Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Marquard Otzen/Politiken-Tegning
Illustration: : Per Marquard Otzen/Politiken-Tegning

Premierminister Viktor Orbán har ofte kritiseret EU's integrationspolitik generelt og kommissionsformand Jean-Claude Juncker specifikt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Orbán hylder antisemitisk forfatter med fornem bogpris

Den stærkt omstridte forfatter og essayist Kornel Döbrente beæres med Ungarns svar på de gyldne laurbær.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ungarns højrenationale premierminister, Viktor Orbán, har besluttet at hylde en forfatter, der er berygtet for antisemitiske ytringer, med en statslig ærespris.

Forfatteren og essayisten Kornel Döbrentei, som er 72 år, er blevet beæret med Ungarns svar på de gyldne laurbær, rapporterer ungaske medier.

Döbrentei udløste i 2004 stærke protester, efter at han i en tale sagde, at ’falske profeter i forklædninger og bag masker - kun deres skæg er ægte - dirigerer en moralsk Holocaust vendt mod Ungarn’. Talen blev holdt ved et møde, hvor der blev brændt israelske flag.

Den ungarske forfatterforening tog dengang ikke afstand fra Döbrentei, hvilket fik over 100 forfattere til at forlade forfatterforeningen - deriblandt Imre Kertesz, Peter Nadas, Peter Esterhazy, Magda Szabo og György Konrad.

Kertesz, som døde i 2016, havde i 2002 fået Nobelprisen i litteratur. Han sagde i 2004, at Döbrenteis ytringer var udtryk for ’den gamle, klassiske, dumme og onde antisemitisme, som havde ført til Auschwitz’.

I Bruxelles er Orbáns regeringsparti Fidesz i forvejen på vippen til at blive udelukket fra den konservativt-borgerlige gruppe EPP i Europa-Parlamentet.

Den konservativt-borgerlige gruppe EPP (European People’s Party) er den største gruppe i EU-Parlamentet. Det er her, at De Konservative, som det eneste danske islæt, hører til.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde i sidste uge i Bruxelles, at bægeret snart er fuldt.

»Jeg har i lang tid advokeret for, om det ikke var bedre at holde Orbán indenfor i stedet for at slås med ham udefra. Men nu er vi nok ved at være kommet dertil, hvor vi skal tage det næste skridt, sagde Pape.

Fidesz kritiseres for at ignorere basale retsprincipper, for at indskrænke ytringsfriheden og for antisemitisme.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden