I Adam Holms samtalebog, blander Svetlana Aleksijevitj gode analyser med personlige anekdoter og får sat perspektiv og kød og blod på deres fortid og samtid. Det samme gør den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen.
AP:: Michal Dolezal

I Adam Holms samtalebog, blander Svetlana Aleksijevitj gode analyser med personlige anekdoter og får sat perspektiv og kød og blod på deres fortid og samtid. Det samme gør den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen.

Bøger

Anmeldelse: Hvor skal Europa hen, spørger Adam Holm i vellykket samtalebog

Europa er kørt af sporet. Hvad gik galt? Det forsøger ti fritænkere at svare på i 'Endestation Europa'.

Bøger

Den 22. september 1984 stod to statsmænd, en lille og en stor, ved siden af hinanden foran l’Ossuaire (’Knoglehuset’) i Verdun.

Det var her ved den gamle middelalderby, at franske og tyske tropper i 1916 havde udkæmpet et af de mest blodige slag i europæisk historie.

Men på denne septemberdag i 1984 skete der pludselig noget uventet, da den ene statsmand, Frankrigs præsident, François Mitterand, tavst og spontant tog den anden i hånden, Tysklands kansler, Helmut Kohl.

Et ikonisk billede på Europas sammenhold var født – og en fortid i fjendskab var endelig begravet.

I 2017 er billedet et ganske andet. Den europæiske idé er i krise, det europæiske sammenhold er ved at krakelere, og den europæiske fremtid ligner noget fra ’verden af i går’.

Herfra kunne det kun gå frem for det tidligere så martrede kontinent. Og det gjorde det. Fem år senere faldt Muren, kort efter kom Maastrichttraktaten, og den europæiske idé om stadig større politisk og økonomisk integration kulminerende med indlemmelsen af de tidligere diktaturlande i øst i 2002.

Europa var langt om længe – med små ubetydelige undtagelser – blevet en enhed.

I 2017 er billedet et ganske andet. Den europæiske idé er i krise, det europæiske sammenhold er ved at krakelere, og den europæiske fremtid ligner noget fra ’verden af i går’. Det er ’Endestation Europa’, som historiker og journalist Adam Holm kalder sin nye vellykkede samling af samtaler med ti af Europas store »uafhængige fritænkere«.

Opløftende læsning er det ikke. Fritænkerne er alle nedtrykte og desillusionerede, det samme er Adam Holm, som deler det »mismodige syn på den tilstand, det europæiske kontinent befinder sig i«. Men det hører med til billedet af de ti udvalgte, at de alle er børn af Mitterand og Kohl – måske bortset fra den britiske historiker Antony Beevor, der ikke er lige så verliebt i det store europæiske projekt som de øvrige.

I samlingen af mismodige stemmer er det især bogens to kvinder, der skiller sig ud, den hviderussiske nobelprismodtager og forfatter Svetlana Aleksijevitj og den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen. De blander begge indsigtsfulde analyser med personlige anekdoter og får på den måde sat både perspektiv og kød og blod på deres fortid og samtid. Fælles for dem er deres fokus på det Østeuropa, som vi i en dansk kontekst har et alt for sparsomt indblik i. Som Sofi Oksanen tørt og afslørende konstaterer: »Mange steder er den politiske idé om Europa ikke trængt ud i alle hjørner«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det taler til Adams Holm fordel, at fire af de ti fritænkere har deres rødder i øst. Det er her, man finder de mest originale og nye perspektiver på debatten om Europa.

Svetlana Aleksijevitj, der har boet i både vest og øst, beskriver det som to forskellige verdener: »De, der som jeg bor i enten Hviderusland eller Rusland, tillægger ord som frihed, demokrati og Europa end anden betydning, end I gør«.

Og så kan Aleksijevitj, hvad der var helt ukendt for mig, fortælle, at man i Moskva i disse år er ved at bygge beskyttelsesrum: »I Europa (...) taler man slet ikke om en ny verdenskrig, men det gør man i Rusland. Det er meget bemærkelsesværdigt. I Rusland har folk krigserfaring, folk forenes gennem had, rundt om en fælles fjende. Dér ved folk, hvordan de skal gebærde sig. I et demokrati ville de ikke vide, hvad de skulle gøre. Man har ingen erfaring«.

Er det et nyt ’knoglehus’ på europæisk jord, der her lurer i horisonten? Den store skurk i ’Endestation Europa’ er i hvert fald Vladimir Putin. Som den ukrainsk-russiske forfatter Andrej Kurkov udtrykker det: »Vi er inde i en ny form for kold krig, men den kan også blive særdeles varm. I modsætning til Krusjtjov eller Bresjnev har Putin ingen bremser«.

Det taler til Adams Holm fordel, at fire af de ti fritænkere har deres rødder i øst. Det er her, man finder de mest originale og nye perspektiver på debatten om Europa.

To af de mest uoriginale perspektiver står to franskmænd, eksparlamentarikeren Daniel Cohn-Bendit og filosoffen Bernard-Henri Lévy, for. Cohn-Bendit er en fejlcastet og flamboyant letvægter, der på forunderlig vis får Europa til at handle om ham selv, og Bernard-Henri Lévy taler mere om den hvide mands byrde i forhold til Syrien og andre diktaturer – frem for at forholde sig til Europas ’egne’ problemer. I sig selv interessant, men ved siden af skiven i netop denne bog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Endestation Europa’ er en god bog at gribe ud efter, hvis man er på udkig efter nogle nye og længere perspektiver på den højaktuelle debat om Europa, som man ikke finder i døgnets hakkelse. Adam Holm stiller vidende og videbegærlige spørgsmål, ofte iført populistens oppositionelle kappe, og er heldigvis ikke for fin til korte, energiske modspørgsmål, når hans samtalepartnere siger noget vrøvl – som for eksempel når Bernard-Henri Lévy påstår, at det ville have været nemmere for Vesten at gribe ind i Syrien end i Libyen: »Nemmere?! På hvilken måde?«.

En samtalebog som denne er ikke en let genre, og man savner generelt en bedre præsentation af samtalepartnerne, ligesom man med fordel kunne have samlet op på deres hovedpointer efter hver samtale for at skabe bedre overblik. De fleste af de ti udvalgte er uden overdrivelse store kanoner. Netop derfor kommer man heller ikke uden om, at bogens provinsielle cover har komikkens skær. Det er da altid noget, at der blev plads til navnene på de ti store fritænkere ved siden af det danske æggehoved.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce