Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
debutant. Jesper Bugge Kold var nomineret til Debutantprisen 2014 for sin roman 'Vintermænd'. I tirsdags udkom romanen i trykt udgave i USA.
Foto: Pr-foto

debutant. Jesper Bugge Kold var nomineret til Debutantprisen 2014 for sin roman 'Vintermænd'. I tirsdags udkom romanen i trykt udgave i USA.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk forfatter får - i al ubemærkethed - international succes

Jesper Bugge Kolds roman 'Vintermænd' har fået hul igennem til læsere i Tyskland og USA.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I al ubemærkethed er Jesper Bugge Kolds debutroman, ’Vintermænd’, fra 2014 på vej til at nå et internationalt publikum.

I tirsdags udkom den trykte roman i USA hos forlaget AmazonCrossing, og ’Vintermænd’ sælger ifølge netboghandlen Amazon bedre end eksempelvis Helle Helles ’Dette burde skrives i nutid’, som ellers blev bakket op af virkelig flotte anmeldelser i New York Times og på Oprah Winfreys populære hjemmeside, da den udkom i januar.

I går var ’Vintermænd’ i paperbackudgaven nummer 25.421 på listen over de bedst solgte titler hos Amazon.com. Til sammenligning var Helle Helles roman nummer 298.773. Det skal med, at Amazons katalog er på flere millioner titler. E-bogs-udgaven af ’Vintermænd’ til Kindle udkom 1. februar og har de seneste dage ligget fra nr. 16 til 57 blandt de betalte titler. Her lå f.eks. Helle Helles bog i går eftermiddag nr. 930.600.

»AmazonCrossing har købt alle oversættelsesrettigheder undtagen de danske, og jeg håber da, at forlaget vil udgive romanen i flere lande«, siger Jesper Bugge Kold. Den 43-årige forfatter er uddannet på henholdsvis Biblioteksskolen og IT-Universitetet, og han havde aldrig overvejet at blive forfatter, før han pludselig var i gang med at skrive en historie, der var vokset ud af hans egen interesse for Anden Verdenskrig.

Blåstemplet af tyskere

’Vintermænd’ er historien om, hvordan to helt almindelige tyske mænd bliver presset ind i den nazistiske krigsmaskine, som langsomt, men sikkert ødelægger dem.

»Jeg var faktisk mere nervøs for at udgive romanen i Tyskland end i USA. Det er trods alt tyskernes egen krig, jeg har skrevet om«, siger Jesper Bugge Kold.

Jeg har allerede den tredje og fjerde roman klar oppe i hovedet

Hans nervøsitet har dog været helt ubegrundet. Romanen har fået en overstrømmende modtagelse hos kunderne på Amazons tyske hjemmeside. En køber beklager, at man kun kan give fem og ikke seks stjerner. En anden køber, Edeltraud Müller, skriver, at handlingen i bogen stemmer fuldstændig overens med de breve, hendes far sendte hjem fra Østfronten.

I Tyskland udkom ’Vintermænd’ 8. december 2015 og er efterhånden solgt i 15.000 eksemplarer i alt. Efter en måned i handlen solgte Kindle-udgaven i USA i februar 10.000 eksemplarer. Hos Amazon.com har romanen dog været en del af netboghandlens ’Kindle first’-kampagne, hvor kommende titler til en favorabel pris bliver tilbudt Kindle-brugerne først. Jesper Bugge Kold har endnu ikke fået opgørelser, der viser, hvor mange af eksemplarer der er solgt til favørpris eller er givet gratis til abonnenter, som er med i nogle af Amazons fordelsprogrammer.

Tømreren Brian kom til at læse ved at lytte til bøger

»Jeg ved ikke, hvad jeg har tjent, men bøger i udlandet er jo markant billigere end i Danmark, så man får sin royalty af et væsentligt mindre beløb, men jeg ved, at AmazonCrossing på det tyske salg alene er ved at have tjent det forskud hjem, som de betalte til Turbine Forlaget og mig, da bogen udkom«, siger Jesper Bugge Kold.

Historien om debutromanens vej ud i verden viser i øvrigt, at når litteratur skal ud over grænserne, handler det ofte om netværk.

Jesper Bugge Kolds roman er oversat til amerikansk af Kyle Semmel, som i øvrigt også har oversat Erik Valeurs roman ’Det syvende barn’. Også Valeurs bog udkom på forlaget AmazonCrossing. Kyle Semmel havde hørt om ’Vintermænd’ på et møde med danske forlagsredaktører, og senere fik han et eksemplar af romanen og mødte forfatteren selv på årets BogForum. Efter et par måneder fulgte Jesper Bugge Kold op på deres møde, og to uger senere lå der et brev fra AmazonCrossing om, at de gerne ville udgive ’Vintermænd’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forfatter? Ja tak

Jesper Bugge Kold arbejder til daglig som webredaktør på Svendborg Bibliotek, men meget er ændret, siden han fik udgivet ’Vintermænd’. Som han selv udtrykker det, tænker han efterhånden i bøger hele tiden. Hans næste roman, ’Land i datid’, udkommer 8. april og handler om en dansker, der tager på østtysk partiskole i Berlin i 1970’erne og får et barn med en østtysk mand. Vi afslører nok ikke for meget ved at sige, at historien også handler om, hvor meget østtyskerne i virkeligheden vidste om hinandens forhold til Stasi. Men det stopper ikke ved DDR-romanen.

»Jeg har allerede den tredje og fjerde roman klar oppe i hovedet. Til maj tager jeg til Beirut for at researche. Hvis det går godt med de næste bøger, ville det være skønt at kunne arbejde noget mindre eller slet ikke at arbejde, så jeg kan koncentrere mig om at skrive«.

Siden udgivelsen er ’Vintermænd’ på dansk solgt i 1.500 eksemplarer, og den bliver genoptryk samtidig med udgivelsen af ’Land i datid’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden