøger

Førende e-boghandel flytter i momsly

Saxo.com har ligesom iTunes og Netflix flyttet sit salg af digital kultur til Luxembourg, hvor der kun betales tre procent i moms.

Bøger

Saxo.com har flyttet salget af e-bøger til Luxembourg, hvor momsen på salget kun er 3 pct. mod de 25 pct. moms, der skal betales i Danmark.

Danmarks største netboghandler følger dermed i fodsporet på en række store internationale aktører. Køber man digitale kulturprodukter som apper, musik, bøger, film eller programmer hos iTunes, Netflix eller Microsoft, betaler man nemlig moms i Luxembourg, ikke i Danmark.

LÆS OGSÅ Hvis den lavere moms får Saxo.com til at dumpe priserne på e-bøger, er et e-bogsforlag som det lille Riidr nødt til også at sænke priserne.

Og så forsvinder fortjenesten, siger administrerende direktør i selskabet, Anders Breinholst, der kalder Saxo.coms flytning af distributionen »konkurrenceforvridende«.Ekspert: Tendens kommet for at blive
På forlaget Lindhardt og Ringhof sælger man ikke selv e-bøger, men leverer til e-boghandlerne og er bange for, at faldende priser kan devaluere produktet i forbrugernes øjne.

»Det kan ødelægge systemet for normale avancer«, siger forretningsudviklingsdirektør Cliff Hansen.

Men ekspert i international skat på Copenhagen Business School, professor Pascalis Raimondos-Møller, tror ikke på, at vi igen kommer til at betale dansk moms på e-bøger.

Det kan ødelægge systemet for normale avancer»Jeg tror, det er en tendens, der er kommet for at blive«, siger han.

Nu overvejer Riidr modvilligt at følge trop. »Men det er ærgerligt at være tvunget til at flytte til et andet land for at overleve«, siger direktør Anders Breinholst, der finder det forkert at flytte arbejdspladser ud af landet.Saxo.com: Vi betaler stadig skat

Hos Saxo.com understreger bestyrelsesformand Martin von Haller Grønbæk, at selskabet fortsat betaler selskabsskat i Danmark, og at ingen arbejdspladser er nedlagt herhjemme i forbindelse med distributionens flytning til Luxembourg. Selskabet håber tværtimod, at skridtet på sigt vil sikre flere af slagsen. Umiddelbart er der ingen planer om at sænke prisen på e-bøger. Gevinsten stryger selskabet, men – bedyrer formanden – e-bøger er ingen guldgrube, og der bliver rigeligt brug for pengene i den internationale konkurrence.

LÆS OGSÅ »Når Saxo flytter distributionen til Luxembourg, er det ikke for at skævvride det danske marked, men fordi alle de internationale spillere på det her område gør det, også vores væsentligste konkurrenter Amazon og iTunes. Den konkurrence er vi nødt til at forberede os på«, siger bestyrelsesformanden, der forklarer, at Saxo.com ønsker at geare sig til andre markeder end det danske. Det er fuldt lovligt at flytte salget til Luxembourg, men EU vil med nye regler forsøge at bremse handlen. Men det kan tidligst ske 1. januar 2015.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce