0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guds ansigter

Rebbeca Hinds komparative ikonografi tilbyder en interessant og demokratisk fremstilling af forskellige religioners afbildninger af det guddommelige.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

På trods af at man i mange religioner opretholder et absolut forbud mod at afbilde Gud, har det religiøse motiv for længst bemægtiget sig en suveræn førsteplads i kunsthistorien.

Det er derfor en ambitiøs opgave, som den britiske kunstner Rebecca Hind har sat sig for i værket 'Guds mange ansigter':

Et studium i afbildninger af det guddommelige i verdens forskellige religioner, fra primitive naturreligioner over græsk mytologi til de store, etablerede trosretninger.

Botticelli møder buddhismen
Værket er naturligvis ikke det første af sin slags. Men Hinds metode, som man kunne kalde komparativ ikonografi, er ikke udbredt: Hovedparten af ikonografiske studier koncentrerer sig om én religion.

Selv om værket, der behandler så bredt et emne på 320 sider, nødvendigvis bliver en smule overfladisk, er den komparative tilgang alligevel bogens største force.

I stedet for at behandle hver enkelt trosretning for sig følger bogen en tematisk struktur i gennemgangen af de over 1.000 kunstværker. Herved opnås interessante og overraskende sammenligninger mellem eksempelvis Botticellis romersk-mytologiske malerier og buddhistiske skulpturer.

Og ud over at bogen er spændende i sig selv, kan man kun beundre Hind for den smukke, demokratiske tanke, der ligger bag en ligebyrdig fremstilling af forskellige religioner.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce