0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børns tarv underbelyst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den sociale indsats overfor truede børn trænger altid til et kritisk eftersyn. Gør vi det godt nok? Anbringer vi for mange børn, anbringer vi for dårligt osv.?

Det er her, forskning kan bidrage til det løbende eftersyn - og en forskningsoversigt kan være guld værd. Både for praktikeren og politikeren. Den foreliggende forskningsoversigt lever ikke helt op til sådanne forventninger.

Bogen er oprindelig svensk, men tilpasset danske forhold af den danske medforfatter Tine Egelund.

Bogens sigte er en kritisk belysning af den undersøgelse, som børn udsættes for i forbindelse med et indgreb fra det offentliges side.

Skabelonen for bogen er at følge gangen i en sådan undersøgelse og så, trin for trin, forsøge at belyse dette trin i den tilgængelige forskning.

Der inddrages i første række svensk og international forskning, men også danske undersøgelser medinddrages. Og man må sige, at mange sten vendes i forsøget på at kaste et videnskabeligt lys over sagen.

Og netop ordet 'videnskab' er nøgleordet i denne forskningsoversigt. Det er, som om det ikke kan blive videnskabeligt nok, eller som om afdækningen alene tjener videnskabelige interesser.

Børnene forsvinder mere eller mindre, selvom man kunne forvente, at børnevinkelen var et stort tema, når nu bogen hedder 'Til barnets bedste' med direkte henvisning til FN's konvention om barnets rettigheder.

Men denne synsvinkel er bestemt ikke dominerende. I en fodnote (side 59) siges det oven i købet, at kritikken af de manglende handleplaner i kommunerne i børnesagerne også kunne vendes om: Kommunerne gør det, så godt de kan!


Bogen er klart et forsøg på at videnskabeliggøre socialt arbejde. Og det er både relevant og prisværdigt. Men det er næppe måden at gøre det på, hvis selve indholdet i det sociale arbejde forsvinder, og man sidder tilbage med en mængde akademiske spørgsmål, der ikke rigtig kan besvares - og hvor selve praksis forsvinder.

Dertil kommer, at fordanskningen af en oprindelig svensk forskningsoversigt kommer til at virke ekstra løsrevet fra den danske diskussion. Det gælder selve udtrykket 'børneforsorg' anvendt om en social indsats over for udsatte børn.

Det gælder også en kobling til den danske udvikling i det sociale arbejde med de udsatte børn gennem det sidste årti. F.eks. initiativer fra Det Tværministerielle Børneudvalg med rapporten om risikobørn i 1993, den efterfølgende handlingsplan fra regeringen i forhold til udsatte børn i 1994 og mange efterfølgende spændende lokale initiativer og forsøg på nytænkning.

Der er intet af dette med. Det er måske heller ikke videnskab med stort V, men til gengæld tættere på den praksis, der har konsekvenser for børn.

En af de nye veje i 1990'erne har været at medinddrage børns egen modstandskraft: deres evne til at mestre og dermed klare sig på trods af vilkår.

Når de mange pro-gnoser for gruppen af risikobørn ikke holder i det enkelte tilfælde, er det netop, fordi et barns egen aktive indsats mod de belastninger, det udsættes for, kommer til at gøre en betydelig forskel. Denne vinkel er helt fraværende i denne forskningsoversigts meget intellektuelle verden.

Derfor står vi stadig med et udækket behov for en opsamling af vores viden om de truede børn i Danmark - hvad lykkes, og hvad gør vi ikke godt nok i det sociale arbejde?

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement