0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Outsiderviden

Howard S. Beckers centrale pointer om samfundets outsidere fremstår stadig meget anvendelige i en ellers temmelig forældet klassiker fra 1963.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Howard Beckers sociologiske klassiker 'Outsidere. Studier i afvigelsessociologi' udkom første gang i 1963.

Dele af bogen havde da allerede været offentliggjort mere end ti år tidligere.

Bogen er bygget op omkring analyser af, hvordan bl.a. marihuanabrugere, musikere og homoseksuelle gradvis udvikler en identitet som outsidere eller sociale afvigere i de moderne samfund, og det konkrete indhold af disse analyser har langtfra kunnet modstå tidens tand.

Selvforstærkende
Til gengæld er Beckers grundlæggende forståelse af, hvordan sociale afvigelser opstår og udvikles, stadig yderst anvendelig, hvis man eksempelvis vil forstå nogle af de selvforstærkende processer, der igangsættes, når mennesker, som udtrykker sympatier for radikale muslimske opfattelser, bliver udpeget som potentielle terrorister og trusler imod samfundsordenen.

Selv om der kan være flere gode grunde til, at personer, der træder ved siden af, hvad de fleste opfatter som almindelig og socialt acceptabel adfærd, bliver stemplet som afvigere, er det vigtigt at få belyst, hvad der sker, når et menneske udelukkes fra det almindelige sociale fællesskab.

Sanktioneret og udstødt
Ethvert samfund og enhver social gruppe bygger på en række normer og regler med tilhørende redskaber til at håndhæve disse, skriver Becker. Personer, der overtræder et samfunds gældende regler, kan blive udsat for forskellige former for sanktioner og i værste fald blive udstødt af fællesskabet.

Normalt antager vi, at der på den ene eller anden måde er 'noget galt' med de personer, som bryder vore fælles sociale regler, og det er kun yderst sjældent, at vi sætter spørgsmålstegn ved herskende regler og vore bagvedliggende opfattelser af, hvad der er 'normalt' og socialt acceptabelt.

Når vi forsøger at forstå sociale afvigelser, kigger vi altovervejende på det enkelte individ og forsøger at finde frem til, hvilke psykologiske faktorer der ligger til grund for den enkeltes afvigende adfærd.

Det betyder, at vi ofte overser, hvordan vore reaktioner på personer og handlinger, som ligger lidt uden for 'det normale', i sig selv kan bidrage til at skabe og forstærke social afvigelse.

Skæbnesvanger dynamik
Som Becker gør opmærksom på, har det betydelige konsekvenser for et menneskes selvbillede, identitet og muligheder for at deltage i sociale fællesskaber at blive udpeget eller 'stemplet' som so