Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KRISE. Bogbranchen har svært ved at tjene penge på bogsalget og har ønsket en karensperiode med faste priser på nye bøger. Men forligskredsen bag liberaliseringen af prissystemet siger nej.
Foto: OLE LIND (arkiv)

KRISE. Bogbranchen har svært ved at tjene penge på bogsalget og har ønsket en karensperiode med faste priser på nye bøger. Men forligskredsen bag liberaliseringen af prissystemet siger nej.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere siger nej til krisehjælp til bogbranchen

Der bliver ikke pillet ved de frie bogpriser, fastslår kulturministeren.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Branchen har fremsat det som et hedt ønske, men politikerne siger nej:

Der bliver ikke tale om at suspendere de helt frie bogpriser og rulle udviklingen tilbage til et fast prissystem.

Det slår kulturminister Marianne Jelved (R) fast efter et møde med forligskredsen bag aftalen om liberaliseringen af bogmarkedet.

»Der er ikke enighed i forligskredsen om, at en genindførsel af markedsregulering vil løse bogmarkedets udfordringer - og ej heller, at markedsregulering er det rigtige redskab til at løse de udfordringer, som litteraturen står over for«, siger Marianne Jelved ifølge en pressemeddelelse.

LÆS MERE

Liberaliseringen blev vedtaget i efteråret 2009 af en bred kreds af partier: Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Og bogbranchen var dengang selv med til at anbefale en pris-frisættelse, men siden er bogfolket blevet ramt af en alvorlig økonomisk krise med boghandler-død og fyringsrunder på forlagene.

Minister på vej med »læsefremmende« tiltag
Branchen har for nylig spillet ud med et forslag til politikerne om, at prisen på nye bøger skulle låses fast i et antal måneder efter udgivelsen. På den måde ville der atter kunne tjenes penge på de mest populære bøger, som ellers sælges næsten uden fortjeneste og ofte for næsten halv pris fra første dag.

DEBAT

Men uden enighed i forligskredsen bliver der ikke ændret på noget:

»Derimod er der i forligskredsen opbakning til, at vi i litteraturpolitikken fortsat bruger redskaber svarende til, hvad vi kender fra de øvrige kunstområder«, lyder det fra Marianne Jelved.

»Nemlig støtte til produktion af litteratur af høj kvalitet, støtte til forfatterne og støtte til formidlingen af litteratur og fremme af læselysten gennem bibliotekerne og gennem Statens Kunstråds støtte til forfatterarrangementer med videre. Derudover vil jeg i den kommende tid igangsætte en række tiltag, der skal fremme danskernes lyst til at læse litteratur«, siger ministeren.

POLITIKEN MENER

Især Venstre og Dansk Folkeparti havde på forhånd markeret, at de ikke så nogen grund til at rulle de faste bogpriser tilbage på markedet, ligesom også SF's kulturordfører har været betænkelig ved et bogmarked med mindre konkurrence.

Og ministeren har tidligere slået fast, at hun som udgangspunkt slet ikke mener, at det er statens opgave at sørge for, at private erhverv som boghandlere og forlag trives.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden