En ny stemme har ramt svensk litteratur. Stemmen tilhører Karin Smirnoff, og i nabolandets bogverden er hun en af de senere års største overraskelser.
I efteråret 2018 debuterede hun som 54-årig med den mørke roman ’Jeg tog ned til bror’, som ikke kun blev en bestseller, men også nomineret til den prestigefyldte Augustpris.
Smirnoff vandt ikke, hvilket også ville være for meget forlangt af en debutant, men uanset hvad er historien om forfatteren selv næsten lige så god som den, hun i debutromanen fortæller om det fiktive lilleputsamfund Smalånger. Handlingen foregår i et hjørne af Udkantssverige, hvor ordknappe mænd og kvinder kæmper for at få sammenhæng i nogle liv, som på kontant vis synes at sidestille vold, overgreb, sex og kærlighed.
Det er et miljø, som Karin Smirnoff har et indgående kendskab til, for en del af sin opvækst tilbragte hun i et lokalsamfund, der minder om Smalånger, nemlig Hertsånger mellem Umeå og Skellefteå i Västerbotten.
I romanen kommer den fandenivoldske Jana Kippo tilbage til Smalånger og barndomsegnen, hvor hun får job i hjemmeplejen. Ikke fordi hun er specielt kvalificeret, men fordi der efterhånden ikke er andre til at tage sig af de syge og gamle, der sidder ensomme i deres øde og nedslidte huse i skoven. Og Jana Kippo har ikke været i byen mange øjeblikke, før det pibler frem med historier, hvor alle har noget på hinanden, og hvor det ikke altid er til at skelne mellem skrøner, rene løgne og barsk virkelighed.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind