Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Birgithe Kosovic er nomineret til Politikens Litteraturpris: »Jeg blev fascineret af, hvad Scavenius stod igennem. Der var spytklatter på konvolutterne, når han fik post«

Birgithe Kosovic ved godt, at skikkelsen Erik Scavenius deler vandene, men det er ikke så vigtigt, om vi kan lide ham. Vigtigst er, hvad vi kan lære af ham.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst


Hvorfor ville du skrive om Erik Scavenius?

»Jeg underviste voksne udlændinge i dansk, og et forlag bad mig skrive letlæste bøger om store danskere. Jeg blev fascineret af, hvad Scavenius stod igennem. Der var spytklatter på konvolutterne, når han fik post. Når han luftede hunden, fortalte alles blikke, at de havde en mening om ham, og den var som regel: Jeg hader dig, eller jeg afskyr dig. Det var i første omgang hans følelser, jeg var interesseret i, men hvis jeg skulle skildre dem, om så han følte skam eller ej, måtte jeg fortælle, hvad han havde gjort, og hvorfor han havde gjort det. På den måde tippede det, der i begyndelsen handlede om det almenmenneskelige, over i det, som vel er danmarkshistoriens finest eller worst hour: samarbejdspolitikken, som Scavenius stod for under besættelsen«.

Mange gange har jeg følt, at jeg sad på en tømmerflåde på Atlanterhavet og padlede med en teske

Tænkte du aldrig, at opgaven var for stor?

»Aldrig, selv om jeg mange gange har jeg følt, at jeg sad på en tømmerflåde på Atlanterhavet og padlede med en teske uden land i sigte. Men stoffet var som den vildeste skattekiste! Fyldt med kæmpestore ædelsten! Og i hver eneste af dem blinkede det afgørende spørgsmål: Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse?«.

Hvor frit forholder du dig til historien?

»Jeg er tro mod kilderne, og vi ved meget om hans politiske virke, så her havde jeg mest bundne hænder. Men vi ved også ganske meget om hans kærlighedsliv. Det er afgørende at forstå fortiden på dens egne præmisser, hvilket vil sige at forstå den tids nødvendigheder og krav til mennesket. Det er nøglen til at forstå deres værdier og følelser. Jeg har ikke meget tilovers for kolleger, der fortæller om fortiden med nutidens moralske øjne. Det hjælper ingen med at lære noget af fortidens dyrekøbte erfaringer. Det er bare lal og selvnydelse«.

Jeg har ikke meget tilovers for kolleger, der fortæller om fortiden med nutidens moralske øjne

Scavenius er blevet kaldt landsforræder?

»En landsforræder handler imod sit lands interesser. Det gjorde han ikke entydigt. Hans projekt var at forhandle så meget som muligt og udskyde katastrofen, hvor Tyskland overtog landet helt. De, der greb til væbnet modstand, kunne aldrig ende som landsforrædere. Men det kunne Scavenius, hvis tyskerne havde vundet, og han stod tilbage som den, der havde ført os ind i Det Tredje Rige«.

Hvorfor skal vi høre om ham?

»Det er ikke vigtigt, om man kan lide Scavenius. Det vigtige er, hvad vi kan lære af ham: at vi skal kunne kende det totalitære, når vi ser det. Men vi blev beskyttet under krigen, og bl.a. derfor kan vi dag have svært ved at tro, at der findes mennesker, hvis moral bliver skiftet ud med en højere sag«.

Det er ikke vigtigt, om man kan lide Scavenius

Skulle bogen ændre billedet af ham?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja, men det blev mindre vigtigt for mig. Det er okay, hvis man godt kan lide ham, men vi skal ikke være alt for glade for ham, for hvorfor skulle det være unge amerikanere, som skulle ofre deres liv for vores frihed på D-dag? Hvorfor ikke os selv? Det er rigtig nok, at vi ikke kunne gøre modstand, og at vi under besættelsen ikke havde andre muligheder end at underkaste os. Men det er altid den stærkeste og mest brutalitetsparate, der har retten. Altid. Så læren er også, at vi, der vil friheden og freden, skal alliere os imod dem, og at vi ikke skal tro, vi bare kan tale os ud af det over en kop kaffe«.

Hvad er risikoen ved det?

»Hvis ikke, så ender vi som Scavenius’er, der må give køb på idealer og det frie fællesskab. I dag er reglen, at vi skal være tro mod os selv, men den regel gælder ikke i krig og kærlighed. Der må man være stoisk og spille sin rolle. Scavenius oplever det på begge fronter, for ’Den inderste fare’ er også en kærlighedshistorie«.

I bogen går du tæt på Scavenius’ intime liv. Tænkte du på, om du skulle skrue lidt ned for det?

»Jamen, jeg er jo først og fremmest interesseret i ham som menneske«.

Kilde: Politiken

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden