0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ild og is

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nordisk Ministerråd udgiver årligt biologiske rapporter, men af og til også rigtige bøger med lækkert layout og professionel redaktion.

Nu foreligger en brandaktuel bog om naturens status og historie i hele Nordeuropa: ud over Skandinavien med Island, Grønland og Svalbard også omfattende Storbritannien, de baltiske lande samt europæisk Rusland. Også Østersøens enestående brakvandshav såvel som de øvrige verdenshave og deres liv behandles - Frederiksholms Kanal med sine havfruer og nøkker ikke at forglemme.

Mig bekendt er det den første udgivelse af sin art: Ikke blot behandles en stor mængde økosystemer og naturtyper, hvoraf en del er ret ukendte for os i Vesteuropa; vi får også helhedsbetonede gennemgange af fælles problemer, arter og landskabstyper - for selv uden at forfalde til lomborgsk ugudelighed er det jo rigtigt at anskue ressourcer, bestande og naturtyper i et større perspektiv.

Således får vi i diagrammer og skemaer gennemgået sårbare arters bestande, udbredelse og historie i hele det behandlede område.

Det ses da, at Danmarks storkebestand er svundet ind fra 4.000 par til kun 3 par - men at de baltiske lande med deres endnu langt fra gennemrationaliserede landbrug og masser af vådområder formelig vælter sig i storke og mange andre arter, der i vest er klenodier: oddere, bævere, hærfugle, spætter, ugler samt krævende sommerfugle.

Ligeledes er de østlige skove gennemgående langt rigere på gamle træer, døde træer samt løvtræarter uden kommerciel værdi end de nordiske skove, så vilde disse end kan forekomme os danskere.


Tilsvarende sættes vore nordiske broderlandes evige diskussion om den nyligt genopståede bitte ulvebestand i relief, når man ser de imponerende bestandsopgørelser for Rusland, Polen og Estland.

Men der er også vestlige succeshistorier såsom rovfuglenes genkomst samt de mangedoblede bestande af gæs, ænder og skarver grundet civiliserede jagtlove og beskyttede raste- og overvintringspladser såsom Vadehavet. For 70 år siden var grågåsen en europæisk raritet og en ekstremt sky fugl - så ikke blot kan vi mennesker blive klogere, naturen selv kan det også.

Der gennemgås nøje specifikke værdier, tiltag og problemer i de forskellige lande, og på oversigtskort kan vi se, hvor meget natur der er tilbage af de forskellige typer. Hvaler, sæler og havfiskeri behandles også, og selvfølgelig bliver vi fuldt informeret om naturforvaltningens organisation også internationalt med EU's forpligtende Natura 2000-program samt Unescos biosfære-reservater og verdensarvområder.

Vadehavet og Tøndermarsken er foreslået som verdensarvområde grundet deres enorme betydning for Nordsøens fiskeproduktion samt for hele Nordeuropas bestand af ande- og vadefugle - men med den nuværende regerings og Guds velsignelse af det nationale for ikke at sige det lokale perspektiv har sligt kosmopolitisk landsforræderi rettelig fået lange udsigter.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce