Nina von Staffeldt ruller et drama om smuglede isbjørneskind og stødtænder ud i sin krimi om den grønlandsk-danske alenemor Sika Haslund.
Foto: Sofia Busk

Nina von Staffeldt ruller et drama om smuglede isbjørneskind og stødtænder ud i sin krimi om den grønlandsk-danske alenemor Sika Haslund.

Bøger

'Den Sorte Engel' lever på sin velskrevne kærlighed til Grønland

Plottet – og kaffe, masser af kaffe – flyder i tilbagelænet, grønlandsk tempo gennem Nina von Staffeldts arctic noir.

Bøger

En ældre grønlandsk mand findes skuddræbt på en fiskerkutter, der driver i havet mellem Grønland og Canada. I lasten er der isbjørneskind og stødtænder fra hvalros og narhvaler. Alt tyder på en smuglersag, hvor noget er gået frygtelig galt.

Der er saft og kraft i anslaget til ’Den Sorte Engel’, den anden bog i krimiserien om Sika Haslund – grønlandskdansk alenemor til Mathias på fem og kommunikationskonsulent i selvstyret.

Indledningen snyder lidt. For ligesom i den første bog oprulles historien i et tilbagelænet, grønlandsk tempo. Faktisk går der ret lang tid fra åbningsscenen, til der sker noget dramatisk igen. I Sika Haslund-serien er den dominerende væske ikke blod, men kaffe; kun meget få af de 29 kapitler er helt koffeinfrie. Det med den allestedsflydende kaffe er typisk for serien, og det er både en anbefaling og en advarsel. For i den strøm af ofte gode og velskrevne krimier om og i Grønland, der er kommet de seneste år – ofte kaldet arctic noir – er Sika Haslund et særsyn.

Hun er ikke jægersoldat, PET-agent eller krimijournalist. Hun er en statslig bureaukrat i pr-enheden Go Greenland. Et job, der på spændingsskalaen ligger faretruende nær en rulle mariekiks fra Brugsenii Nuuk, hvor hun i øvrigt ofte handler. Hendes overvejelser hver morgen er ikke, hvordan hun finder morderen, men hvordan det skal lykkes at hente sønnen i børnehaven midt i overarbejdet.

Men hov! Nu lyder bogen jo møgkedelig. Og det er den ikke. Historien er velskrevet, og den lever på sin store kærlighed til Grønland, sin realisme og den ro, der balancerer med det dystre plot. I Grønland giver man sig tid. Taler pænt til hinanden. Drikker kaffe (rigtig meget kaffe). Nyder naturen. Og har en vis mistro til danskeres og andre udlændinges velmenende patronisering.

I første bindaf serien, ’Frosne beviser’ fra 2016, blev Sika sendt ud for at hjælpe med krisekommunikation i byen Sisimiut, der plagedes af en række mystiske sygdomsdødsfald, netop da en vigtig havneterminal skulle åbnes. Den udløste Årets Debutantdiplom fra Det Danske Kriminalakademi til Nina von Staffeldt. Denne gang er det en truende Greenpeace-aktion med baggrund i en smuglersag – kan Grønland ikke holde styr på handelen med truede dyrearter? – der sender hende længere mod nord til byen Uummannaq. Jojo, en kommunikationskonsulent er en overraskende nyttig hovedperson.

Med Sika, der forlod Grønland som ung og først for nylig flyttede tilbage til efter den familietragedie, der gjorde hende til enke, kommer læserne på opdagelsesrejse i det grønlandske miljø. I storbyernes cafeer, i bygdernes fangerfamilier, i selvstyrets evindelige møder.

Indimellem bliver hverdagsscenerne til plotmæssig stilstand. F.eks. mellemlander Sika på et tidspunkt i en grønlandsk by, hvor hun går lidt rundt og kigger og tænker over sit liv, og det går der fem sider med. Men ... det fungerer.

Jeg er indimellem dødtræt af Sika Haslund og hendes kampe med sig selv. Jeg har lyst til at tage hende i skuldrene og ryste hende, når hun bukker under for sin naive nysgerrighed. Og jeg har lyst til at sige til hende, at nu må hun fandeme se at komme ud af sin depression og sine overfortolkninger af, hvad folk mon mener, når de taler med hende.

Men det er sådan set også pointen: Jeg har lyst til at tale med hende, om ikke andet så til fornuft. For Sika Haslund er virkelig – hun er grønlænder, hun er dansker, hun er møgirriterende og til tider sjov og til tider knivskarp, men hun er først og fremmest et menneske. Og hun er en fantastisk god indgang til Grønland.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce