Kilde: Politiken / Steffen Larsen / Henrik Haupt

Bøger

Debutant har skrevet en troskyldigt klog og charmerende bog om en art omvendt opdagelsesrejsende

I Anne Mia Stenos 'Imellem grænser' tager en indisk pige tager på opdagelsesrejse i dansk adfærd og danske skikke. Der er rigeligt stof til eftertanke.

Bøger

I 1989 tog den verdensberømte indiske antropolog Prakash Reddy til Danmark, hvor han udførte feltstudier i landsbyen Hvilsager (8544 Mørke). Senere fik han en elev – pigen Daya – der ønskede at fortsætte i hans fodspor.

Den rejse beskrives i debutant (og selv antropolog) Anne Mia Stenos troskyldigt kloge og charmerende bog om en pige, vi vel ville kalde en omvendt opdagelsesrejsende. Det er samme forlag, der for nogle år siden udgav Janne Tellers ’Hvis der var krig i Norden’, som fortæller om kommende tider, hvor flygtninge fra nord banker på de arabiske grænsehegn. Det er godt at vende ting på hovedet!

Kommer Daya til Hvilsager? Ja, hun gør. Men først skal hun notere sine observationer omkring danskernes forhold til bl.a. stearinlys og nærhed. Daya ved ikke, hvor hun selv hører hjemme. Hun betragter verden med nysgerrighed og store øjne som en ægte antropolog, specielt kan hun lide den tradition, vi har for at sætte boder med overskudsgrøntsager og småpenge ud ved vejen, så de fattige også kan få lidt at glæde sig over!!

Hun besøger oldtidsbyen i Lejre, hun kører med bus og drikker øl sammen med mænd med barnevogne. Daya kommer på ølejr og spiser et par sjove svampe, der sætter fut i den omfattende hinduistiske gudeverden, hun har med sig hjemmefra. I Rostved oplever hun et loppemarked, og så er hun endelig klar til sankthans i Hvilsager, hvor de brænder en dukke af en kvinde på et stort bål. Barbarer!

Så har hun fået nok. Og det har læseren egentlig også. Her er rigeligt med stof til eftertanke.

’Imellem grænser’ er selv grænseløs. Den er ikke skrevet for sjov, selv om den ER sjov og fyldt med præcise observationer af den danske adfærd. Den er heller ikke ude i klynkeri, selv om man får stor ømhed for Daya og hendes tvillingebror, som døde ved fødslen.

Bogen er skrevet med åbent sind og smut i øjnene. Holdt i samme tone som de nylige bøger af Vibeke Bækkelund Lassen (’Mit lyserøde liv’) og Laura Ringo (’Cremasterrefleksen’), der markerer en ny tone med tilbagevenden til udkanterne og de sande værdier, med ægte vabler og lunken kaffe i stedet for barberblade og latte med top. Lad os nu se lidt lyst på det hele! Rigtige piger kommer fra provinsen. Det omfatter også Indien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden