0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På jagt efter Jæger

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Frank Jæger og hans poesi synes at være genstand for en fornyet interesse i denne tid. Sidste år tegnede Danmarks Radio i tre timelange udsendelser et indgående portræt af digteren, og Gyldendal udsendte et stort bind 'Samlede digte'. For udgivelsen af disse stod Finn Stein Larsen som i dag udsender en bog om Frank Jægers lyrik.

'Den magiske livskreds' som bogen hedder, lægger ud med en biografisk skitse på hen ved et halvthundrede sider og gennemgår derefter Jægers digtsamlinger én for én i en vekselvirkning mellem nærlæsning, generel karakteristik og perspektivering.

Stein Larsen er en begejstret (men heldigvis ikke helt ukritisk) Jæger-fan og har desuden en omfattende viden om dansk og udenlandsk lyrik. Det er jo to gode udgangspunkter, men de medfører desværre nogle temmelig snakkesalige selvsving rundt omkring.

Heldigvis er der dog også masser af godt stof i bogen: Skildringen af Heretica-miljøet som Jæger blev en del af, er levende og detaljeret, og der er træffende karakteristikker af Jægers stil og gode redegørelser for hans forhold til traditionen, ligesom der ikke mindst er en række fint nuancerede og øjenåbnende digt-analyser.


Bogen har dog også sine svage sider. Den er metodisk forvirret: Stein Larsen erklærer i forordet at han er 'nykritiker', men det viser sig hurtigt at han i lige så høj grad benytter en anden metode som langt hen ad vejen er uforenelig med nykritikkens tekstnære værklæsninger, nemlig biografismen der jo bruger forfatterens liv til at forklare værket.

Stein Larsen er - som mange før ham - intenst optaget af Frank Jægers personlighed og skæbne, og det må man da gerne være, det har bare ikke meget med nykritik at gøre, navnlig ikke hvis man som Stein Larsen bruger forfatterens personlighed og skæbne til at fortolke værket.

En anden svaghed er at Stein Larsen fokuserer på temaer og motiver (billedsprog) mens klang, rytme og metrik kun behandles sporadisk og ofte upræcist.


Det største problem er imidlertid den gennemgående glose 'livskreds'. Det er pænt sagt et bredt begreb der vel har til hensigt at samle nogle genkommende strukturer fra både liv og værk. Imidlertid bliver det efter min mening temmelig uklart fordi det i bogens løb bruges til at betegne adskillige vidt forskellige fænomener.

En 'livskreds' er således både 1) en afgrænset periode i Jægers liv; 2) et særligt 'oplevelsesmønster' i Jægers liv; 3) et fysisk, socialt eller kulturelt miljø; 4) et bestemt motiv i digtene, f.eks. regnen og natten; og 5) et fiktivt univers, 'fortællingens lille livskreds'.

Mere klart bliver det ikke af at livskredsen kan mutere til beslægtede former som 'tryllekreds' og 'heksekreds' og vel samtidig må forstås i sammenhæng med en række andre 'livs'-ord som bogen benytter: livsskæbne, livsstrøm, livsklima, livsrum, livstema.


Mest interessant forekommer en helt sjette brug af ordet 'livskreds' hvor det betegner en særlig centrum-periferi-struktur i billedsproget, f.eks. et rådyrhoved der dukker op som centrum for en rugmark. Der er gode og interessante ansatser til en gennemgribende strukturel analyse af Jægers billedsprog ud fra denne figur.

'Den magiske livskreds' vil for Jæger-kendere næppe rumme de store overraskelser, men for nye læsere kan den være en udmærket introduktion. Stein Larsen er særligt optaget af Jægers dystre og komplekse modne værker, og det er fint at han med sine lærde og velargumenterede læsninger bidrager til at rehabilitere dem.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce