0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pas på sproget

Jørn Lund leverer 29 nidkære og drilagtige udfald i en tilstandsrapport om det danske sprog.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sproget slutter som en handske om en mild og venlig hånd ...

Sådan skrev den nationalberusede digter Helge Rode i sin karske ode til fædrelandet i 1921.

Rode ser de danske øer »Som en rejselysten flåde, ankret op ved Jyllands bro«.

Lystigt og nyttigt
Vi synger stadig med på nummer 166 i Højskolesangbogen, men mon ikke Jørn Lund kløjes i det med handsken, når sproget nu slasker som en vante om en svag og slatten hånd?

Nej, det tror jeg ikke. Han smiler snarere i skægget, for han er en mand med både skæg og stort lune.

Det er ikke mindst lunet, der gør, at han er så lystig og nyttig læsning, eksempelvis i de klummer, han skriver i nærværende avis.

Dem kan man nu genopfriske nogle af sammen med nye, nidkære og drilagtige udfald i en tilstandsrapport om det danske sprog.

Ord i løgnens tjeneste
De 29 velrettede epistler er samlet i en lille, tynd, men alligevel fed bog, der hedder 'Sprog til salg'.

Det hedder den, fordi vi efter Lunds opfattelse befinder os i noget, der ligner et ophørsudsalg over de værdier, vi lægger i det, vi siger, de ord, vi bruger.

Det væsentligste kapitel i bogen hedder 'Kommercialisering af sprog og tanke', og burde det ikke have stået som indledning? Det beskriver, hvordan konkurrencetænkning og branding f.eks. sniger sig ind i undervisningssektoren.

Lund sidder selv i bestyrelsen for Københavns Universitet, og her oplever han Videnskabsministeriets klamme billedsprog, der med metaforer fra sportens verden vil lægge op til erhvervslivets målscorere.

Hulheden i den politiske retorik: »Danmark skal ikke bare være på omgangshøjde med de førende nationer, men være helt fremme i feltet« runger med statsministerens intense tonefald i øret længere fremme i bogen, hvor Lund inddrager Per Helge Sørensens satiriske bog 'Spin', der især handler om, hvordan ord kan bruges til eksponering og camouflage, til indpakning af pseudobegivenheder, til løgn, bedrag og forførelse i et ministerium, i konsulentbranchen, i en landsforening og på en dagbladsredaktion.

Alvorlig bekymring
Det kommercielle sprog er blevet så dominerende i mange menneskers tankegang, at det følger med ind i intimsfæren. Parforholdet gøres op i 'ejerskab', og familielivet 'evalueres' og bliver genstand for 'cost-benefit'-vurderinger.

Jørn Lund er alvorligt bekymret: »Vi skal have et stærkt erhvervsliv, der lever i vekselvirkning med samfundet og uddannelsessystemet, men lad os også holde tingene adskilt og huske, at tilværelsen rummer immaterielle værdier, og at samspillet mellem mennesker rummer balancer, som det kommercialiserede eller maskinelle billedsprog ikke kan udtrykke og ikke skal forgribe sig på«.

Der er så mange præcise nedslag på sprogets tilstand i mange sammenhænge i den lille fede. Det kunne være rigtig fedt, hvis nogle af de sprogaber, som Lund hiver frem, ville gå ind i en debat, for de kan umuligt være enige med ham.

Bogen er kvikt illustreret af tegneren Rasmus Bregnhøi.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce