Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Screendump
Foto: Screendump

Fair. Google Bøger krænker ikke forfatternes ophavsret, mener den amerikanske højesteret.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfattere taber 11 års kamp mod Google

Den amerikanske højesteret har afvist en række forfatteres sag mod Google for at krænke deres ophavsret

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

11 års kamp mod Google Books har fundet sin afslutning.

Og det er ikke den afslutning som en række forfattere, heriblandt Margaret Atwood og J.M Coetzee, havde håbet på, skriver New York Times.

Den amerikanske højesteret har afvist en appelssag fra forfatterne, der mener, at Google Books i massivt omfang krænker deres ophavsret og gør det sværere at sælge deres bøger.

Google begyndte allerede i 2004 at opbygge et omfattende digitalt bibliotek over verdens litteratur og har siden scannet og digitaliseret mere end 20 milloner bøger. Læsere kan så søge i Google Bøger efter forfattere, sætninger, nøgleord og finde den rigtige bog og læse en lille del af værket.

Google: Godt for læserne

Med højesterets beslutning om at afvise appelsagen, er det afgørelsen i den såkaldte appelret, der er den endelige i sagen. Og appelretten har fastslået, at Google Bøgers brug af forfatternes værker er »fair«.

Sagen begyndte, da forfatterforeningen Authors Guild og en række forfattere tilbage i 2005 sagsøgte Google, fordi de mente, at Googles digitale bibliotek - Google Bøger - var et kommercielt foretagende, der formindskede salget af forfatternes bøger. Forfatterne mente, at Google Bøger »truer ophavsretten i den digitale tid«.

Præsident for Authors Guild, forfatteren Roxana Robinson, siger i en pressemeddelelse, at den amerikanske højesterets afvisning af sagen gør forfattere sårbare over for krænkelser af deres ophavsret. Og den vil få betydning for alle andre kreative fag også. Ifølge Roxana Robinsin foregår der i disse år en enorm omfordeling af midler fra den kreative sektor til teknologisektoren, og det gælder alle kunstarter, pointerer hun.

Google på sin side er selvfølgelig overordentlig tilfreds med afvisningen af sagen. Google mener, ifølge New York Times, at både læsere og forfattere profiterer af Google Bøger, fordi læserne her får meget bedre mulighed for at finde præcis de bøger, de er interesserede i.

Med Google Bøger vil de kunne finde bøger, de ellers aldrig ville have fundet, lyder det fra teknologigiganten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden