0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En tur i bølgerne

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Tidens Løsen er 'Turiststrømmen', - for den maa vi alle neje os i Støvet og for den maa vi forme om vore Flækker og vore Byer, indrette vore Togplaner og Dampskibsrouter og skamfere vore smukkeste Egne med Ølpavillioner og Hoteller ...«.

Sådan stod der i Familie Journalen 13.august 1899, og selv om de hjemlige dampskibsruter for længst er nedlagt, så er turismens problem det samme: Hvordan undgår man at ødelægge det, som turisterne kommer for at opleve.

Meget er blevet ødelagt, og man kan få grimme oplevelser rundt omkring både herhjemme og i udlandet. Men de fleste protester overhøres, for turisme er en god indtægtskilde. Det opdagede de nøjsomme, hårdtarbejdende mennesker, der levede langs den nordjyske vestkyst, dvs. fra Jammerbugtens begyndelse til og med Skagen også i anden halvdel af 1800-tallet.

De så til en begyndelse med stor forundring over de gale mennesker, der smed tøjet og vandrede ud i det hav, de lokale selv havde den største respekt og rædsel for, al den stund det ikke blot ernærede dem, men også tog deres liv.


Disse sære folk - badegæsterne - som man kaldte dem, kom imidlertid igen år efter år, og den lokale befolkning flyttede år efter år op på lofter og ud i udhuse for at kunne huse dem.

Primitivt var det - for primitivt - og driftige folk begyndte derfor at bygge badehoteller og pensionater, der selv om de også til at begynde med var ret enkle i deres indretning, dog havde en noget højere standard. Så kom sommervillaerne til, ofte bygget af rigmænd, og så de mere enkle huse, som i vores tid har bredt sig over store arealer. Smukt? Nej, bestemt ikke.

Forandringerne har været så store, at Nordjyllands Amt i en køn publikation har sat sig for gennem en beretning om badeturismens historie at gøre opmærksom på, hvad det egentlig var, folk kom for at opleve, og for at man, som amtsborgmester Orla Hav siger i forordet til 'Tilbage til turismens rødder', bedre kan planlægge kystturismen, så den lokale befolkning tilgodeses, og så man kan værne om de ting i det fysiske miljø, som badegæsterne kom og kommer for. Man må håbe, at denne operation vil lykkes.


I bogen rejses der fra Thorup Strand til Skagen, og historien er næsten den samme alle steder. Anmelderen finder, at der gås for let hen over de notoriske ødelæggelser af det fysiske miljø, der er sket, og selv om f.eks. 'Skagenkunstnerne' og enkelte forfattere nævnes, så savnes udsagn og bidrag fra dette folkefærd. Meir Goldschmidt, som var en af de første, der smed kludene og hoppede i bølgerne, citeres, men ellers er det småt med forfatterudsagn.

I en lomme finder man en række oversigtskort og fem turkort til kulturhistoriske vandringer i Blokhus, Løkken, Lønstrup, Tversted og Slettestrand velegnet til brug de dage, hvor vejret ikke tilsiger, at man selv skal en tur i bølgerne.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce