Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tysk bestseller er en fremragende erindring om et sammenbrud

DDR's fald ses gennem en ung mands øjne i Lutz Seilers 'Kruso'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med ’Kruso’ har Lutz Seiler bedrevet et stort, rigt og sørgmodigt romanværk, der via hovedpersonen, den 24-årige tyskstuderende Edgar Bender, fører os gennem de sidste måneder frem mod Murens fald 9.-10. november 1989.

Bender har mistet sin elskede og tager til øen Hiddensee tæt på Møn, hvor han får arbejde som opvasker på en art Noas Ark benævnt ’Klausner’; dér indvies han af den karismatiske russiske ’Kruso’ i et utopisk fællesskab af ’skibbrudne’, der skal navigere mellem kapitalisme og kommunisme.

Vi føres gennem indvielsesritualerne, komplet med nætter med sex og sære spiser, og videre frem mod den katastrofe, der også er en forløsning.

Litterært er der henvisninger til Defoes ’Robinson Crusoe’, til Thomas Mores ’Utopia’, men også til Goldings ’Lord of the Flies’ og Orwells ’1984’ – med andre ord: Vi går fra utopi til dystopi.

Dog – i en epilog, der strækker sig over 1993, og senere 2013, tager Edgar til København for at opklare dette og hint. Mere skal ikke røbes, men Seiler formår på fantastisk vis at skildre hele det bengalske batteri af lys, der strålede gennem det sammenbrud, der på samme tid var en undergang og en befrielse; og midt i denne gennemlysning gøres vi til vidner til et vildt, faktisk meget rørende, venskab mellem mændene Edgar og ’Kruso’, Crusoe og hans Fredag, der begge har et traume i bagagen.

Prosaen er så rig som en Sachertorte, men godt oversat af Jacob Jonia, og perspektiverne i romanen strækker sig ubesværet videre til nutidens heftige flygtningekrise og dens dilemmaer.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden