0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Julen har englelyd

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den 34-årige massør Valentine Laage har fået den skøre ide at interviewe 14 mennesker i Danmark om deres forhold til engle. Forlaget Høst og Søn var med på ideen - og det gjorde det klogt i.

'Engle i Danmark' er en meget forfriskende, nøgtern og alligevel beåndet interviewbog, hvor Valentine Laage uforfærdet og lige på udspørger kvalificerede englekendere: en forskningsprofessor, en psykoterapeut, en lama, en billedkunstner, en shaman, en forfatter (det er såmænd Jane Aamund), en præst, en muslimsk religionslærer og digter, en healer, en rabbi plus det løse.

Til 'det løse' hører en sekstenårig skøjteprinsesse og en forening af skytsengle. Der er fine fotografier af dem alle.

Nu synes jeg i princippet, at folks individuelle forhold til engle er omtrent lige så interessant som deres skiferie. Alligevel blev jeg fængslet af den direkte, tillids-, men ikke salvelsesfulde tone i bogen.

Valentine Laage, der ikke bekender sig til nogen religion, men »elsker englene uforbeholdent«, har virkelig opsøgt de rette, og hendes nysgerrige spørgsmål er tilpasset deres personlighed.


Billedkunster Nulle Øigaard bliver spurgt: »Er der nogle bestemte årstider, der påvirker engleflowet?« Her kunne man jo slå sig på låret: 'engleflowet'! Men hvorfor egentlig ikke? Svaret fra den modne kvinde lyder, at det hjælper at lave svævende stofengle, når man er deprimeret i den mørke tid.

Når man har sagt engel, siger man også Gud, som Valentine Laage typisk bramfrit formulerer det, og hertil svarer Nulle Øigaard, at hun ærlig talt er lidt skeptisk over for kirken. »Men det forhindrer mig ikke i at tro på Gud. Og Jesus. Og himmeriget. Og englene. Og hvad der ellers er«.

Om religioner siger samme dame: »Det er til syvende og sidst noget, som mennesker har fundet på. Og det kan man altså ikke bruge til noget, hvis man ikke selv kan mærke det«. Indstillingen er typisk til det eksemplariske og rummer den moderne kirkes største udfordring.


Valentine Laage beskriver morsomt sit besøg i moskeen i Hvidovre, hvor Ahmaddiya, den spirituelle gren af islam, holder til. Da det rygtes, at hun interviewer læreren Kamal Ahmad om englenes position i islam, myldrer mændene til efter fredagsbønnen.

Som en af dem gentagne gange siger: »This is not an everyday subject«. På båndet bagefter lyder forsamlingen som Marx Brothers' kahytscene i 'Halløj i operaen'.

Med udgangspunkt i et spørgsmål, om hvorfor islam kun har to ærkeengle (Gabriel og Mikael), hvor kristne har fire og jøder hele syv, kommer Kamal Ahmad ind på retfærdighedens rolle i islam, som ligner den rolle, kærligheden spiller i kristendommen.

På et potentielt overfladisk spørgsmål, om hvorvidt man oplever en englerenæssance(!) i de muslimske lande, svarer Kamal Ahmad blandt andet, at religiøse modebølger i islam desværre er mere politiske end religiøse:

»I vore dage løber folk hid og did efter politiske ledere rundt omkring i verden, men hvem løber efter islam?«.


Engle viser sig at være en velegnet, rummelig indgang til åndelige samtaler. Som Sonja Olsson, der målrettet arbejder på at blive engel i Brahma Kumaris Åndelige Verdensuniversitet (den slags navne må man vænne sig til, hvis man vil være fordomsfri) siger:

»engle det ved man hvad er, de står altid for noget positivt. Sjælen kan man have forskellige holdninger til, hvem Gud er og ikke er kan man også have forskellig holdning til, men (...) at tale om engle samler og inspirerer«.

»I buddhismen taler vi ikke særlig meget om sjæl, vi taler mere om livs-energi eller bevidsthed«, siger Lakha Lama, der er overhoved for 100.000 mennesker i Østtibet, men siden 1976 har boet i Danmark. Om det at være i eksil siger han: »Fint! Jeg har det godt her. Før var jeg ung og havde et fint ungt liv. Nu er jeg ældre og har et fint ældre liv«.

'Engle i Danmark' indeholder selvfølgelig også naivt selvhøjtidelige og pseudovidenskabelige svar og deraf følgende billige grin hos læseren, men takket være forfatterens (og forlagets?) sjældne kombination af stringens og ægte åbenhed er der først og fremmest livsklogskab, åbenhed og faktisk også reelle oplysninger om troens forskellige retninger. Det er godt, at sådan en bog kan laves.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement