0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den vildeste natur

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Naturfredningsforeningens tykke bog om landets fredede områder har bogstaveligt talt revl og krat med og gennemgår minutiøst landsdel for landsdel. Gads Forlag har med bogen 'Vild natur i Danmark' valgt en anden model, idet man går økologisk til værks: et kapitel om heder, et om højmoser, et om skove osv. - i alt en snes natur- og landskabstyper.

Hver landskabstype beskrives indgående i sin tilblivelse, kulturhistorie og sit biologiske indhold - og der suppleres med faktabokse om specielt sårbare eller karakteristiske arter; om fossiler; om saltsydning, inddigning, hedebrug samt tørvegravningens nationaløkonomiske omfang i forskellige epoker; men tillige om aktuelle problemer såsom kvælstofbalancen samt truslen fra aggressive invasionsarter.

Efter den almene gennemgang af en landskabstype følger så en nøjere beskrivelse af et antal udvalgte områder med helt opdaterede oplysninger om den stedlige biologiske mangfoldighed med opgørelser af bestandenes udvikling.


Bogen kombinerer ideelt overskuelighed med en stor informationsrigdom for særligt interesserede - ganske som naturens egen symfoniske diversitet jo også langt hen kan værdsættes impressionistisk uden større forkundskaber.

Sprogets egen diversitet af botaniske navne kan i sig selv være en uforpligtende læseoplevelse, der kan nydes tørskoet over en kop grøn te og en madeleinekage. Og forsøg nu ikke at lære dem udenad endsige mene noget om dem - De skal jo ikke høres.

Endvidere gennemgås naturforvaltningens organisationer og historie samt aktuelle genopretningstiltag såsom Skjern Å med angivelse af såvel relevant litteratur som alle hånde nyttige www-adresser på myndigheder og foreninger samt endnu overlevende råd og nævn, der selv kan behøve fredning - se dog for en sikkerheds skyld under 'fossiler'.

Og det fotografiske materiale er tiptop, for inden for alt, hvad der er sjovt, er der købers marked og masser af udbydere - mens næsten ingen i vore dage søger aktivering som tørvetrillere.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce