Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ehandel. Den danske netboghandel Saxo.com kan se frem til højere momsbetaling igen, hvis det står til EU.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

ehandel. Den danske netboghandel Saxo.com kan se frem til højere momsbetaling igen, hvis det står til EU.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU vil stoppe netboghandlers momsly

Momsly i Luxembourg for danske Saxo.com og storaktører som Amazon skal stoppes, mener EU.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden begyndelsen af 2012 har Luxembourg og Frankrig sat momsen betydeligt ned på salg af e-bøger. Luxembourg sænkede momsen fra 15 til 3 procent, og Frankrig sænkede den til 7 procent.

Men den lave moms er i strid med EU’s regler. Derfor vil EU-kommissionen nu indbringe de to lande for Den Europæiske Unions Domstol.

»EU-lovgivningen er meget klar, hvad angår, hvilke varer og ydelser der er godkendt til reduceret moms. Levering af e-bøger er en elektronisk ydelse, og den slags må ikke have fordel af reduceret moms«, siger EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

Kommissionen fremhæver, at Luxembourgs og Frankrigs brud på lovgivningen resulterer i »en seriøs skævvridning af konkurrencen« i forhold til forhandlere fra andre lande.

Momsflygtning sænker priser
Herhjemme har det vakt opsigt, at landets førende netboghandel, Saxo.com, har flyttet sit salg af e-bøger til Luxembourg og dermed får en klar konkurrencefordel i forhold til konkurrenter med base i Danmark, der skal betale 25 procent i moms.

LÆS MERE I en sammenligning, som Politiken lavede i går, lå Saxo.com’s priser på e-bøger markant lavere end hos de konkurrenter, der sælger fra Danmark. Og ifølge netboghandler og forlag sælger Saxo.com nu en række titler billigere end indkøbsprisen plus dansk moms. Det kan lade sig gøre, fordi Saxo.com sparer 22 procent i moms.

LÆS MERE

Det er lovligt at sælge e-bøger og andre elektroniske ydelser fra et andet EU-land, og de fleste store amerikanske aktører placerer sig i Luxembourg, når de skal ind på det europæiske marked.
Eksperter slår tvivl om indgreb

Ifølge The Guardian viser en britisk analyse, at Storbritannien går glip af 15 milliarder kroner om året i moms, fordi store aktører som Amazon sælger bøger og anden elektronik til briterne fra lande som Luxembourg.

Analysen viser, at i perioden 2008-14 går Storbritannien glip af 86 milliarder kroner i moms – mere end det kostede at afholde OL sidste sommer.EU har vedtaget nye momsregler, der træder i kraft i 2015, hvorefter der også på elektroniske ydelser som e-bøger, film, musik, spil og programmer skal afregnes moms til det land, hvor køberen opholder sig.

Men flere eksperter har rejst tvivl om, hvorvidt det er muligt at gennemføre konsekvent, fordi det netop med elektronisk salg er let at omgå reglerne og lade, som om man køber fra et andet land end sit hjemland.


Venstre: ebogs-salg kan ikke betale sig i Danmark

Venstre kalder nu skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og kulturminister Marianne Jelved (R) i samråd om sagen. »Vi er nødt til at handle politisk. Jeg har ikke en gylden løsning, men nu må de politiske partier stikke hovederne sammen og se, om det kan lade sig gøre at få lukket hullet«, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen.

LÆS OGSÅ »Lige nu kan det ikke betale sig at lade være med at flytte e-bogs-salg til Luxembourg. Og hvis den differentierede moms griber om sig og også kommer til at omfatte onlinesalg af film og musik og andre elektroniske ydelser, har vi et stort problem, for her ligger fremtidens indtjening. Det er vi nødt til at gøre noget ved«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden