0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På intergalaktisk vildspor i Amazons boglager

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det var mens Deres bibliopat engang vandrede rundt i et af Amazon.coms enorme boglagre i Nordamerika (det var så stort, at man fra den ene ende til den anden kunne fornemme Jordens krumning), at han for alvor begyndte at tænke over, hvordan der dog kan blive ved med at være plads til alle de bøger, som dagligt bringes ind i verden.

I lagerets nordlige hjørne tårnede sig enorme paller med Harry Potter-bøger op. Højt oppe baksede svedige muskelmænd med kraner rundt med bogmasserne, og bibliopaten, der var faret vild, var lige ved at sende en nødugle afsted for at bede en af dem om hjælp, da han i det fjerne fik øje på et frelsende, matlysende Exit-skilt.

Først var han dog nødt til at forcere bogmassiver fra fabrikanterne John Grisham og Stephen King. Hvordan er der plads til dem? Kan opførelsen af nye bygninger rundt omkring i verden virkelig følge med?

Er der virkelig nok læsere og bogsamlere til, at de kan opsuge bogflodens evigtflydende Niagara- eller snarere Amazonstrøm?

Med et faldt den vildfarnes bekymrede øje på en reol, hvor der kun stod få eksemplarer af de enkelte titler. En af dem var af Albert Speer, men det var den af Elias Canetti, der igen fik bibliopatens humør op. 'Auto-Da-Fe' hed den og nu vil mindst ni af vore læsere vide, hvor vi er på vej hen:

Til Elias Canettis fremragende roman 'Die Blendung', der udkom i 1935. På dansk hedder den 'Forblindelsen', men i USA har den altså samme titel som i Frankrig, og det er denne roman, der som nævnt i quiz 13 starter med, at en liden dreng bliver bedt om at vælge mellem en bog og et stykke chokolade - og vælger bogen.


Det fede ved at få øje på Canettis roman i det intergalaktisk store boglager, hvor mainstream-bøger udgjorde 99,9 procent af bestanden, skyldtes selvfølgelig, at hovedpersonen i 'Forblindelsen' er ingen ringere end professor Kien.

Sinologen, der (som Poul Borum og bibliopatens onkel Bent, æret være deres minde, ikke at forglemme den navnkundige og sprællevende forfatter og bognørd Bog Reen Jensen) ene mand er indehaver af et så omfangsrigt privatbibliotek, at der ikke er grund til at frygte for pladsproblemer, når det gælder bøger.

I hver eneste by på planeten (måske med undtagelse af de afghanske) findes der trofaste bogsamlere, som til enhver tid vil prioritere en ekstra reol i deres ydmyge bolig, hvis det dermed kan sikres, at oprigtigt nødlidende bøger får et tåleligt, om end måske nok kun midlertidigt asyl, idet der jo kan vise sig bedre permanente løsninger.


Professor Kiens bibliotek ligger på fjerde og øverste etage af Ehrlichstrasse 24. Døren til hans lejlighed er sikret med tre komplicerede låse. Biblioteket består af fire høje, rummelige værelser, hvis vægge er beklædt med bøger fra gulv til loft.

Vinduerne sidder i loftet efter, at Kien har fået sidevinduerne blændet for på den måde, at få plads til flere bøger. Professoren finder, at »en ligelig belysning af alle reoler var mere retfærdig og i overensstemmelse med hans forhold til bøgerne«.

Dertil kommer den vigtige sidegevinst, at han efter vinduernes forsvinden ikke længere fristes til at iagttage livet på gaden.

Canetti skriver: »Hver dag inden han satte sig til skrivebordet, velsignede han den ide og konsekvens, han skyldte opfyldelsen af sit højeste ønske: At eje et righoldigt, velordnet og til alle sider aflukket bibliotek, hvor ikke et overflødigt møbel, ikke et overflødigt menneske kunne distrahere hans alvorlige tanker«.

Tak til blandt andre Christen Tofte, der spørger om 'Forblindelsen' egentlig er Canettis 'nobelprisværk'? Både og. Canetti fik nobelprisen i 1981 for sit samlede forfatterskab.

Her i klummen vil vi trods vor respekt for den bindegale Kien, den mærkelige dværg Fischerle og alle de andre personager fra 'Forblindelsen', der slutter ultrasørgeligt, godt indrømme, at vi sætter Canettis erindringstrilogi højest og aldrig har kunnet forstå benovelsen over sluddersociologien i hans 'Masse og Magt'.

Quiz 14: Har Johannes V. Jensen nogensinde tegnet et kort over Mikkel Thøgersens København, og hvad vil I gi' for at se det?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce