Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sørøverbogen. Morfar har sit gamle sørøvertøj på loftet, og så tager han sit barnebarn på tur. Men er deres rejse - som blandt andet foregår i et luftskib fuld af flyvende tæpper - præget af forkerte fremstillinger af bestemte kulturer? Det mener forlaget bag bogen.
Foto: Bonnier Carlsen.

Sørøverbogen. Morfar har sit gamle sørøvertøj på loftet, og så tager han sit barnebarn på tur. Men er deres rejse - som blandt andet foregår i et luftskib fuld af flyvende tæpper - præget af forkerte fremstillinger af bestemte kulturer? Det mener forlaget bag bogen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Stereotype skildringer« kan stoppe populære svenske børnebøger

To af Jan Lööfs børnebøger er ifølge ham selv i fare for at blive fjernet fra hylderne, efter at forlaget Bonnier Carlsen har gennemgået dem.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I børnebogen 'Min morfar er sørøver' rejser en dreng og hans morfar ud på en eventyrlig rejse, mens mormoren napper en middagslur i hængekøjen.

For morfar har nemlig været sørøver engang, selv om mormor ellers påstår, at han har været i postvæsenet hele sit liv. På deres rejse møder drengen og morfar blandt andet den onde arabiske sørøverkaptajn Omar og gadehandleren Abdullah.

Bogen fra 1966 er blandt den svenske forfatter Jan Lööfs mest populære børnebøger og oversat til mange sprog, men nu er dens skæbne uvis. Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

For forlaget Bonnier Carlsen har gennemgået bogen og fundet »stereotype skildringer af andre kulturer« i dem. Det samme er tilfældet for Jan Lööfs børnebog 'Fang Fabian'.

»De har stillet et ultimatum. Enten må jeg tegne bøgerne om, eller også bliver de ikke udgivet længere«, siger Jan Lööf til den svenske avis efter et møde med forlaget, hvor bøgernes fremtid blev diskuteret.

»Jeg gik med til, at vi lægger bøgerne ned, for ikke at risikere, at forlaget havner i knibe. Hvis en bog forsvinder fra hylderne, bliver den jo hurtigt glemt. Men nu har jeg fortrudt. Det er klart, at jeg helst ser, at mine bøger stadig er i handlen«.

Forfatteren mener, at det er bekymring for diskussioner på de sociale medier, der får forlaget til at reagere. Forlaget har tidligere stoppet salget af en bog af forfatteren Stina Wirsén, som kritikere mente indeholdt en såkaldt blackface-karikatur - et billede, hvor en hvid mand får lagt makeup på, så vedkommende ligner en sort. Også udgivelsen af Hergés 'Tintin i Kongo' har været centrum for diskussion.

»Stormene har påvirket os, absolut«, siger Eva Dahlin, som er litterær chef på Bonnier Carlsen.

Ingen solbriller i sengen

I den anden bog af Jan Lööf, 'Fang Fabian', er det blandt andet forfatterens fremstilling af nogle jazzmusikere, der er faldet forlaget for brystet.

»En var for udklædt, og en anden måtte ikke have solbriller på, når han gik i seng«, siger Jan Lööf til Dagens Nyheter og fortæller, at han forsøgte at tegne om, men indså, at det ikke gik.

Foto: BONNIER CARLSEN

»Det handler om stereotype skildringer af andre kulturer, noget som ikke er mærkeligt, efter som alle billeder bliver skabt i en kontekst og en tid, som er foranderlig. Har man for eksempel rødder i Mellemøsten, kan man være træt af sjældent at være på den gode side i litterære skildringer. Børnebøger har en særstilling, eftersom man læser bøgerne over en længere tid, og tidligere tiders synsvinkel overlever ukommenteret. Som voksen har man måske sine nostalgiske briller på og ser ikke ting, som kan opleves som problematiske for andre«, siger Eva Dahlin fra Bonnier Carlsen om konflikten med Jan Lööf.

Forlaget afviser at ville makulere 5.000 bøger

Hun afviser, at han er blevet præsenteret for et ultimatum og siger, at forlaget ikke er afklaret omkring de to bøger. Hun afviser også, at der skulle være taget beslutning om, at bøgerne ikke længere skal udgives.

Jan Lööf siger til gengæld til Dagens Nyheter, at han har modtaget en mail fra forlaget, hvor der står, at de har planer om at makulere 5.000 eksemplarer af 'Min morfar er sørøver'. Dette afvises også af forlaget.

Den svenske debat om stereotyper og racisme i børnekultur ramte i i 2013 den danske forfatter Jakob Martin Strid, hvor læsere på forlaget Kabusas Facebook-side anklagede bogen 'Mustafas kiosk' for at være racistisk og islamofobisk.

»Hvad tænkte du på, da du besluttede at udgive 'Mustafas kiosk'? Den mand en racistisk karikatur«, skrev en af bruger dengang om Strids populære bog med rim og tegninger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden