0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er blevet skalaen fra helvede: Hvis du ikke får 12, er det, fordi du gør noget galt. 12 er blevet skalaens norm

Christian Hjortkjær er ph.d. i Kierkegaard og højskolelærer. Den kombination udnytter han i en lysende klar eksistensfilosofisk debatbog om de unges vilkår i præstationssamfundet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Mulighedernes kontinent venter på en en ny årgang studenter. Der er ikke meget, de ikke kan og må. Men rigtig meget, vi forventer, at de gør.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Har du for nylig set, hvad der står på dit barns T-shirt? Der er en god chance for, at der står sådan noget som ’Dream BIG. Believe in yourself’, ’Create the future’, ’Shine like a star’. Hvis man standser op og læser tøjets påbud, er det nærmest komisk. Det er, som om alle de uudtalte og måske også ubevidste forventninger, vi har til vores børn, her bliver skreget ud. Uafvidende svøber vi vores 3-årige i ideologi og forventninger.

Eksemplerne er fra Christian Hjortkjærs nye og glasklare bog om, ’hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge’. Med sit mobilkamera har han indfanget en række af de påbud, der dagligt skriger til os fra børnetøjet, fra isreklamen (’Release the beast’) , fra Google-kalenderen (’Få mest muligt ud af hver dag’), fra tyggegummipakken (’Shut up and kiss me’). Fotografierne indgår som illustrationer i bogen og forekommer i sig selv at være rigeligt bevismateriale for den bærende tese: at vi lever i et påbudssamfund – hvor vi før levede i et forbudssamfund.

Med forbilledlig klarhed udtrykker Hjortkjær skiftet fra forbud til påbud sådan her: »Der er meget få ting, du ikke må i dag, men der er utrolig mange ting, du skal«. Hvis du er ung, skal du tage en lang uddannelse, og du skal brænde for den. Du er ikke, som dine oldeforældre, begrænset til at bevæge dig inden for »det tilladtes territorium«, du kan boltre dig på hele »det muliges kontinent«, men det, der ligner et frit mulighedsrum, er i virkeligheden en snæver disciplinering med ubønhørlige krav om, at du skal realisere dig selv, du skal være perfekt.

Hjortkjær argumenterer mod forestillingen om, at moralen er i forfald. Sagen er ikke den, at vi er gået fra moralsk styring til individets uhæmmede udfoldelse. Sagen er den, at vi har fået en ny moral, og den gør de unge psykisk syge: »Man bliver ikke psykisk syg af at have for mange muligheder. Man bliver syg af at blive fortalt, at man er fri, men i praksis at skulle leve op til en moralsk perfektionisme«.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce