Philipp Meyers debutroman foregår i et gammelt nedslidt industriområde, hvor to unge drenge prøver at løsrive sig fra barndommens land.
Arkivfoto: Lasse Kofod

Philipp Meyers debutroman foregår i et gammelt nedslidt industriområde, hvor to unge drenge prøver at løsrive sig fra barndommens land.

Bøger

Roman om den hæslige bagside af Den Amerikanske Drøm er magtfuld social realisme med mytisk resonans

Philipp Meyer har med sine to første nationalrealistiske romaner markeret sig som en væsentlig ny stemme i amerikansk litteratur. Anmelderen sparer ikke på sammenligningerne.

Bøger
FOR ABONNENTER

Hvor kom de dog fra, alle de, der ved det amerikanske præsidentvalg så uforklarligt stemte på blålyset med det røde slips? Dét havde analytikerne travlt med at finde gode og mindre gode forklaringer på efter valget af Trump. En af stemmeleverandørerne var utvivlsomt det Amerika, som med gode grunde kan føle sig glemt og klemt i postindustrialiseringens tidsalder. De tavse fabrikker og rustbunkernes tilvoksede landskab, hvorfra sværindustrien sivede bort og tog en livsstil med sig.

Det er dette triste, afmonterede, amerikanske miljø, Philipp Meyer giver en magtfuld beskrivelse af i sin debutroman ’Rust’ fra 2009. Oversættelsen er blevet en realitet i kølvandet på Meyers anden roman ’Sønner’.

’Rust’ er en magtfuld og intim realistisk roman. Der er både Steinbeck og Hemingway over portrætterne af især romanens to unge hovedpersoner Billy Poe og Isaac England. De to unge drenge fra den lille by Buell er malet med sikre strøg og stor indlevelse af en debutant, der må have slidt og slæbt, til han kunne sin metier.

’Rust’ er social realisme med mytisk resonans. Americana med en usædvanlig råstyrke og følsomhed. Isaac og Billy Poe inkarnerer romanens tema og dilemma. De hører til i den lille dal med det store nedlagte stålværk i Pennsylvania, men fremtiden er flyttet til andre stater. Tilbage er taberne, drukmåsene, de nedslidte, de gamle, de initiativløse. Den eneste jobsektor i udvikling er plejesektoren, og rundt omkring de små samfund springer verden i skov, og ulven vinder tabt land tilbage.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce