0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jeg erklærer herved, at jorden er hul

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Illustration: Jim Nichols <a href="http://www.ufo.it/english/art2.htm" target="_blank">www.ufo.it/english/art2.htm</a>.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Man står med Jules Vernes 'Rejsen til Jordens Indre' i udgaven fra Gyldendals Udødelige Ungdomsklassikere. Slår op i den og finder mellem side 133 og 134 i den gamle drengebog en bussemand, eller måske er det en gammel sårskorpe eller krumme. Man nævner fundet for sin frue, der nærmest skriger, »Du skriver ikke om det! Ikke en bussemand eller sårskorpe! Det er simpelthen for ulækkert, kunne du ikke bare finde en firkløver?«.

Mens fruen råber i baggrunden, har en associationskæde allerede ført en til John Cleeves Symmes fra Ohio, manden der erklærede, at jorden var hul. Man slår en høj latter op. Ens frue, universets centrum, tror, den gælder hende og trygler: »Kan du i det mindste ikke droppe sårskorpen«. »Måske«, svarer man sagte fra sin skrivepult, nu helt opslugt af Symmes.

Den brave mand var forhenværende infanterikaptajn, da han den 10. april 1818 et sted i Missouri, USA nedskrev følgende betagende erklæring, som han sendte til USAs kongres: »Jeg erklærer herved, at jorden er hul, og at dens indre er beboeligt. Den rummer flere koncentriske, faste kugler anbragt inden i hinanden og har en åbning ved polen på 12 til 16 grader. Jeg forpligter mig hermed til at bevise rigtigheden af det, jeg her fremsætter, og jeg er rede til at udforske jordens indre, hvis verden går ind på at hjælpe mig med dette foretagende«.

Det er da smukt, selvom der nok skal være en og anden læser, der mener, manden ikke lyder rigtig velforvaret. Men faktisk er Symmes jo ikke alene med sine store forventninger til den hule jord. Både Gilgamesh og Orpheus var som bekendt på samme hold. Orpheus søgte sin Eurydike dernede, mens Gilmamesh steg ned i jordens indre for at møde sin forfader Utnapishtim.

Betænk endvidere, at selveste Odysseus, da han nåede Vestlandets grænser ofrede for, at de dødes ånder skulle stige op af jordens dyb og hjælpe ham. Husk også, at Dante Alighieri, geniet der skrev 'Den Guddomelige Komedie', opererede med en mere eller mindre hul jord, med Helvedet som den inderste kreds.


Når vi nævner Symmes, skyldes det ud over den association, som Jules Vernes bog afstedkom, også quiz 85a, som snesevis af opvakte læsere har reageret på: Politikens læsere har en rent ud forbløffende viden om den hule jords tilhængere, herunder dem, der befandt sig i diverse hemmelige nazistiske selskaber. Respekt.

Sagen er jo nemlig den fantastiske, at Symmes, der endte med at bruge hele livet på at missionere for sin sag, via efterfølgeren Cyrus Read Teed afstedkom dannelsen af en nærmest religiøs bevægelse om den hule jord, som via en ung tysk flyver fra Første Verdenskrig blev til den såkaldte Hohlweltlehre, som hævder, at livet, som vi kender det, foregår på indersiden af den hule jord, og at der på den anden side er klippe i en uendelighed. En tanke så fantastisk, at man skal til ekstreme fantaster, til folk, der ønsker et radikalt brud med den vestlige oplysningstanke, for at finde jord (mellem ørene), hvor den kan gro.

Ekstreme fantaster fandtes i kredse omkring Heinrich Himmlers SS, der udover at være et åbenlyst nazistisk terrorredskab var hjemsted for flere forskellige okkulte kredse og fra 1939/40 styrede foretagendet Ahnenerbe, et slags forskningscenter, der på 50 institutter rundt omkring i Nazityskland bedrev forskning i den ariske races aner og i diverse overnaturlige emner.

Man forskede i brugen af høje hatte på Eton, i gotiske tårnes okkulte betydning og arbejdede i fuldt alvor på at starte en ekspedition, der skulle stjæle den hellige gral. I kz-lejren Dachau havde Ahnenerbe 'fri forskningsadgang'.


Som det turde være fremgået, endte læren om den hule jord, se også læserbreve nedenfor, som en del af Den Sataniske Tragedie, den mægtige galskab, som nazismen udgjorde, og som man bare behøver kigge på et foto af et hvidt SS-lædersjal til gallabrug med tilhørende ædelstensbesat dødningehoveddolk for at fornemme.

En galskab, et vanvid, en æstetik så langt hinsides fornuft og medmenneskeligh