0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jørn Lunds sprogklumme: Litteraturen er lige så vild med maden som medierne

Mad og vin fylder mere og mere i medierne. Men heller ikke litteraturen holder sig tilbage med at hylde den faste og flydende føde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Klint (arkivfoto)
Foto: Peter Klint (arkivfoto)

Mmmm. Det er ikke kun på de sociale medier som Instagram, at maden har fået en speciel plads. Litteraturen er lige så vild med både den flydende og faste mad.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Efter at sulten stort set er afskaffet her i landet – den sidste, jeg har hørt fortælle om sult i barndommen, var såmænd min egen far – er emnet mad virkelig kommet på dagsordenen i medierne, i hård konkurrence med de utallige danske og engelske udsendelser om auktioner og boligindretning.

Et supermarked erklærer hver uge i aviserne, at »Vi elsker mad«, og man har taget sig den frihed at kalde medarbejderne for madarbejdere. Det vækker måske opmærksomhed i den første tid, men derefter bliver det mere og mere pinligt.

Mad og vin fylder mere og mere i aviserne, som uddeler stjerner, hjerter osv. og prøver at begrunde det i et sprog, der nærmest skal åbnes med dirk.

Men det skal tilføjes, at sproget ikke er særlig godt til at beskrive smagsindtryk. Hvordan smager en leverpostejmad? Det er langt lettere at beskrive synsindtryk, f.eks. udsigten fra Ejer Bavnehøj. Og hvordan smager en Barolo fra 2010? Man må ty til billedlige udtryk som f.eks. i dagens tilbud fra Berlingske: »Mandfolkevin med smæk for skillingerne«.

Den aktuelle anledning til denne artikel er udsendelsen af ’Bordets glæder’, Modersmål-Selskabets årbog 2016. Den kommer vidt omkring i emnet.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce