Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Instinkter. Åsne Seierstad (tv.) Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich (øverst i midten), Thomas Rydahl, Camilla Läckberg.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

H.C. Andersen bliver til detektiv: Er det verdens bedste - eller den mest åndssvage - idé?

'Efter bogen' handler i denne uge om en kommende krimiserie med H.C. Andersen som detektiv. Og i Sverige sættes alt ind på Läckbergs kommende romaner - rettighederne er allerede afsat for over 100 mio. skr.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle forfattere skriver bøger på en følelse. De graver dybt i sjælen og finder stoffet. Andre skriver på en idé, og hvis den er god, står forlagene i kø, længe før bogen er skrevet.

Den norske forfatter Åsne Seierstad har evnen til at lede efter svar på spørgsmål, som mange andre også stiller sig. Hun gjorde det i ’En af os’, hvor hun skrev om terroristen Anders Behring Breivik.

Hun gjorde det igen i bogen ’To søstre’, hvor hun fortalte om to piger, der forlod det trygge Norge for at slutte sig til ekstremisterne i Islamisk Stat. Læserne slugte bogen, der blev den mest solgte i Norge sidste år, og nu er Seierstad begyndt at samle stof til en ny bog.

Denne gang deler hun sin forundring med millioner af mennesker. Hun søger svar på, hvad i alverden det er, der sker i USA.

Det bliver ikke en bog om Trump, men ifølge forlaget Cappelen Damm en bog, hvori Seierstad prøver at forstå udviklingen i USA i dag for derigennem måske at kunne give nogle bud på, hvad der kommer til at ske i Europa i morgen.

Jeg talte med Åsne Seierstad om en mulig USA-bog, da jeg besøgte hende i Oslo i foråret.

Faktisk var hun i gang, længe før nogen havde tænkt på Trump som andet end realitystjerne og byggematador. I 2005 slog hun sig i en periode ned i Zanesville i Ohio, donut city, som hun kalder byen, der i første omgang var tænkt som udgangspunkt for en bog om small town America.

hvad med: ’Mit navn er Andersen, H.C. Andersen’

Bogen blev aldrig til noget, for i den lidt søvnige Ohio-provins skete der ikke rigtig noget.

En bog har brug for en fortælling, et drive, for at blive levende. Som Seierstad sagde, rammer man ikke altid rigtigt i første forsøg. Der blev bare aldrig et forsøg nummer 2, for Seierstad tog hjem for at deltage i et bryllup. Mens hun var hjemme, gik hun i biografen. Her så hun en film fra et tjetjensk børnehjem, og bagefter tænkte hun, at det måtte hun skrive om. Hun fulgte sit instinkt og skrev bogen ’Englen i Groznyj’.

H.C. Andersen bliver detektiv

Men USA er dukket op igen. Trumps indsættelsestale overbeviste hende om, at der er store forandringer på vej. Trump bliver kun et bagtæppe for den kommende bog, men et vigtigt bagtæppe.

Under den netop afholdte bogmesse i Frankfurt sagde Seierstad til VG, at hun måske ikke havde skrevet en bog om USA, hvis Hillary Clinton havde vundet præsidentvalget.

Seierstads ideer har tidligere ført til fortællinger om livet i konfliktområder som Kabul, Bagdad og Beograd, men hvornår er en idé god, og hvordan kan man vide, om forfatterens påhit rammer læsernes forventninger lige i rumpetten, eller om det i virkeligheden er det mest åndssvage koncept for en bog, nogen har udtænkt, siden Gutenberg fik en anden og aldeles fremragende idé?

Hvem havde for eksempel tænkt på at skrive en krimiserie, hvor detektiven er ... H.C. Andersen?

Ja, dén Hans Christian, eller bare H.C., som han formentlig bare kalder sig i den krimiserie, som er på vej i et samarbejde mellem A.J. Kazinski og Thomas Rydahl på Politikens Forlag.

Eller hvad med: ’Mit navn er Andersen, H.C. Andersen’.

Navnet A.J. Kazinski dækker over forfatterne Anders Rønnow Klarlundog Jacob Weinreich, der brød igennem fra start med romanen ’Den sidste gode mand’. En bog, som i øvrigt er på vej som film.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Thomas Rydahl er forfatteren, som debuterede med den prisbelønnede roman ’Eremitten’. Historien om den danske detektiv og taxachauffør på ferieøen Fuerteventura blev siden fulgt op af ’De savnede’.

I den nye serie skriver de tre forfattere historier, som foregår i Københavns underverden omkring 1840. H.C. bliver manden, der i hemmelighed hjælper politiet med at opklare forbrydelser, som ordensmagten ikke kan oprulle selv.

Historierne og gåderne vil hobe sig op, forstår man på forlaget, som skulle være i gang med forhandlinger med et produktionsselskab om film- og tv-rettighederne til projektet – selv om man må sige, det lyder tidligt. Første bind i serien skulle angiveligt lande hos læserne i efteråret 2018.

Läckberg får enorme forskud

Svenske Camilla Läckberghar allerede solgt en bunke skind, før den første bjørn overhovedet er skudt. Den første af to nye romaner skal udkomme om halvandet år, men rettighederne er allerede afsat. Godt og vel endda.

Camilla Läckberg har over for avisen Dagens Industri i Sverige fortalt, at Nordin Agency har solgt de samlede rettigheder for over 100 mio. skr.

De store forskud til forfatter og agentur kommer i hus for to sammenhængende romaner om en hovedperson ved navn Faye. Og for en ny roman i Fjällbacka-serien, som skal udkomme om tre-fire år. Forlag i Skandinavien og de store europæiske lande har allerede købt.

I Sverige vil forfatterens faste forlag, Forum, ikke sige, hvad de har betalt for at kunne udgive de kommende bøger af Läckberg, men forlagschef Adam Dahlin bekræfter, at der er tale om et højt forskud.

Til Svensk Bokhandel fortæller han, at de to sammenhængende romaner er psykologiske spændingsromaner. Handlingen foregår ikke i Läckbergs sædvanlige romanunivers, Fjällbacka, men i Stockholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nyheden om Läckbergs kommende serie dumper ind, mens hendes nye Fjällbacka-roman, ’Heksen’, udkommer i Skandinavien.

Den er endnu ikke anmeldt her i avisen, men Berlingske har rost den for at have et spændende plot. Til gengæld kaldes den for banal og 2-300 sider for lang. I norske Aftenposten bliver romanen kaldt en plat og klichefyldt kioskkrimi – og ifølge anmelderen er det en kamp at komme igennem bogen.

Men Läckberg har sit trofaste publikum, og det er netop de læsere, forlagene betaler de store forskud for at ramme.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden