0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge anmelder: Kludetæppe af en bog er en skøn hyldest til Danmark

Ny bog med 217 små tekster af kendte og ukendte er et sprogligt maleri, der virkelig kommer ud i hvert eneste hjørne af vort lille land uden at gøre noget bedre og smukkere og vigtigere end andet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tine Harden
Foto: Tine Harden

217 steder fordelt over hele Danmark bliver gjort til verdens centrum i korte beskrivelser og enkelte fotos. Her er det et møde mellem Vesterhavet og mennesket på Hald Strand set med fotografen Tine Hardens blik.

Bøger

Ambitionen er tårnhøj: Vi vil lave en bog, som i ét hug viser hele Danmark, fra Nørrebro til Vorupør, Skagen til Padborg, steder, historie, mennesker, kultur med k. Ikke et ord om udkant og ghettoer, etnicitet og velfærd. Ingen tåredryppende barndomme, kun den rene vare, her og nu, 217 forskellige steder i Danmark beskrevet af 217 forskellige mennesker. Alle danmarkskanoner i ét brag.

Det lyder livsfarligt, hvis det skal blive til en sammenhængende bog, men nu er den her, lyser som et frækt Dannebrog på skrivebordet, og jeg har læst og læst og atter læst, indtil jeg blev træt i hovedet, træt af ord, træt af DK – så er det sagt!

Det er nemlig ikke en fotobog, selv om der er fremragende fotos. Det er 217 tekster i varierende længder, fra fire linjer til tre sider, men i gennemsnit en side, og jeg har haft det lidt som en dansklærer, der skal læse 217 stile, og har endda gjort notater om hver enkelt og givet karakterer, som jeg dog holder for mig selv – lidt endnu.

Emnet for stilen har været følgende: Skriv en kort tekst om det sted, du bor eller har en særlig tilknytning til. Det skal være et sted, som alle kan se og besøge, og det skal foregå i nutiden. I øvrigt er der frit slag.

Herefter har de to dansklærere (bogens redaktører) via et sindrigt puslespil fundet frem til 4-500 danskere, der har udmærket sig ved at være i stand til at skrive et anstændigt dansk. Vil I være med? De 200 sagde ja og blev plottet ind på et danmarkskort med knappenåle. Herefter var der stadig en række uopdyrkede områder tilbage, og så tog man en omgang mere og fik dem fyldt ud.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce